Οι «χαμηλές πτήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνεχιζόμενες αρνητικές μετρήσεις να αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις τροφοδοτούν την εσωκομματική γκρίνια, φέρνοντας νέα επεισόδια που ταράζουν τις εσωτερικές ισορροπίες λίγες εβδομάδες πριν το συνέδριο του κόμματος και ενώ μπροστά απλώνεται μια κρίσιμη πολιτικά περίοδος που φτάνει μέχρι τις ευρωεκλογές.
Η εσωστρέφεια που δείχνει να επιμένει στον ΣΥΡΙΖΑ αποκτά, ωστόσο, νέα χαρακτηριστικά μετά τις αιχμηρές παρεμβάσεις του Νίκου Παππά που ήχησαν ως «καμπανάκι» για την πορεία της Κουμουνδούρου αλλά και το νέο πεδίο σύγκρουσης, τρίτο κατά σειρά, μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη. Δυο κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δυο συγκροτούν συμπαγή ομάδα, τα οποία, όμως, βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο στις εξελίξεις – και στην φάση διαδοχής και στην φάση ανόδου του Στέφανου Κασσελάκη στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ.
Με έμμεσο τρόπο πάντως, χθες το βράδυ η Όλγα Γεροβασίλη, επί της ουσίας, επιβεβαίωσε το επεισόδιο μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη. «Ο Κασσελάκης και ο Πολάκης θα διαφωνήσουν, θα ζυμωθούν, θα τα βρούνε. Η διαφωνία Πολάκη-Κασσελάκη είναι το πρόβλημα της χώρας;» είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Action 24. Η Όλγα Γεροβασίλη απαντώντας πάντως στο ερώτημα πως για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρόβλημα σημείωσε πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ, ναι, είναι θέμα, αλλά είναι μια συνήθης διαδικασία και στο τέλος με πλειοψηφικές διαδικασίες προχωρούν τα ζητήματα, έτσι είναι τα κόμματα». Σχολιάζοντας την πρόσφατη κριτική που διατύπωσε ο Νίκος Παππάς η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε πως αυτά δεν συνιστούν πρόβλημα, ωστόσο, πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «δεν είπε τίποτε άλλο από την πραγματικότητα».
Αιχμές Παππά
Οι αιχμές που άφησε ο Νίκος Παππάς σε πρόσφατη συνέντευξη του δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες. «Η κυβέρνηση θα είχε μεγαλύτερη φθορά αν υπήρχε μια εναλλακτική που να μπορέσει ο κόσμος να την προβάλει στο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής. Δεν το έχουμε καταφέρει. Δεν θα κοροϊδευόμαστε» είπε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στην Naftemporiki TV.
Στην κριτική του πρόσθεσε μάλιστα πως «το ζήτημα είναι αν είσαι αξιόπιστος πολιτικά, αν δίνεις την εικόνα και έχεις και την ουσία πολιτικής ισχύος που να προβάλλεται στο άμεσο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής» και συμπλήρωσε: «Εκεί πρέπει να δουλέψουμε και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε και οργανωμένη εξωστρέφεια και πρωτοβουλίες που έχουν αρχή, μέση και τέλος». Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως «όλοι μας κρινόμαστε. Όλοι δεν κρινόμαστε; Αλλοίμονο, είναι μια πολιτική μάχη» αναφερόμενος στις ευρωκάλπες του Ιουνίου.
Τρίτο επεισόδιο με Πολάκη
Το οριακό, πλέον, της σχέσης μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη αποτυπώθηκε στο νέο επεισόδιο μεταξύ των δυο με αφορμή μία ακόμη κεντρική επιλογή της ηγεσίας του κόμματος που αφορά τους εξοπλισμούς. Ο βουλευτής Χανίων δείχνει να έχει διαφορετική άποψη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ περί των εξοπλιστικών προγραμμάτων της κυβέρνησης, έχοντας μια θέση και προσέγγιση που τον φέρνει απέναντι, επί της ουσίας, από τον αρμόδιο τομεάρχη Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Στέφανου Κασσελάκη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες σε σύσκεψη του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε η αντιπαράθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη, σύγκρουση που οδήγησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις πληροφορίες, να δηλώσει προς τον Παύλο Πολάκη πως αυτή είναι η θέση του κόμματος και όποιος διαφωνεί μπορεί να αποχωρήσει.
«Κάποιοι το παίζουν στρατηλάτες»
Ο Παύλος Πολάκης φτάνοντας στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, έκανε λόγο για «ιστορία επιστημονικής φαντασίας που είναι για όσκαρ ηλιθιότητας». Μια φράση του, ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί ως «καρφί» απέναντι στον Ευάγγελο Αποστολάκη. Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά είπε «με βάση την ενημέρωση του κύριου Δένδια ακόμα δεν ξέρουμε πόσο θα πάρουμε, τι κόστος θα έχουν, την οπλισμό θα έχουν, με τι θα τα πάρουμε και εδώ κάποιοι το παίζουν στρατηλάτες. Θα ξεχάσουμε τι είχε γίνει στο παρελθόν με τα εξοπλιστικά;».
Κόντρες και προβληματισμοί
Κατά την διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τους τέσσερις άξονες του εθνικού σχεδίου για το ελληνικό όνειρο, ενώ στην έναρξη της συνεδρίασης έγινε η παρουσίαση της καμπάνιας για την Ακρίβεια και για τη Στεγαση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του κράτους, ώστε αυτό να καταστεί αποδοτικό και λειτουργικό, την ευημερία και πρόοδο για όλους, σε μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας, και σε μια πατριωτική και υπερήφανη Εξωτερική Πολιτική.
Στην τοποθέτηση του κατά την διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε πως «είναι απολύτως συνετή και υπεύθυνη η αρχική τοποθέτησή μας στα αμυντικά θέματα (F35)», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «πρέπει να υπάρξει αυστηρή κοστολόγηση των εξαγγελιών μας». Ο Γιάννης Ραγκούσης επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως αποτέλεσε λάθος η καταψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, ενώ τόνισε πως «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ως μέλος του κόμματος ο πρώην δήμαρχος Ιάσμου».
Η θέση που κατέθεσε ο Γιάννης Ραγκούσης σε σχέση με την κοστολόγηση των εξαγγελιών, ένα ζήτημα που το έθεσαν και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Κώστας Ζαχαριάδης, έφερε το «τζαρτζάρισμα», σύμφωνα με τις πληροφορίες, με τον Παύλο Πολάκη. Και αυτό καθώς ο Γιάννης Ραγκούσης μίλησε για εξαγγελίες με «διπλασιασμό των αμοιβών των υγειονομικών», επισημαίνοντας πως το μέτρο έχει κόστος 2,5 δις. Φέρεται να σημείωσε χαρακτηριστικά πως «να πούμε και διπλασιασμό και τριπλασιασμό των αμοιβών, αλλά να πούμε και από που θα τα βρούμε», θυμίζοντας στον Παύλο Πολάκη πως προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για αμοιβές 2.000 ευρώ στους νέους γιατρούς και όχι για διπλασιασμό.
Από την πλευρά του τον έντονο προβληματισμό του για την δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διονύσης Τεμπονέρας κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και για την απουσία των δυνάμεων του κόμματος από τις κινηματικές πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη, αλλά και για την πορεία του προσυνεδριακού διαλόγου. «Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι τουλάχιστον δεύτερος στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές» είπε σύμφωνα με τις πληροφορίες ο γνωστός εργατολόγος τονίζοντας πως ένας «στόχος αντικειμενικός είναι η διατήρηση της κυβερνητικής προοπτικής, έστω και από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».