Σε αλλαγή στάσης προχώρησε η κυβέρνηση, η οποία, μπροστά στην ανυποχώρητη απόφαση των αγροτών για απόβαση των τρακτέρ στην Αθήνα αύριο, Τρίτη, και υπό τον φόβο μετωπικής σύγκρουσης με τον αγροτικό κόσμο, έδωσε το «πράσινο φως» για τη μηχανοκίνητη κάθοδο, υπό προϋποθέσεις.
Στο κυβερνητικό επιτελείο και τα συναρμόδια υπουργεία, ιδιαίτερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επικρατεί πυρετός προετοιμασίας και διαβουλεύσεων. Το συλλαλητήριο των αγροτών θα πλαισιώσουν φοιτητές που διαδηλώνουν ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και άλλοι φορείς.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης απέρριψε το αίτημά τους για ασφαλή κάθοδο των τρακτέρ στην πρωτεύουσα και τους αντιπρότεινε τη μετάβασή τους με λεωφορεία και αυτοκίνητα. Πρόταση που με τη σειρά τους απέρριψαν όλα τα αγροτικά μπλόκα ανά την επικράτεια.
Νέο μήνυμα «φιλίας» από Κ. Μητσοτάκη
Χθες, σε νέο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μνημόνευσε τα δύο επιπλέον μέτρα στήριξης των αγροτών που ανακοίνωσε πρόσφατα, δηλαδή φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου αλλά και τον Κανονισμό που προωθεί η Κομισιόν για τη μερική εξαίρεση των Ευρωπαίων αγροτών – και των Ελλήνων επομένως – από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση. «Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε» είπε μεταξύ άλλων.
Στο… πόδι η ΕΛ.ΑΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην οποία ολοκληρώθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης και ειδικότερα το πως θα διαχειριστεί η ΕΛ.ΑΣ την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, με κάποια τρακτέρ και με λεωφορεία.
Μετά τη σύσκεψη, η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι απαράδεκτος όρος είναι να μην διαταραχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Και στα ανώτατα κλιμάκια, ωστόσο, γνωρίζουν ότι πρόκειται για μία δύσκολη άσκηση, η οποία απαιτεί χειρουργικούς χειρισμούς, προκειμένου να μην δοθεί η αφορμή για επεισόδια, ακόμα και εκτεταμένα, σε ένα συλλαλητήριο που αναμένεται από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών.
Η είσοδος στην Αθήνα αναμένεται να επιτραπεί σε συγκεκριμένο αριθμό τρακτέρ, σύμφωνα με πληροφορίες όχι πάνω από 150, τα οποία θα φτάσουν στην Αττική τόσο από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης όσο και από την Πελοπόννησο. Ο σχεδιασμός προβλέπει τα τρακτέρ, μαζί με τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες, να συγκεντρωθούν στη Λεωφόρο Αθηνών και από εκεί, με την συνοδεία περιπολικών να φτάσουν στο Σύνταγμα, όπου αναμένεται να τους επιτραπεί να παραμείνουν για ένα 24ωρο, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη να παραμένει ανοιχτή μία λωρίδα κυκλοφορίας στους δρόμους από τους οποίους θα περάσουν.
Πυρετώδεις προετοιμασίες στα μπλόκα
Ήδη, από όλες τις γωνιές της χώρας, η εικόνα που υπάρχει είναι ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή αγροτών, τόσο με τρακτέρ, όσο όμως και με λεωφορεία και Ι.Χ αυτοκίνητα. Από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, τη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και αλλού, οι αγρότες έχουν κάνει τον σχεδιασμό τους και ετοιμάζουν την αυριανή τους κάθοδο στην πρωτεύουσα.
Στις περισσότερες περιοχές τα συντονιστικά όργανα των αγροτικών συλλόγων έχουν συνεδριάσει και αποφάσισαν τα μεταφορικά μέσα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για την κάθοδό τους στην Αθήνα, ενώ και τα εργατικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Αττικής συντονίζουν, από κοινού με τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. «Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών όλης της χώρας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους, κόντρα στην καταστολή των διεκδικήσεων τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των φοιτητικών Συλλόγων.