Πολιτική

Απολογία Μητσοτάκη για τις καθυστερήσεις στη Θεσσαλία και «ασπιρίνες» για τους αγρότες

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις αστοχίες στην καταβολή της κρατικής αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολλά αντικειμένικά εμπόδια.

Κάτω από τον πήχη των προσδοκιών του αγροτικού κόσμου περνάνε τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση, περιορίστηκε να εξαγγείλει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, όπως είχε προεξοφληθεί καθώς και 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Προανήγγειλε ακόμα ότι θα τρέξει πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο, ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αγροτών θα χρειαστεί δύο χρόνια για να μπορέσει να υλοποιηθεί και να παράξει αποτελέσματα για τους παραγωγούς της χώρας.

Σε μία εμφανή προσπάθεια να μαζέψει το κλίμα των προηγούμενων ημερών, το οποίο πυροδοτήθηκε και από την αλαζονική στάση που κράτησε έναντι των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτ. Αυγενάκη, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη ρύθμιση των χρεών των τοπικών και γενικών οργανισμών και στη Θεσσαλία το Κράτος θα αναλάβει το 70% των οφειλών.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης της Νέας Αριστεράς για τα καταστροφικά αποτελέσματα Ντανιελ, ενώ για μία ακόμη φορά απέδωσε στον όγκο του νερού και όχι στην επαρκή ενημέρωση του κράτους το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία.

«Δύο είναι οι προτεραιότητες που μας απασχολούν: να στηρίξουμε τους πληγέντες Θεσσαλούς για να ξαναστήσουν την ζωή τους στον τόπο τους και παράλληλα να ανακατασκευάσουμε με τρόπο σύγχρονο τις υποδομές που διαλύθηκαν από τον όγκο του νερού. Αυτή είναι άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρο. Σε βάθος 3ετίας θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν εκταμιευτεί πάροι άνω του 1 δισ. ευρώ για άμεσες αποκαταστάσεις υποδομών. Για παράδειγμα να αποκατασταθούν οι οδοί πρόσβασης στο Πήλιο. Η μόνιμη αποκατάσταση είτε δρομολογηθεί από κεντρικό κράτος ή αυτοδιοίκηση απαιτεί σχέδιο και πολύ δουλειά. Είναι άθροισμα κατασκευαστικών δράσεων. Σύνθετο εγχείρημα που συνδέεται με ευρύτερες δράσεις όπως η διαχείριση των υδάτων και απαιτούν την σύμφωνη γνώμη του τοπικού πληθυσμού όπως για παράδειγμα μετεγκαταστάσεις χωριών. Αναμένουμε την απόφαση των κατοίκων για τον Βλοχο. Δεν είναι εύκολη. Θα γίνει σε περιοχή κοντά στον Παλαμά» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις αστοχίες στην καταβολή της κρατικής αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολλά αντικειμένικά εμπόδια.

«Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δυσκολίες και ήδη έχουν φτάσει 1 δισ. ευρώ. Στον τομέα αποζημιώσεων κάναμε πολλά και σίγουρα γρηγορότερα από ποτέ. Η πρώτη αρωγή 148 εκατ ευρώ άλλα 20 εκατ ευρώ σε επιχειρήσεις. Σήμερα ξεκινούν νέες προκαταβολές σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Έχουμε μέχρι στιγμής 2999 αιτήσεις επιδότησης ενοικίων έχουν εγκριθεί ήδη οι μισές και πιέζουμε να κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Έχει ξεκινήσει η διάθεση οικίσκων ως προσωρινά καταλύματα δεν υπάρχει όμως μεγάλη ανταπόκριση από τους Δήμους. Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής περιόδου με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Θα ανοίξουν ξανά σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν τον Ντάνιελ. Δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα του».

Ο πρωθυπουργός απέδωσε τις καθυστερήσεις στην καταβολή της κρατικής αρωγής στην ανάγκη διασταύρωσης των στοιχείων. Αφού υπενθύμισε ότι η ανάταξη θα κοστίσει 3,3 δισ. ευρώ σημείωσε ότι «δεν ήταν αυτονόητη η εξασφάλιση αυτής της χρηματοδότησης.

Είπε ακόμα ότι η κρατική αρωγή ανέρχεται στο 70% της ζημιάς και ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει 70 εκατ. ευρώ και προσθέτει αύξηση του ποσού από 2 – 4 χιλ ευρώ σε 5 – 10 χιλ ευρώ. «Πείτε μου έναν Θεσσαλό που έχει τις προϋποθέσεις και δεν έχει πάρει τα χρήματα αυτά» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμα ότι εκταμιεύτηκαν 150 εκατ ευρώ από τον ΕΛΓΑ με πολύ γρήγορες διαδικασίες.

«Τα fake newταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο και πόλη σε πόλη από κάθε εργατοπατέρα σε κάθε πρόθυμο πολιτικό γραφείο. Όμως αυτά δεν είναι αποτελεσματική πολιτική. Αντίθετά είναι μπλόκα στην συνεννόηση και στο διάλογο. Είπαμε ότι αποζημιώνουμε το 70% με την κρατική αρωγή. Πείτε μας εσείς τι προτείνετε. 80% 120% και πείτε μας που θα βρείτε τα χρήματα;» ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μήνυση Χαρδαλιά για το σαμποτάζ στον αγωγό ύδρευσης της Αίγινας - «Όλα θα βγουν στο φως»
J2US: Τα πρώτα πλάνα από τα γυρίσματα του trailer – τι θα γίνει με την Κατερίνα Στικούδη
Chevron Right