Για όσους διατηρούσαν ακόμα κάποιες αμφιβολίες για το κοινό κέντρο ΕΥΠ και Predator, οι νέες αποκαλύψεις του Σαββατοκύριακου δεν αφήνουν πλέον και πολλά περιθώρια, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου.
Και μπορεί 8 στους 10 πολίτες να πιστεύουν ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών ήταν σε πλήρη γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από την έρευνα της Prorata, ωστόσο το τσουνάμι αποκαλύψεων δίνει και νέες πτυχές στο σκάνδαλο, που αναμένεται να πυροδοτήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις από την Κουμουνδούρου.
Αν και το ενδιαφέρον στην πολιτική αντιπαράθεση επικεντρώθηκε στο ρεπορτάζ του «Βήματος», το οποίο όχι μόνο επιβεβαίωσε την ορθότητα της λίστας των υποκλοπών – κάτι που εξάλλου πλέον παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προτάσσοντας το επιχείρημα πως τα μέλη της κυβέρνησης είναι… θύματα παρακολουθήσεων, αλλά και την προμήθεια του Predator από την Κύπρο από το Μέγαρο Μαξίμου με τη συνδρομή των Δημητριάδη, Μπίτζιου, Λαβράνου και Κοντολέοντος- το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχει «σκαλώσει» πάνω και σε μία άλλη πτυχή των παρακολουθήσεων.
Όπως προκύπτει από τη νέα λίστα που δημοσίευσε το Documento, πέραν των κ.κ. Γεραπετρίτη και Σκέρτσου, καθώς και των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, με το Predator είχαν μολυνθεί μία σειρά από πρόσωπα και αξιωματούχοι σε κομβικές θέσεις που διαχειρίζονται μεγάλους χρηματικούς προϋπολογισμούς και κοινοτικά κονδύλια. Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου βρίσκονται ως εκ τούτου κυρίως τα ονόματα που επιβεβαιώνουν ότι το «παράκεντρο» του μεγάρου Μαξίμου στο πρωθυπουργικό γραφείο, μεριμνούσε για παρακολουθήσεις σε οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με τα εξοπλιστικά, με φορείς του δημοσίου και μεγάλα κοινοτικά κονδύλια δισεκατομμυρίων.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στη λίστα που δημοσίευσε το Documento συμπεριλαμβάνονται οι Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείριση Αποβλήτων, Κωστής Μουσουρούλης, συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, Γιώργος Πατεράκης, αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Άρης Αλεξόπουλος, αντιναύαρχος και γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.
Ειδικά ωστόσο η περίπτωση του Αντιναυάρχου Αλεξόπουλου, που ανέλαβε την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων τον Απρίλιο του 2021 διαδεχόμενος τον Αντιπτέραρχο Θ. Λάγιο, με απόφαση του ΥΠΕΘΑ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.
Και τούτο, διότι το πρωτοφανές ρεκόρ 15 δις. εξοπλιστικών σε 2,5 χρόνια, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις χωρίς καν να είναι σε γνώση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που είχαν άλλες προτεραιότητες για την αμυντική θωράκιση της χώρας, συνθέτει έναν καμβά που καθιστά εξαιρετικά σημαντική την σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου για παρακολούθηση των υπεύθυνων που διαχειρίζονται τις συμβάσεις δισεκατομμυρίων.
Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη… λίστα Βαξεβάνη
Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως από την προηγούμενη Κυριακή που το Documento αποκάλυψε την λίστα με τα πρώτα 33 πρόσωπα που είχαν γίνει στόχοι του Predatοr, η πρωθυπουργική γραμμή άμυνας είναι ότι πρόκειται για ψέματα και συκοφαντίες. Σημειωτέον, ότι πρώτα η «Καθημερινή» από τον Αύγουστο είχε μιλήσει για επιπλέον 7-8 πολιτικά πρόσωπα και στη συνέχεια «Τα Νέα» φωτογράφισαν παρακολούθηση Χρυσοχοΐδη, αλλά ουδέποτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για συκοφαντίες.
Μετά την αποκάλυψη της λίστας των 33 από το Documento την προηγούμενη Κυριακή, στην οποία βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου δήλωσε ότι «είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών. Και άκρως επικίνδυνο» και επιτέθηκε στον Κώστα Βαξεβάνη λέγοντας «ο κ. Βαξεβάνης δεν θα είναι απλά συκοφάντης αλλά θα είναι εθνικά επικίνδυνος».
Ωστόσο, μία Κυριακή μετά έρχεται το Βήμα να επιβεβαιώσει τις παρακολουθήσεις αλλά και ιδιαίτερα την παρακολούθηση Δένδια με κακόβουλο sms που έλαβε στο κινητό του περίπου πριν ένα χρόνο. Από την Κουμουνδούρου πάντως επισημαίνουν πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διανοήθηκε καν να επαναλάβει σε βάρος του «Βήματος» τις επιθέσεις που εξαπέλυσε στο Documento. Αντιθέτως, επιβεβαίωσε εμμέσως την εγκυρότητα της λίστας δηλώνοντας όμως το ανήκουστο ότι «με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά».
Ενιαίο κέντρο ΕΥΠ – Predator στο… Μαξίμου
Την ίδια ώρα, οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης πως δεν έχει καμία σχέση με το Predator, γραμμή άμυνας από τις πρώτες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις των Κουκάκη και Ανδρουλάκη, φαντάζουν πλέον σαθρές μετά τις αποκαλύψεις του «Βήματος».
Το «Βήμα» αποκαλύπτει ότι το Predator ήρθε στην Ελλάδα από την Κύπρο για λογαριασμό του μεγάρου Μαξίμου και ότι η πρώτη ενεργοποίηση του Predator έγινε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή σε απόλυτη συνεννόηση μεταξύ των Δημητριάδη, Λαβράνου, Μπίτζιου, Ντίλιαν και Κοντολέοντος. Συνεπώς, επιβεβαιώνει ότι υπήρχε ενιαίο κέντρο ΕΥΠ και Predator που συντόνιζε τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, υπουργών της κυβέρνησης και επιχειρηματιών. Σημειωτέον, ότι η πρώτη ενέργεια του κ. Μητσοτάκη το 2019 ήταν να φέρει την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του και να διορίσει διοικητή της τον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα αλλάζοντας μάλιστα και τον νόμο διότι ο κ. Κοντολέων δεν είχε καν τα τυπικά προσόντα. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Βήμα λίγο μετά τον Κοντολέοντα στην ΕΥΠ ήρθε και το Predator.
Με αυτά τα δεδομένα, η διπλή άρνηση Μητσοτάκη, πρώτον, να απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα αν και ποιοι από τους 33 της λίστας του Documento ήταν και σε επισύνδεση από την ΕΥΠ, και δεύτερον, να καταργήσει την τροπολογία για την ΑΔΑΕ που δεν επιτρέπει την ενημέρωση όσων έχει γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους, επιβεβαιώνει ακριβώς αυτόν τον φόβο Μητσοτάκη. Την αποκάλυψη ότι οι περιπτώσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη δεν ήταν συμπτώσεις, αλλά η μέθοδος που ακολούθησε ο παρακρατικός μηχανισμός υπό τις εντολές Μητσοτάκη.