Με το ψηφοθηρικό προεκλογικό επίδομα των 22 ευρώ για λίγους μήνες μέχρι τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αντιστρέψει το κλίμα και να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει από την ακραία αισχροκέρδεια και το σκάνδαλο των υποκλοπών, εκτιμά η Κουμουνδούρου μετά και τη χθεσινή συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.
«Ο κ. Μητσοτάκης αποτιμά την λαϊκή ψήφο 22 ευρώ, μετά από 15 μήνες ακραίας αισχροκέρδειας και ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων» σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα στη Βουλή μετά τη συζήτηση, κάνοντας λόγο για «χυδαία απόπειρα εξαπάτησης». Ο… μαυραγοριτισμός εξάλλου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τον τελευταίο χρόνο αναγνωρίζεται και από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που σε ποσοστό 73% κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια και όχι εισαγόμενη ακρίβεια, σύμφωνα με το εύρημα της MRB.
Πέραν τούτου και πέραν του γεγονότος ότι για ακόμα μία φορά ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ αναζητούν σωσίβιο στα επιδόματα αναδιανομής της φτώχειας, όπως τα έλεγαν προεκλογικά, το εν λόγω μέτρο εκτιμάται ότι θα αποβεί αναποτελεσματικό για αρκετούς λόγους:
Πρώτα από όλα, δεν παρεμβαίνει στις τιμές και την αισχροκέρδεια, μέσα από την υιοθέτηση της πρότασης μείωσης του ΦΠΑ, αλλά συνεχίζει τη λογική επιδότησής της, αυτή τη φορά με τους κρατικούς πόρους να κατευθύνονται όχι στους παρόχους ενέργειας αλλά στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα σούπερ μάρκετ.
Δεύτερον, ήδη εκφράζονται φόβοι πως το εν λόγω μέτρο δύναται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών των προϊόντων και ανατιμήσεις, επιτείνοντας την αισχροκέρδεια.
Τρίτον, ακόμα και αυτά τα 22 ευρώ, 30 μεσοσταθμικά, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ανατιμήσεων και επ’ ουδενί δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις ήδη υπέρογκες αυξήσεις. Ενδεικτικά από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού που δημοσιεύθηκαν, σύμφωνα με τα οποία το εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται δραματικά με αύξηση 18,7 σε ψωμί και δημητριακά, 16,7% στο κρέας και 25,3% στα γαλακτοκομικά.
Τέταρτον, στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι αντί του μέτρου αυτού, μία ουσιαστική παρέμβαση για την ενίσχυση του εισοδήματος και την ανάσχεση της ακρίβειας θα ήταν η άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για όσο διαρκεί η κρίση σε συνδυασμό με την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και την υιοθέτηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (επομένως ο κατώτατος θα διαμορφωνόταν στα 880).
Πέμπτον, όσον αφορά την πηγή προέλευσης των πόρων για το food pass, που όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης θα προέλθουν από 650 εκατ. Έκτακτης φορολόγησης των διυλιστηρίων, στην Κουμουνδούρου θυμίζουν πως αυτά καταγράφουν υπερκέρδη 3 δις. το 2022. Επομένως η έκτακτη φορολόγησή τους είναι μόλις στο 20%!
Επιτελείς του κ. Τσίπρα επισημαίνουν πως για ακόμα μία φορά χθες ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε καμία απάντηση για τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις σχετικά με τις υποκλοπές και την παρακολούθηση των Χατζηδάκη, Φλώρου, Λαλούση, Κύρτσου και Τέλλογλου. Αντίθετα, με ένα ακραία προεκλογικό επίδομα ως προπέτασμα καπνού επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα. Ωστόσο, για ακόμα μία φορά εκτιμάται ότι και αυτό θα επιστρέψει μπούμερανγκ στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς παρά την αρχική διαβεβαίωση πως θα καλύπτεται το 10% των εξόδων για το σούπερ μάρκετ, η πραγματικότητα φαίνεται ότι απέχει σημαντικά από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες…