Μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να γιορτάζει και να παρουσιάζει ως επιτυχία την αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών, με αποκορύφωμα αυτή στην Αττική, η οποία έκαψε πάνω από 100.000 στρέμματα, προκαλώντας τον θάνατο μιας γυναίκας, πολλών ζώων και τεράστιες καταστροφές περιουσιών.
«Σας περιμένουμε αύριο 20:00 στο The MET Hotel να τιμήσουμε μαζί, όσους συνέβαλαν στην αντιπυρική περίοδο, παρουσία και του πρωθυπουργού. Βασίλης Κικίλιας», ήταν το SMS που έλαβαν σήμερα, στις 11:00 το πρωί, όσοι είναι στη λίστα παραληπτών των ενημερώσεων του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η κυβέρνηση δεν σκύβει το κεφάλι, δεν προβληματίζεται από τα τραγικά νούμερα που άφησαν πίσω τους οι φωτιές, ούτε από τις φωνές και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων των περιοχών για τις κυβερνητικές ευθύνες και την απουσία του κρατικού μηχανισμού, αλλά κάνει φιέστες για την επιτυχία της κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, στην οποία συμμετείχαν για άλλη μία χρονιά πυροσβέστες, οχήματα και εναέρια μέσα από 9 χώρες.
Σίγουρα όχι γιατί δεν είχαμε ανάγκη…
Ο Μητσοτάκης είχε δώσει τη «γραμμή»
Η αυριανή κυβερνητική φιέστα για την επιτυχημένη (;) φετινή αντιπυρική περίοδο δεν προκαλεί καμία εντύπωση σε όσους διάβασαν ή άκουσαν τα όσα είχε πει στις 20 Αυγούστου, μία εβδομάδα μετά την καταστροφή φωτιά της Αττικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Περιορισμένες οι καταστροφές στο δάσος, πρώτη φορά καταγράφηκε επιτυχία συλλογικής δράσης, πετυχημένο το δόγμα πυρόσβεσης. Ο Κ. Μητσοτάκης επέμενε στο αφήγημα ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές είναι πετυχημένη. Κι ας έφτασε η φωτιά από τον Βαρνάβα μέχρι το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια και τον Γέρακα. Μέσα στον οικιστικό ιστό της Αττικής.
«Αυτή ξέφυγε παρά το ότι υιοθετήθηκε το σωστό, όπως αποδείχθηκε, δόγμα της γρήγορης πρώτης προσβολής», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι στην «αρνητική αυτή εικόνα, το δάσος που κάηκε σε αυτή τη φωτιά ήταν σχετικά περιορισμένο σε σχέση με άλλες πυρκαγιές της Αττικής».
104.000 καμένα στρέμματα στην Αττική
Τα χιλιάδες καμένα στρέμματα στην Αττική και τα κτίρια που έχουν καταστραφεί είτε εντελώς, είτε έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές, δείχνει ο τελευταίος χάρτης του Copernicus. Όπως αναφέρεται, «η Ομάδα Χαρτογράφησης μας παρέδωσε το προϊόν διαβάθμισης για την πυρκαγιά βορειοανατολικά της Αθήνας στην Ελλάδα.
Από τις 15 Αυγούστου: έχει εντοπιστεί συνολική καμένη έκταση 10.413 εκταρίων & 1.238 πληγέντα κτίρια.
11/08 (12:00) – Η πρώτη αναφορά
«Στις 11 Αυγούστου 2024, περίπου στις 12:00, αναφέρεται ότι μια πυρκαγιά έπληξε την περιοχή της Αττικής, κοντά στο χωριό Βαρνάβας στην Ελλάδα. Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους, με ορισμένες φλόγες να εκτοξεύονται σε ύψος 25 μέτρων. Ο ιστορικός τόπος του Μαραθώνα είναι μεταξύ των περιοχών όπου οι κάτοικοι μεταφέρονται σε ασφαλές μέρος από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σπίτια και ιδιοκτησίες στην κοντινή πόλη Βαρνάβας καίγονται, σύμφωνα με την πυροσβεστική».
12/08 (06:56) – Έναρξη ενεργοποίησης της υπηρεσίας Copernicus EMS
«Στις 12 Αυγούστου 2024 και ώρα 06:56, η Ελλάδα, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus EMS Rapid Mapping για να καλύψει το συμβάν πυρκαγιάς που πλήττει την Περιφέρεια Αττικής. Ζητήθηκε από το Copernicus EMS Rapid Mapping να παράσχει αρχική χονδρική εκτίμηση, χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης για την έκταση της πυρκαγιάς και την εκτίμηση των ζημιών».
15/08 (20:52) – Διαβάθμιση της παράδοσης προϊόντων
«Ανάλυση της εικόνας GeoEye-1 (0,5 m) που αποκτήθηκε στις 15/08 στις 08:41 UTC πάνω από Varnavas».
Μαζί με αυτήν την πυρκαγιά, από το 2017 έως το 2024, έχει καεί το 37% των δασών της Αττικής, δηλαδή περίπου 700.000 στρέμματα.