Πολιτική

«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»: Η δυσφορία Καραμανλή σε 10 φωτογραφικά κλικ

Πώς απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός τη συνάντηση Κώστα Καραμανλή και Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ζάππειο.

Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε στο Ζάππειο με μια ομιλία «πλατφόρμα» του κοινωνικού φιλελευθερισμού και με έντονη κριτική προς τους χειρισμούς της Αθήνας σε μείζονα εξωτερικά ζητήματα μέσω «κεραυνών» προς τις Βρυξέλλες.

Η απόφασή του να μην συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές εδράζεται σε κρίσιμες διαφωνίες του ως προς την ασκούμενη πολιτική από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να κλείσει την ομιλία του μνημονεύοντας τις αρχές και τις αξίες της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής:

  • Τον σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμού
  • Απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας
  • Πάντα δίπλα στους πολίτες, ειδικά τους λιγότερο ευνοημένους και
  • Άγρυπνοι και ασυμβίβαστοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Τα φωτογραφικά κλικ με Καραμανλή και Μητσοτάκη αποτυπώνουν σημειολογικά τον πρώην πρωθυπουργό βλοσυρό και σε απόσταση από τον σημερινό πρωθυπουργό, τόσο στις μεταξύ τους χειραψίες, όσο και την ώρα που κάθονταν δίπλα – δίπλα στην εκδήλωση στο Ζάππειο:

mitsotakis_karamanlis_1.jpg

mitsotakis_karamanlis_5.jpg

karamanlis_mitsotakis_zappeio_1.jpg

mitsotakis_karamanlis_2.jpg

mitsotakis_karamanlis_3.jpg

mitsotakis_karamanlis_4.jpg

 mitsotakis_karamanlis_7.jpg

mitsotakis_karamanlis_8.jpg

mitsotakis_karamanlis_9.jpg

mitsotakis_karamanlis_10.jpg

Στην ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός έριξε τα βέλη του προς τη σημερινή κυβέρνηση, ασκώντας σκληρή κριτική στην Ε.Ε. «Δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Σε πλείστες, μάλιστα, περιπτώσεις η αναποτελεσματικότητα, η εσωστρέφεια και η απογοήτευση είναι διάχυτες.

Κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια ή καταλήγουν σε ασυνεννοησία και διενέξεις. Τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Σκληρή και διττής κατεύθυνσης ήταν η κριτική του και για την εγκατάλειψη όπως είπε των προτεραιοτήτων της συνοχής και της αλληλεγγύης. «Η μόνιμη άρνηση του εύρωστου Βορρά να κατανοήσει ότι η υπό όρους αμοιβαιοποίηση του χρέους και η μεταφορά πόρων από τα εμπορικά πλεονάσματά τους προς τις ασθενέστερες χώρες, που είναι η ουσία αλλά και η βασική προϋπόθεση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και μάλιστα με επίκληση μεταξύ άλλων και έωλων ηθικοπλαστικών επιχειρημάτων, ισοδυναμεί με άρνηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και προοπτικής. Η στενόκαρδη αυτή θεώρηση έχει προκαλέσει τη διόγκωση ενός ακόμα ιδιαίτερα ανησυχητικού φαινομένου. Τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιθωριοποίηση ογκούμενων ομάδων του πληθυσμού, την έλλειψη προοπτικής για όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους. Και ακόμα την συνεχή αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους», είπε.

Ο κ. Καραμανλής ανέδειξε τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ως νάρκηστα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης και της πολιτικής ομαλότητας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση κινημάτων και κομμάτων αντισυστημικού χαρακτήρα λόγω των ασταθών κυβερνήσεων και των αδύναμων ηγεσιών της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
My Style Rocks - Χριστιάνα: Τρεις μήνες εδώ και θα απολογούμαστε στη Μέλντα;
Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής, όχι «κομπάρσος»
Chevron Right