Πολιτική

Τσίπρας: Δεν θα έχουμε μεσαία τάξη αν βγει ο Μητσοτάκης – Μόνο πολύ φτωχούς και πολύ πλούσιους

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει και μέσα στον πανικό του κάνει αλλαγές στο πρόγραμμά του», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη. (Βίντεο)

Συνέντευξη σε οκτώ τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας παραχώρησε το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναλύοντας όλα τα κρίσιμα ζητήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει την επόμενη των εκλογών, αλλά και τα θέματα που κλωνίζουν την κοινωνία λίγο πριν τις κάλπες.

Στο «καυτό» θέμα της Δικαιοσύνης για το «μπλόκο» στο κόμμα του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές της 21ης Μαΐου αναφέρθηκε ο  Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποίησε αθέμιτες μεθόδους.

«Με κάθε τρόπο θεμιτό ή αθέμιτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να επηρεάσει τις εκλογές. Το πόσα κόμματα θα κατέβουν στην εκλογική αναμέτρηση είναι μία προσπάθεια έμμεσου επηρεασμού», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε η εξουσιοδότηση σε δικαστές να κρίνουν ποιο κόμμα συνάδει και ποιο κόμμα δεν συνάδει με το Σύνταγμα της χώρας».

tsipras diakanaliki

Στη συνέχεια ανέφερε πως το θέμα της συμμετοχής του Κασιδιάρη στις εκλογές θα μπορούσε να λυθεί έναν πολύ απλό τρόπο. «Να υπάρξει τροπολογία με σαφέσταστη αναφορά ότι οριστικά καταδικασμένος για πράξεις του άρθρου 157Α  του Ποινικού Κώδικα, στο οποίο εμπεριέχεται η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, σε οποιοδήποτε συνδυασμό να μην μπορεί να κατέβει στις εκλογές».

«Το θέμα τους δεν ήταν το μπλόκο στον Κασιδιάρη αλλά το φεισ κοντρόλ στην δεξιά πολυκατοικία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «κόψανε κόμματα που θα έπαιρναν ψήφους από τη νέα Δημοκρατία».

«Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Ο Μητσοτάκης δεν διστάζει πουθενά. Τις υποκλοπές, τις παρακολουθήσεις δεν τις κάνει ο Ερντογάν, τις κάνει κάνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Δεν διστάζει να παρακολουθεί το μισό υπουργικό του συμβούλιο, θα διστάσει την επόμενη μέρα;» αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τη χώρα σε μία τροχιά κανονικότητας».

«Εμείς δεν θα φτιάξουμε κυβέρνηση με αποστασίες και εκβιασμούς. Θα είναι τερατογενηση αν γίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη – Ακροδεξιάς», κατέληξε.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν νικήσει στις εκλογές είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και πως ο Μητσοτάκης σπατάλησε τις δυνατότητες της δημοσιονομικής πολιτικής, αφήνοντας το απόλυτο τίποτα πίσω του. Οι συνθήκες δεν θα είναι ίδιες με το ΄15 – ’16, τώρα στην Ευρώπη δεν υπάρχει η Τρόικα και ο Σόιμπλε, που θα μας αναγκάσουν να κάνουμε ό,τι θέλουν αυτοί». 

«Εμείς νοικοκύρεψαμε την οικονομία και δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ σαν κόμμα», ανέφερε. 

Ο κ. Τσίπρας έκανε μία δυσοίωνη πρόβλεψη για τη μεσαία τάξη, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα εξαφανιστεί αν βγει ο Μητσοτάκης. «Δεν έχει σημασία αν είσαι αριστερός ή δεξιός αυτό που έρχεται για την μεσαία τάξη είναι λαίλαπα. Να είναι ανήσυχος αν βγει ο Μητσοτάκης γιατί δεν θα έχουμε μεσαία τάξη. Θα έχουμε μόνο πολύ φτωχούς ή πολύ πλούσιους», είπε.

tsipras diakanaliki10

Αναφέρθηκε δε και στην υπόθεση του ηλικιωμένου στην Χαλκιδική, που του έκαναν έξωση για ένα δάνει που πήρε ο άνεργος γιος του. «Την εικόνα αυτή θα την βλέπουμε καθημερινό το επόμενο διάστημα. Έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών. Θα έρθουν πάνω από 700.000», υπογράμμισε. 

Για τις αλλαγές – στο… παρά πέντε – του προγράμαματος της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε γελώντας πως «είναι ικανοί την παραμονή των εκλογών, την Παρασκευή, να εμφανίσουν και μία τρίτη εκδοχή. Κατά τα άλλα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει πρόγραμμα».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει και μέσα στον πανικό κάνει αλλαγές», σχολίασε.

tsipras diakanaliki4

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό και πώς θα επηρεάσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η αύξηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε «δεν έχω βρει κανένα μικρομεσαίο επιχειρηματία που να μου πει ότι το πρόβλημά του είναι ο μισθός. Ούτε έναν. Διότι οι περισσότεροι έχουν υπαλλήλους που δεν τους δίνουν τον κατωτάτο μισθό. Διότι στηρίζονται σε αυτούς, διότι αυτοί είναι οι συνεργάτες τους. Ξέρετε ποιοι έχουν πρόβλημα με τον κατώτατο μισθό; Κάποιοι κύριοι σαν αυτούς που εκβίαζαν δίπλα στον Άδωνι Γεωργιάδη τους υπαλλήλους τους, ότι αν δεν ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, θα απολυθούν. Κάτι τέτοιοι τύποι έχουν πρόβλημα με τον κατώτατο μισθό».

ΕΝΦΙΑ – ΦΠΑ 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον ΕΝΦΙΑ – ΦΠΑ και σε όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε «όσο θα πηγαίνουμε προς τις εκλογές, ίσως και την Παρασκευή πριν τις εκλογές, θα εμφανίσουν και μια τρίτη εκδοχή του Προγράμματός τους. Κατά τ’ άλλα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει κοστολογημένο πρόγραμμα. 

Δεν το έχω ξαναδεί αυτό, το μαθαίνω από σας τώρα, δεν έχω ξαναδεί κυβέρνηση να προσέρχεται στις εκλογές, ν’ ανακοινώσει το πρόγραμμά της και δέκα μέρες μετά, να κάνει αλλαγές και μάλιστα δυο εβδομάδες πριν την κάλπη. Αυτό και μόνο φανερώνει ότι μάλλον δεν είναι αληθής η εικόνα ότι καλπάζει άνετα προς τη νίκη ο κ. Μητσοτάκης, ότι χάνει. Χάνει και μέσα στον πανικό του κάνει διορθώσει στο πρόγραμμά του» και συνέχισε: «Κοιτάξτε, δε θα πω πράγματα τα οποία δε θα μπορούν να γίνουν. Έχω κυβερνήσει 4,5 χρόνια σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ξέρω ό,τι είναι εφικτό να γίνει, ξέρω τι δεν είναι εφικτό να γίνει. Δε μπορώ να βγω και να πω ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Διότι, πλέον είναι φανερό ότι αποτελεί ένα φορολογικό έσοδο πάνω στο οποίο στηρίζεται η  δημοσιονομική σταθερότητας της χώρας.

Αυτό το οποίο όμως μπορώ να βγω και να πω, είναι ότι θα μειώσουμε δραστικά το ΦΠΑ, που είναι ένας έμμεσος φόρος. Είναι χαρακτηριστικό των κρατών εκείνων, που δεν έχουν σοβαρότητα στο φορολογικό τους σύστημα να έχουν τόσο μεγάλο ποσοστό έμμεσων φόρων  σε σχέση με το ποσοστό των άμεσων φόρων.

Χώρες τριτοκοσμικές έχουν αυτό που έχει η Ελλάδα σήμερα, πάνω από 60% των εσόδων είναι από την έμμεση φορολογία. Και η έμμεση φορολογία είναι αυτή που πλήττει τους αδύναμους και τους μεσαίους. Η άμεση φορολογία γίνεται με βάση τα εισοδήματά σου. Είπα όμως πιο πριν ότι ένα πρόβλημα στη χώρα είναι ότι δε μπορούμε να έχουμε μια ακριβή αποτύπωση των εισοδημάτων και έχουμε μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή». 

Κυβερνήσεις συνεργασίας 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε επίσης στη θέση Ανδρουλάκη για τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργό με τον ίδιο να αναφέρει; «Κατανοώ τους επικοινωνιακούς λόγους που μπορεί να ωθούν τον κ. Ανδρουλάκη σε μια τέτοια τοποθέτηση, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το υποστηρίξει ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του. Αλλά από την άλλη, εγώ λέω ότι ο κριτής μας είναι ο ελληνικός λαός. Προφανώς, αν ο κ. Ανδρουλάκης φέρει ένα τέτοιο ποσοστό που μπορεί να διεκδικήσει ο ίδιος να είναι Πρωθυπουργός, καλώς να το κάνει. 

Οι συσχετισμοί λοιπόν είναι αυτοί οι οποίοι θ’ αναδείξουν και τα δεδομένα στη βάση των οποίων θα συζητάμε την επόμενη μέρα. Ας μη βάζουμε λοιπόν το κάρο μπροστά από το άλογο, ας περιμένουμε τη λαϊκή ετυμηγορία και θα κάνουμε τη συζήτησή μας την επόμενη  μέρα των εκλογών. 

Και συμπλήρωσε: «Μα είναι δυνατόν να θέλει  το τρίτο κόμμα να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει Πρωθυπουργό; Είναι δυνατόν το πρώτο κόμμα να έχει 34%, 35% και το τρίτο κόμμα να έχει 10%; Να έχει 25 μονάδες διαφορά, 20 μονάδες διαφορά και να επιλέξει το κόμμα που είναι 20 μονάδες πίσω το πρόσωπο; Δηλαδή για ποιο λόγο ψηφίζει ο ελληνικός λαός; Για πλάκα ψηφίζει ο ελληνικός λαός; 

Γι’ αυτό λέω ότι είναι μια τοποθέτηση που δε μπορεί να δεχθεί σοβαρή κριτική. Εντάξει, θα δούμε αν θα επιμείνει σε αυτή την άποψη ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά ξέρετε κάτι, επαναλαμβάνω, ας βάλουμε τούτη την ώρα το άλογο μπροστά από το κάρο. Διότι αυτό το οποίο νοιάζει περισσότερο από κάθε άλλο τι τον ελληνικό λαό τούτη την ώρα, είναι με ποιες πολιτικές θα κυβερνηθεί την επόμενη μέρα. Κι αν θέλετε θεωρώ πιο προβληματικό αυτό που λέει ο κ. Ανδρουλάκης, ότι το πρόβλημά του είναι ο Μητσοτάκης, και όχι οι πολιτικές του Μητσοτάκη, είναι το πρόσωπο δηλαδή. Εδώ είναι οι πολιτικές που μας έχουν οδηγήσει ως εδώ. Προφανώς το πρόσωπο Μητσοτάκης, έχει κάθε λόγο κανείς να έχει σοβαρές αντιρρήσεις, διότι έκανε και τις παρακολουθήσεις, δεν τον παρακολουθούσα εγώ, δεν είχα βάλει εγώ κοριό στο κινητό του τηλέφωνο, ο Μητσοτάκης έβαλε κοριό, αλλά νομίζω ότι το θέμα των πολιτικών εν επίσης είναι πάρα πολύ χρήσιμο». 

Ολόκληρη η συνέντευξη 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μελίνα Λεφαντζή - «Αυτή η νύχτα μένει»: Η Φωτεινή έχει σηκώσει το βάρος του πένθους - Ξέρει μυστικά
Ακρίτας Καϊδατζής: Η εμπλοκή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε προεκλογικές σκοπιμότητες καταρρακώνει το κύρος του
Chevron Right