Στα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας από τη μια πως «η εξεταστική στα πανεπιστήμια θα διασφαλιστεί» και από την άλλη πως η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα προχωρήσει άμεσα και να γίνει νόμος.
«Είναι μια πολύ μεγάλη, μια ιστορική μεταρρύθμιση, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα ψηφιστεί αυτόν τον μήνα. Ο νόμος θα περάσει γιατί αυτό είχαμε υποσχεθεί. Αυτό διαχρονικά πρεσβεύουμε, αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και των δημοσίων πανεπιστημίων. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία και αυτό συμβαίνει σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο», δήλωσε εκφράζοντας την αποφασιστικότητα και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε αυτό το θέμα γιατί είναι βαθιά ριζωμένες οι ιδεοληψίες της Αριστεράς και του ευρύτερου χώρου στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σπάμε τα δεσμά και αφήνουμε πίσω μας την τοξικότητα».
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρεται και στις καταλήψεις και στην διεξαγωγή της εξεταστικής στα Πανεπιστήμια μέσω διαδικτύου. «Η εξεταστική θα διασφαλιστεί. Ο υπουργός έδωσε ένας πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο στα πανεπιστήμια και ήδη στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων προχωρά η διαδικτυακή εξεταστική», είπε ενώ αναφερόμενος στις καταλήψεις και το ενδεχόμενο να υπάρξουν κατασταλτικές παρεμβάσεις από τις αρχές, δήλωσε:
«Είναι δεδομένο πως για εμάς προέχει η εφαρμογή του νόμου. Και όποτε έχουν κληθεί οι αρχές παρεμβαίνουν. Εδώ υπάρχει και η ευθύνη των πανεπιστημιακών αρχών, αλλά και η διαχρονική ευθύνη της Αριστεράς να δημιουργήσει προβοκάτσιες. Έτσι έστησαν πολιτικές καριέρες, αυτό επιδιώκουν διαχρονικά. Τη δημιουργία έντασης και ενδεχομένως και κάποιων περιστατικών που μπορούν να οξύνουν την κατάσταση. Εμείς δεν θα ρίξουμε νερό στο μύλο τους, αλλά θα παρεμβαίνουμε όποτε καλούνται οι αρχές, όπως ορίζει ο νόμος».
Ερωτηθείς εκ νέου για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο κ. Μαρινάκης είπε πως «η κοινή γνώμη είναι υπέρ αυτής της νομοθέτησης και η υποστήριξη θα ενισχυθεί μόλις εξηγηθεί περαιτέρω το νομοσχέδιο. Το κυριότερο είναι ο κόσμος να το δει στην πράξη. Τα κριτήρια που μπαίνουν για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι τα πιο αυστηρά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.
Εφόσον κάποιος θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία να ιδρύσει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να πληροί μια σειρά από κριτήρια, τα οποία τέτοια που στην πραγματικότητα ο φόβος που εκφράζεται από κάποιους πολίτες για την ποιότητά τους δεν θα έπρεπε να είναι υπαρκτός. Στην πράξη θα το δουν πως και θα έχουμε και δυνατά ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα ενισχυθούν και τα δημόσια Πανεπιστημία. Υπάρχει το παράδειγμα της Κύπρου. Είμαστε πολύ πίσω σε αυτό το θέμα, ας τρέξουμε».