Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συζητώ επέκταση του Market Pass το τελευταίο εξάμηνο του 2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για αποτελεσματικό και δοκιμασμένο μέτρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη διάρκεια του debate πως συζητά την επέκταση του Market Pass το οποίο χαρακτήρισε δοκιμασμένο και αποτελεσματικό μέτρο στήριξης.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β’ εξαμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που πιέζονται. Κυρίως από τις αυξημένες τιμές των τροφίμων. Σωστά επισημάνατε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και στη χώρα μας. Όμως στα τρόφιμα οι τιμές παραμένουν υψηλές. Τρεις τρόποι παρέμβασης που υιοθετήσαμε τα χρόνια αυτά και που θα συνεχίσουμε. Πρώτον μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερος ανταγωνισμός. Δεύτερον έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται. Τρίτον, μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και το διαθέσιμο εισόδημα».

Δείτε LIVE το debate των πολιτικών αρχηγών.

«Τα εξοπλιστικά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης»

«Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης καθώς γνωρίζετε ότι μετά από μία δεκαετία μνημονιακής κρίσης υπήρχαν σημαντικότατες υστερήσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της αεροπορίας, του ναυτικού, του πεζικού μας. Και αυτό ακριβώς κάναμε με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία ήταν καλά μελετημένα, ήταν αποτέλεσμα εισήγησης του ΓΕΕΘΑ και τα οποία δρομολογούμε χωρίς καμία απόκλιση από τους βασικούς δημοσιονομικούς κανόνες. Εξ ου και η χώρα κατάφερε να πετύχει το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα και προφανώς θα πετύχει πλεόνασμα και το 2023. Όμως κ. Ζαχαρέα έπρεπε να διαχειριστώ μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Πιστεύω ότι καταφέραμε και κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή. Θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες. Με τις ΗΠΑ, με τη Γαλλία. Βλέπετε ότι η ισορροπία στο Κογκρέσο σαφώς έχει γύρει υπερ της Ελλάδας. Και ναι ενισχύσαμε και τις ένοπλες δυνάμεις μας με πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία πιστεύω και χαίρομαι γι’ αυτά που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προφανώς θα συνεχιστούν. (…) Είναι απολύτως σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτές είναι δεσμεύσεις που αφορούν όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και ότι τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.

«Θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού και προφανώς εφόσον με επιλέξει ο ελληνικός λαός είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ειδικά τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων. Προφανώς και θα τείνω χείρα φιλίας και προφανώς και είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία βασική διαφορά την οποία έχουμε με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όμως δεν έχω αυταπάτες. Γι’αυτό και επιμένω ότι η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών, μιας Ελλάδος με αυτοπεποίθηση πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση», συμπλήρωσε.

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τις υποκλοπές»

Μητσοτακης, debate, ντιμπειτ

«Όχι κ. Τζίμα δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου. Όταν πληροφορήθηκα την υπόθεση των υποκλοπών οι άμεσοι προϊστάμενοι όντως έφυγαν από τις θέσεις τους και ανέλαβα απέναντι στον ελληνικό λαό δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Η πρώτη είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής από τη Δικαιοσύνη. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι σημαντικό αυτό γιατί όντως πρέπει να μάθουμε αν όντως υπήρχαν ποινικές ευθύνες σε αυτή την υπόθεση. Και ανέλαβα επίσης να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα που επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθήσει ανθρώπους χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητά τους απαιτούσε. Συγκεκριμένα επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να μπορέσει να επιτραπεί οποιαδήποτε παρακολούθηση. Προσθέσαμε και άλλα φίλτρα. Βάλαμε και τον πρόεδρο της Βουλής ώστε να χρειάζεται και η δική του σύμφωνη γνώμη για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που από την πρώτη στιγμή είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Έχουμε εκσυγχρονήσει την ΕΥΠ σε πολλά διαφορετικά επίπεδα με ένα νόμο ο οποίος ψηφίστηκε και ο οποίος υλοποίησε τη δέσμευση ότι θέλουμε μία ΕΥΠ η οποία να λειτουργεί με τη διαφάνεια που ταιριάζει στις απαιτήσεις της», τόνισε σε ερώτημα της Ράνιας Τζίμα.

Συμπλήρωσε πως «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να τελεί υπό παρακολούθηση».

Παραδέχθηκε επίσης πως «σίγουρα αυτή είναι μία σκιά για την κυβέρνησή μας».

10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ σε βάθος τετραετίας

«Το νέο ΕΣΥ το οποίο οραματίζομαι, είναι μία από τις τρεις κεντρικές πολιτικές μου προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευτεί και πάλι ο ελληνικός λαός.

Και γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν το ΕΣΥ το οποίο έμεινε όρθιο τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας όμως δοκιμάστηκε, ανέδειξε και τα δυνατά του στοιχεία αλλά και τις μεγάλες του αδυναμίες. Γι’ αυτό και έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα συνολικό το οποίο ξεκινάει προφανώς από την κατάσταση στα νοσοκομεία μας. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις. Νοσηλευτών πρωτίστως αλλά και γιατρών στην επόμενη 4ετία για να μπορέσουμε να κλείσουμε σημαντικά κενά.

Και κυρίως να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο το ακούω από παντού.Μεγάλες καθυστερήσεις για χειρουργεία, για ραντεβού για μία απλή εξέταση. Δεν είναι αποδεκτές αυτές. Όπως και τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά. Γι’ αυτό και έχουμε δώσει πολύ συγκεκριμένους δεσμευτικούς στόχους για το πως ποιοτική υγεία μπορεί να παρέχεται εντός πιο σύντομου χρονικού διαστήματος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη.

«Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Περιβάλλον – Ενέργεια» και σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη για τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση και την πανδημία και την κριτική της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές που εξαγγέλλει ανέφερε: «Η χώρα είχε εξαιρέσεις από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στην πανδημία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοιμ πλέον. ‘Αρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στοιχίζουν κοντά 4 δις ετησίως, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πει που θα τα βρει γιατί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Σε επόμενη ερώτηση για το σιδηρόδρομο με αφορμή τα Τέμπη ανέφερε: «Έγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν και προφανώς υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά. Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι το πιο κοινωνικό και πιο φιλικό μέσο στο περιβάλλον. Κατασκευάζουμε την γραμμή 4 στο Μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2 και παραδίδουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία, ένα έργο που θα αλλάξει εντελώς το μορφή της πόλης.».

Οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ενότητα για τη νέα γενιά σχολίασε: «Οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω τα λάθη μας και δημόσια να ζητήσω συγγνώμη όταν χρειάστηκε. Ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες πολίτες στις εκλογές».

«Να κάνω μία πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο ή στην ΤτΕ και να αξιολογηθούν, δεν θα πάρει πάνω από 3 μέρες», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Debate - Ανδρουλάκης: Ο ελληνικός λαός αποφασίζει 21 Μαΐου για τις αναγκαίες αλλαγές
Αλέξης Τσίπρας: Ρεαλιστικό και απόλυτα κοστολογημένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Chevron Right