Πολιτική

Εύα Καϊλή: Στο μικροσκόπιο οι μπίζνες – Απολογείται την Πέμπτη, τι θα καταθέσει

Το αν θα παραμείνει ή όχι προφυλακισμένη η Εύα Καϊλή μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης θα κριθεί από τις απαντήσεις της για την υπόθεση.

Αντίστροφα μετρά η Εύα Καϊλή ενόψει της απολογίας της στις βελγικές δικαστικές αρχές. Η πρώην αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα απολογηθεί την προσεχή Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσει, οι αρχές θα αποφασίσουν αν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή θα αφεθεί ελεύθερη μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης για την υπόθεση Qatargate.

Αυτό που θα επηρεάσει την απόφαση των δικαστών είναι εάν τελικά γνώριζε ότι στο σπίτι της υπήρχαν βαλίτσες με χρήματα κι αν ναι, γιατί δεν ειδοποίησε τις αρχές του Βελγίου, αλλά τον πατέρα της.

Η Εύα Καϊλή, επίσης, θα πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση πώς βρέθηκαν στη βαλίτσα με τα χρήματα τα αντικείμενα που αφορούν τη δίχρονη κόρη της.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, αποκάλυψε ότι στη βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της Εύας Καϊλή όταν συνελήφθη, εκτός από τα 600.000 ευρώ, περιείχε μπιμπερό, γάλα και ένα Ipad που φέρεται να χρησιμοποιούσε η εγγονή του και κόρη της ελληνίδας ευρωβουλευτίνας.

Τι αναμένεται να πει στην απολογία της

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜΕGA, κύριος στόχος της πλευράς Καϊλή είναι να διαχωρίσει τη θέση της από τους άλλους κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένου και του συζύγου της. Συγκεκριμένα, θα αναφέρει ότι ήξερε ότι υπήρχε συνεργασία του συντρόφου της με το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι και τη ΜΚΟ «Fighy Impunity», ωστόσο στην αρχή δεν είχε υποπτευθεί κάτι, δεδομένου ότι ο Παντσέρι ήταν πρώην ευρωβουλευτής, δεν είχε κακή φήμη και η λειτουργία της ΜΚΟ είχε καλό σκοπό.

Επιπλέον, φέρεται να έλεγε συνεχώς στον σύντροφό της ότι δουλεύει πολλές ώρες για τον Παντσέρι χωρίς να αμείβεται και φέρεται να του είπε ότι όλα τα χρήματα που θα λάβει να φροντίσει να είναι νόμιμα.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, θεωρεί ότι ο Παντσέρι εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η ίδια ήταν ευρωβουλευτής και συνεπώς είχε βουλευτική ασυλία και για αυτό έδωσε τη βαλίτσα στον σύντροφό της να την πάει στο σπίτι τους.

Πηγές λένε στο MEGA ότι ο Παντσέρι ήθελε να καταστήσει το σπίτι της κ. Καϊλή σε «μυστικό κέντρο» λόγω της ασυλίας της, καθώς κανείς δεν μπορούσε να κάνει έφοδο εκεί και να εντοπίσει τα χρήματα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η πλευρά της Εύας Καϊλή, τονίζει ότι μεταφέρθηκε λάθος η κατάθεσή της, καθώς η ίδια υπέθετε πως υπήρχαν χρήματα στις βαλίτσες αυτές, χωρίς όμως να είναι σίγουρη. Την ίδια ώρα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν έκανε κάτι, προκειμένου να διαλευκάνει την κατάσταση.

Άλλοι δύο στόχοι της υπερασπιστικής γραμμής της αναμένεται να είναι η απόδειξη πως η ίδια δεν έχει ασχοληθεί με άλλες χώρες πλην του Κατάρ, καθώς ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπόθεση φτάνει μέχρι το Μαρόκο (ίσως και σε άλλες χώρες). Επιπλέον, καλείται να αποδείξει ότι αν αποφυλακιστεί, δεν θα μπορέσει να επηρεάσει την προανακριτική διαδικασία.

Έρευνα για «μαύρο» χρήμα του Qatar Gate σε όλο τον κόσμο

Η έρευνα των Αρχών του Βελγίου επεκτείνεται, καθώς πλέον ψάχνουν το «μαύρο» χρήμα σε όλη την υφήλιο. Στη Γαλλία οι Αρχές προχώρησαν σε έρευνα στο Στρασβούργο και συγκεκριμένα σε γραφεία βοηθών στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ στην Ιταλία η Εισαγγελία του Μιλάνου ερευνά επτά τραπεζικούς λογαριασμούς και τις αγοραπωλησίες ακινήτων από τον Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα.

Τέλος, έρευνες διεξάγονται σε Κατάρ και Μαρόκο. Στο δεύτερο μάλιστα υπήρξε και εμπλοκή του Πρέσβη στην Πολωνία, ο οποίος μετέφερε χρήματα, καθώς και ενός αρχικατασκόπου της χώρας στις διασυνδέσεις με τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι.

Διευκρινίσεις Δημητρακόπουλου για τις εταιρείες της Καϊλή

Ανακοίνωση για τις εταιρείες και τις ΜΚΟ που φέρονται να σχετίζονται με την Εύα Καϊλή και την αδελφή της Μανταλένα εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο πληρεξούσιος δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος,

Όπως αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος, «προς αποκατάσταση της αληθείας» και αναφέρεται σε αυτό στην εταιρεία «ARIA PROPERTIES ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», στην εταιρεία «MΑDEGROUP ΑΜΚΕ» και στην επιστημονική πρωτοβουλία ELONTEC.

Σκοπός του είναι να δώσει απάντηση στα όσα διαρρέονται και αναφέρονται στην Εύα Καϊλή και τις εταιρίες που φέρεται να έχει.

Στην ανακοίνωση ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρει αναλυτικά:

«Η εταιρεία «ARIA PROPERTIES ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» συστάθηκε στις 30.11.2022 με μοναδικούς εταίρους την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της με κεφάλαιο 1.000 ευρώ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. Στη θέση του διαχειριστή ορίστηκε πρόσωπο συνεργαζόμενο με τη Μανταλένα Καϊλή με ειδίκευση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και αγροοικονομίας.

Η εταιρεία «MΑDEGROUP ΑΜΚΕ» είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (όχι Μ.Κ.Ο.) που ιδρύθηκε το έτος 2017 με 2 εταίρους, την Μανταλένα Καϊλή και πρόσωπο που συνεργάζεται με αυτήν, με σκοπό τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ιδεών και ανάπτυξης δράσεων με ποικίλες θεματικές, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, γαλάζια οικονομία, νεοφυής επιχειρηματικότητα (start-up), καινοτομία, ενδυνάμωση γυναικών, προστασία ανηλικότητας και νεανική επιχειρηματικότητα. Στη θέση του διαχειριστή ορίστηκε η Μανταλένα Καϊλή. Η «MΑDEGROUP ΑΜΚΕ» έχει συμμετάσχει σε διάφορες δράσεις (projejcts), προγράμματα, μελέτες και εκδηλώσεις σε συνεργασία κατά περίπτωση με ευρεία ομάδα μη μόνιμων συνεργατών και εθελοντών.

Η επιστημονική πρωτοβουλία ELONTECH (European Law Observatory on New Technologies, Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Νέες Τεχνολογίες) είναι μια νομική πρωτοβουλία επιστημόνων και ερευνητών της Νομικής επιστήμης και των Νέων Τεχνολογιών, στην οποία μετέχουν διακεκριμένοι νομικοί, επιστήμονες διεθνούς κύρους, ακαδημαϊκοί, τεχνολόγοι και πολλοί άλλοι ειδικοί.

Ξεκίνησε το 2018 με σκοπό την επιστημονική παρακολούθηση από νομική και τεχνολογική πλευρά των διεθνών νομοθετικών εξελίξεων για την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης και της κοινωνίας. Δεν είναι νομικό πρόσωπο και πολύ περισσότερο δεν είναι Μ.Κ.Ο. και δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ σε χρηματοδότηση. Το ELONTECH ανάμεσα στα άλλα μετέχει σε διαδικτυακές συζητήσεις και επιστημονικά συνέδρια, όπως ενδεικτικά το 4ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το Δίκαιο (4th Athens Roundtable on AI and the Rule of Law) που φιλοξενήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και συνδιοργανώθηκε από το ELONTECH και το The Future Society υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τη συνεργασία της ΟΥΝΕΣΚΟ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών φορέων με τη συμμετοχή διακεκριμένων πολιτικών, νομικών και επιστημόνων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο «τυφώνας» του Κατάρ σαρώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: Ανάλυση του Politico
Τέλη κυκλοφορίας 2023: Παράταση διαρκείας μέχρι Φεβρουάριο - Η νέα προθεσμία
Chevron Right