Μπορεί δημοσίως αλλά και στο παρασκήνιο να εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου το μήνυμα ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι στη σκέψη του πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή, αλλά στην κυβερνητική παράταξη, άπαντες είναι σε εγρήγορση: Οι υπουργοί, κυρίως αυτοί που έχουν χρεωθεί να «τρέξουν» προεκλογικά τις 12 περιφέρειες της χώρας αλλά και οι βουλευτές οι οποίοι ευελπιστούν σε κυβερνητική της αξιοποίηση μετά την Ευρωκάλπη.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι, είτε επιβεβαιώνονται είτε διαψεύδονται οι σχετικές φήμες, το αν και πότε θα υλοποιηθούν, συναρτάται σε σημαντικό βαθμό με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. «Αν καταγραφεί ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας, τότε θα πρέπει να δρομολογηθούν μία σειρά από διορθωτικές κινήσεις» σημειώνουν έμπειρα κυβερνητικά στελέχη. Επιπρόσθετα, όλους τους προηγούμενους μήνες καταγράφηκαν αρκετές δυσλειτουργίες και προβλήματα στην άσκηση του κυβερνητικού έργου, ενώ είναι κοινό μυστικό στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο ότι στο ραντάρ του κυβερνητικού επιτελείου έχουν μπει συγκεκριμένοι υπουργοί, που είτε με τη συμπεριφορά είτε με τις πολιτικές τους επιλογές, προκαλούν ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εάν το σινιάλο για έναν καθαρό πολιτικό διάδρομο μέχρι τη λήξη της τετραετίας, το οποίο επιδιώκει ο πρωθυπουργός, δεν δοθεί, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό ότι οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα θα γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάντως πριν το ερχόμενο φθινόπωρο.
Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα «βαθμολόγησης» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τόσο για τους υπουργούς και υφυπουργούς, όσο και για τους Γ.Γ. των υπουργείων και τη μεταξύ τους συνεργασία. Και όπως επιβεβαιώνουν όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, υπάρχουν υπουργεία τα οποία έχουν «κυκλωθεί» με «κόκκινο στυλό». Άλλωστε, και κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε κατά ομάδες με τους βουλευτές της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκη, αρκετοί γαλάζιοι κατέθεσαν χωρίς περιστροφές τα παράπονά τους από τη συνεργασία τους με κάποια υπουργεία.
Χωρίς κανείς να μπορεί να έχει τη συνολική εικόνα για τις ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, υπάρχουν μία σειρά από παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως :
- Ότι η παραίτηση του Σταύρου Παπασταύρου από τη θέση του υπουργού Επικρατείας κρίθηκε επιβεβλημένη από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του εξακολουθεί να υφίσταται και ως εκ τούτου, σε ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η εκ νέου υπουργοποίησή του
- Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε τον νυν αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Ν. Παπαθανάση στο στενό του επιτελείο και σε τυχόν ανασχηματισμό, είναι σχεδόν σίγουρη η μετακίνησή του στο Μέγαρο Μαξίμου
- Ότι στο κυβερνητικό επιτελείο, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα δημοσίως, υπάρχει ενόχληση για τη διαρροή από το υπουργείο Εσωτερικών των emails στην ευρωβουλευτή Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ότι πιθανόν θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στο εν λόγω υπουργείο, με παραμονή, ωστόσο, της νυν υπουργού Νίκης Κεραμέως σε άλλο πόστο
- Ότι τους τελευταίους μήνες, επανέρχεται σε τακτικά διαστήματα το κλίμα δυσαρέσκειας για τα έργα και τις ημέρες του ΥΠΑΑΤ Λευτ. Αυγενάκη, τον οποίον, σημειωτέον, εσχάτως έχει στοχοποιήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πέραν των παραπάνω, πολλοί προεξοφλούν ότι σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, είναι πιθανή η επάνοδος στο κυβερνητικό σχήμα των πρώην υπουργών Τάκη Θεοδωρικάκου και Νότη Μηταράκη, αλλά και η αξιοποίηση βουλευτών από την περιφέρεια, ιδιαίτερα από νομούς της Βόρειας Ελλάδας που σήμερα είτε δεν εκπροσωπούνται καθόλου, είτε υποεκπροσωπούνται.