Πολιτική

Η βόμβα Ανδρουλάκη για «φυλακές» και η ομολογία Μητσοτάκη για παρακολουθήσεις Χατζηδάκη και Φλώρου

Νεα διάσταση παίρνει το σκανδαλο των υποκλοπών μετά την «ομολογία » Μητσοτάκη στο ντιμπέιτ. 

Νέα διάσταση παίρνει η υπόθεση των υποκλοπών μετά το debate των πολιτικών αρχηγών, καθώς είχαμε τη «βόμβα» που έριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι οι υπεύθυνοι του σκανδάλου πρέπει να πάνε φυλακή, αλλά είχαμε για πρώτη φορά και την έμμεση πλην σαφή παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κωστή Χατζηδάκη και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων! Πρόκειται για μία ομολογία που δημιουργεί τεράστια ερωτήματα για το βάθος του σκανδάλου και την εμπλοκή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη σε αυτό.

Τον ρωτά η Ράνια Τζίμα συγκεκριμένα: «Γιατί παρακολουθήθηκε ο Αρχηγός του στρατεύματος, γιατί παρακολουθήθηκε ένας πολιτικός αρχηγός που κάθεται στο ένα μέτρο από εσάς, εάν είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες γιατί τους ζητά να τον ψηφίσουν σε λίγες μέρες, και ένας εν ενεργεία τότε Υπουργός σας;».

Και απαντά ο Μητσοτάκης: «Μάλιστα. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν γι’ αυτές τις παρακολουθήσεις, κ. Τζίμα, δεν ήταν επαρκείς».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός χρησιμοποιεί πληθυντικό, αποδεχόμενος την ορθότητα της ερώτησης και δεν αμφισβητεί τον συλλογισμό της δημοσιογράφου, που «φωτογραφίζει» συγκεκριμένα πρόσωπα (σημείωση: Κωστή Χατζηδάκη και Κωνσταντίνο Φλώρο), για τα οποία υπήρξαν δημοσιεύματα ότι παρακολουθήθηκαν.

Καυτή ζώνη με Ανδρουλάκη

Όσον αφορά στο θέμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε με εμφανή αμηχανία, που υπέκρυπτε πάντως κι έναν κυνισμό, ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί «εθνικό κίνδυνο» (!!!), προκαλούνται τεράστια ερωτήματα, που απαιτούν απαντήσεις πριν τις εκλογές.

Με δεδομένο το συμπέρασμα φυσικά ότι το όλο θέμα είναι περίπου αξεπέραστο εμπόδιο για μία ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο μετεκλογικό πεδίο.

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε δύο φορές κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης ότι το θέμα πρέπει να φτάσει και στην ποινική διαλεύκανση και να μπουν φυλακή οι υπεύθυνοι. Επικαλέστηκε δε το πώς λειτουργούν κανονικές χώρες όταν αντιμετωπίζουν τέτοια σκάνδαλα. «Λέω ό,τι συμβαίνει παντού» απάντησε χαρακτηριστικά ότι ρωτήθηκε επίμονα τι εννοεί με τις «φυλακές».

Ασχέτως εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε να στείλει μήνυμα και για τις διαθέσεις του μετά τις εκλογές έναντι μίας πιθανής προοπτικής συνεργασίας με τη ΝΔ, ουσιαστικά η χθεσινή του τοποθέτηση κόβει τις γέφυρες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται εάν συνυπολογίσει κανείς και τη σταθερή θέση του κ. Ανδρουλάκη για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές στη νέα Βουλή. Προφανώς μία νέα εξεταστική δεν μπορεί να συμφωνηθεί με τον κ. Μητσοτάκη που φρόντισε να απονευρώσει και εκείνη που συστάθηκε προ μηνών, προστατεύοντας τους συνεργάτες του, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε χθες.

Όμως το επιπλέον κρίσιμο ζήτημα, που προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση, σχετικά με τη στάση και τις ευθύνες του Μαξίμου, («είναι μία σκιά για την κυβέρνησή μας» παραδέχθηκε) ήταν τα όσα είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για την υπόθεση.

Πέρα από την παραδοχή περί σκιάς και λάθους, ο απερχόμενος πρωθυπουργός έκανε ένα επιπλέον βήμα, εκθέτοντας και τον εαυτό του, αλλά και την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βάσω Βλάχου. Απαντώντας στη Ράνια Τζίμα, είπε επί λέξει: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν γι’ αυτές τις παρακολουθήσεις. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Κι έτσι προκύπταν τα ερωτήματα:

Πότε, από ποιον και με ποια διαδικασία και αρμοδιότητα ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε ότι ο κ. Ανδρουλάκης «δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας»;

Ποιος από την κυβέρνηση και την ΕΥΠ, πότε και με ποια διαδικασία εκτίμησε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας»; Το εκτίμησε και το είπε στον κ. Μητσοτάκη μετά την παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ή αφότου έγινε η παρακολούθηση και με βάση τα ευρήματα αυτής το συμπέρανε;

Το ότι ο κ. Ανδρουλάκης «δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας» είναι μία απάντηση εκ των υστέρων, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε στην αρχική ερώτηση: Ποιος και γιατί αποφάσισε να παρακολουθηθεί ο κ. Ανδρουλάκης;

Και σε συνέχεια αυτού: Αφού ο κ. Ανδρουλάκης «δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας» και «δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης», όπως σημείωσε, τότε γιατί η εισαγγελέας της ΕΥΠ που έδωσε την έγκρισή της και διατείνεται ότι θα έδινε έγκριση να γίνει παρακολούθηση ακόμα και της Προέδρου της Δημοκρατίας , παραμένει στη θέση της και η κυβέρνηση έκανε κάθε τι δυνατόν να προστατευτεί από την εξεταστική διαδικασία στη Βουλή;

Ο κ. Μητσοτάκης δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι πως «όταν πληροφορήθηκα την υπόθεση των υποκλοπών, οι άμεσοι προϊστάμενοι όντως έφυγαν από τις θέσεις τους». Μα, τότε τι είδους καταλογισμός ευθυνών είναι αυτός, όταν την ίδια ώρα παρέχεις τη δυνατότητα στους «άμεσους προϊσταμένους» που ευθύνονται για την υπόθεση υποτίθεται, να κρύβονται πίσω από το απόρρητο και να προστατεύουν έτσι εαυτούς και πιθανούς συνεργούς;

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πωλήθηκε η ειδησεογραφική σελίδα Euractiv σε μεγάλο ενημερωτικό όμιλο
Εκλογές στην Τουρκία: Ραγδαίες εξελίξεις - Αποσύρθηκε ο Ιντζέ
Chevron Right