Γολγοθάς αποδεικνύεται για τους Έλληνες πολίτες η εύρεση αντιπυρετικών, αντιβιοτικών και άλλων διαδεδομένων φαρμάκων, την ώρα που παρατηρείται έξαρση ιώσεων, γρίπης και λοιμώξεων.
Στην κρίση που έχει δημιουργηθεί, με τα φαρμακεία να στερεύουν από φάρμακα και τη λίστα του ΕΟΦ με τα σκευάσματα σε έλλειψη να μεγαλώνει συνεχώς, το υπ. Υγείας και η κυβέρνηση προωθούν ως λύση ένα μείγμα από αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων, σε δεσμεύσεις για ελέγχους σε φαρμακαποθήκες και στη λύση των γενοσήμων. Ρίχνοντας παράλληλα τις κατηγορίες για τις ελλείψεις στην παγκόσμια οικονομία.
«Αν έχουμε ανατιμήσεις θα τις έχουμε στα φάρμακα που κάνουν 2-3 ευρώ. Όχι στα φάρμακα που κάνουν 50-500 ευρώ», δήλωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στην ΕΡΤ, κυρία Μίνα Γκάγκα σχετικά με το θέμα των ανατιμήσεων, ώστε να ανακοπούν οι εξαγωγές φαρμάκων. Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως το «μάρμαρο» θα το πληρώσει και πάλι ο πολίτης, που θα κληθεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία του, σε μία περίοδο μεγάλης ακρίβειας και πληθωρισμού.
Από την πλευρά του ο υπ. Υγείας «ξορκίζει» οποιαδήποτε ευθύνη για τις ελλείψεις και μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ επαναλαμβάνει το αφήγημα περί παγκοσμίου φαινομένου, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των λοιμώξεων.
Παράλληλα, προχωρά σήμερα σε έκτακτη ενημέρωση στις 5 το απόγευμα μαζι με τον πρόεδρο της ΕΟΦ.
«Υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές εκεί πέρα διαχρονικά η πολιτεία παίρνει μέτρα και το τελευταίο διάστημα τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται και δεν είναι ελλειπτικά φάρμακα είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών. Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με φάρμακα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή της εποχής τα φάρμακα, δηλαδή παρακεταμόλη, τα αντιπυρετικά, τα αναπνευστικά φάρμακα, τα φάρμακα των αντιβιοτικών, τα οποία οφείλονται σε μια παγκόσμια έλλειψη που οφείλεται στο ότι υπάρχει φοβερή έξαρση των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα σε όλο τον κόσμο».
Όσο για τις αυξήσεις ο Θάνος Πλεύρης στην αρχή απέκλεισε μία τέτοια περίπτωση, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται με κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξουν αυξήσεις στα φάρμακα».
Και στη συνέχεια ανασκεύασε…
«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις που δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή, το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται το ΕΟΠΥΥ».
Προέκρινε δε τη λύση των γενοσήμων και την έγκαιρη (!) ενημέρωση για τις ελλείψεις από τον ΕΟΦ, «μιλώντας για τις ελλείψεις σε αναπνευστικά φάρμακα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εκεί θα κάνουμε τις μεγαλύτερες μας εισαγωγές. Στα αντιπυρετικά θα λέμε τα υποκατάστατα. Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί. Οι γιατροί, οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα, θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται κόσμος».
Λίστα ρεκόρ από τον ΕΟΦ
Η λίστα που εξέδωσε ο ΕΟΦ με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη σπάει κάθε ρεκόρ, με τα σκευάσματα να ξεπερνούν τα 200.
Συγκεκριμένα παρατηρούνται ελλείψεις σε 232 σκευάσματα, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονται σε 186.
Ευρέως χρησιμοποιούμενα φαρμακευτικά προϊόντα όπως είναι γνωστά αναλγητικά, αντιβιοτικά και φάρμακα για το κρυολόγημα, περιλαμβάνονται σε δύο λίστες του ΕΟΦ με συνολικά 232 κωδικούς που λείπουν σταθερά από τα ράφια των φαρμακείων…
Στην πρώτη λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνονται οι μακροχρόνιες ελλείψεις φαρμάκων ενώ στη δεύτερη περιλαμβάνονται τα φάρμακα για τα οποία οι εταιρείες που τα έφερναν έχουν ανακοινώσει τη διακοπή της κυκλοφορίας τους.
Μέσα σε αυτά ξεχωρίζουν 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ ιδιαίτερα σοβαρή είναι και η έλλειψη σκευασμάτων που εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τα οποία ανέρχονται σε 67 κωδικούς.
Τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη
Σύμφωνα με την τελευταία λίστα του ΕΟΦ σχετικά με τα ελλειπτικά φάρμακα, μεταξύ αυτών βλέπουμε πως λόγω αυξημένης ζήτησης η καθυστερημένης παράδοσης από το εξωτερικό υπάρχει έλλειψη σε:
- Αντιφλεγμονώδες με βάση τη δραστική ουσία φλουτικαζόνη.
- Aντιβιοτικό που ανήκει στις κεφαλοσπορίνες δεύτερης γενιάς.
- Δύο πασίγνωστα αντιβιοτικά με βάση την αμοξυκιλλίνη.
- Ένα ακόμη πασίγνωστο αντιβιοτικό με βάση τη δραστική κεφακλόρη (κεφαλοσπορίνη επίσης).
- Αντιϋπερτασικό με βάση τη δραστική ουσία κιναπρίλη.
- Φάρμακο για την ημικρανία με βάση τη δραστική εργοταμίνη.
Τα παραπάνω είναι μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις, ενώ συνολικά όπως εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφέρουν 400 και πλέον σημαντικά σκευάσματα σε έλλειψη.
Μεταξύ αυτών που δεν έχουν δηλωθεί από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΦ περιλαμβάνονται:
- Το νούμερο 1 αναλγητικό με βάση τη δραστική ουσία παρακεταμόλη.
- Αναλγητικό αντίστοιχο με το προηγούμενο στην κατηγορία των ”cold & flu”.
- Αποσυμφορητικό ρινικό σκεύασμα με βάση τις ουσίες δεξαμεθαζόνη και τραμαζολίνη.
- Φάρμακο για το καρδιαγγειακό σύστημα με βάση τη δραστική καρβεδιλόλη.
- Πασίγνωστο οπιοειδές αναλγητικό».