Πολιτική

Τα 3 ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συναντήσεων Γεραπετρίτη με ομολόγους στο Βίλνιους

Τι συζήτησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τους υπουργούς Εξωτερικών της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ.

Με τους ομολόγους του της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων εξετάστηκαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά βάση τρία ζητήματα:

1) η κατάσταση στην Ουκρανία και η ανάγκη σχεδιασμού της ανασυγκρότησης της χώρας, καθώς και της διαμόρφωσης της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη την επαύριο του τερματισμού των συγκρούσεων. Στο πλαίσιο, αυτό, έγινε αναφορά στη στάση αρχής που τηρεί η χώρα μας με βασικό γνώμονα τον σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των χωρών.

2) στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπου τονίστηκε η Ευρωπαϊκή/περιφερειακή διάσταση του ζητήματος

3) στις σχέσεις με την Τουρκία, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, όπου κοινός παρονομαστής ήταν η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών αυτών, έχοντας πάντα υπόψη τον σεβασμό των κριτηρίων αιρεσιμότητας. Ειδικά όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία, έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην πλήρη, σταθερή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να έχει σύντομες συναντήσεις γνωριμίας με σειρά από ομολόγους του νατοϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Κροατίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νότης Μηταράκης: Υδρογόνο
Τζέιμς Καφετζής: Το μήνυμα στον Νίκο Μπάρτζη – πως υπέγραψε
Chevron Right