Πολιτική

Οι «πρωτάρηδες» της κυβέρνησης

Μόλις οκτώ τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό.

Ο «δομικός» ανασχηματισμός στον οποίο υποτίθεται ότι θα προχωρούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη «βουτιά» που κατέγραψε η ΝΔ στις Ευρωεκλογές 2024, τελικά δεν έγινε ποτέ.

Σε αρκετά υπουργεία -υψηλά τη τάξει- δεν έγινε ούτε μία αλλαγή, ενώ τα νέα πρόσωπα στα οποία δίνονται ευκαιρίες για πρώτη φορά, είναι περιορισμένα στον αριθμό και οι θέσεις που καταλαμβάνουν είναι σε επίπεδο υφυπουργού.

Έτσι, λοιπόν, οι «πρωτάρηδες» της κυβέρνησης είναι οκτώ και είναι οι εξής:

  • Ο Γιώργος Μυλωνάκης ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ
  • Ο Ιάσων Φωτήλας ως υφυπουργός Πολιτισμού
  • Ο Χρήστος Κέλλας ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Ο Κώστας Γκιουλέκας ως υφυπουργός Μακεδονίας/Θράκης
  • Ο Βασίλης Οικονόμου ως υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών
  • Η Κατερίνα Παπακώστα ως υφυπουργός Οικογένειας
  • Ο Στέφανος Γκίκας ως υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  • Ο Κώστας Καραγκούνης ως υφυπουργός Εργασίας (έχει διατελέσει στο παρελθόν Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά στην κυβέρνηση Σαμαρά)

Ποιος είναι ο Γιώργος Μυλωνάκης

gkikas_1_4a7e0.jpg

Ο Γιώργος Μυλωνάκης, έως σήμερα Γενικός Γραμματέας της Βουλής, μετά τον ανασχηματισμό, είναι ένα από τα νέα πρόσωπα, που εισέρχονται στο νέο κυβερνητικό σχήμα ως ένας εκ των τριών υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ.

Είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κ. Μυλωνάκης γεννήθηκε στο Πέραμα Αττικής το 1973 και αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Περάματος, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, λαμβάνοντας Πτυχίο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών το 1997.

Το 2000 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα με ειδίκευση στη Διεθνή Πολιτική & Ασφάλεια από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Είναι έμπειρο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης. Το 2003, διορίστηκε μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στην Περιφέρεια Αττικής και το 2006 αποσπάστηκε στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών.

Το 2008 μετά από δημόσια πρόσκληση μετατάχθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όπου και υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γραφείου Προέδρου και εκπρόσωπος τύπου της Ανεξάρτητης Αρχής.

Διατέλεσε Ειδικός Σύμβουλος των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από το 2013 έως το 2015 και ασχολήθηκε κυρίως με θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας και ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Το 2015 ορίστηκε τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς. Το 2016 αποσπάστηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ορίστηκε Σύμβουλος Θεσμών και Διαφάνειας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Υπήρξε Πρόεδρος και Μέλος Ομάδων Εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών για τη λειτουργία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στον εβδομαδιαίο, ημερήσιο και ειδικό έντυπο και περιοδικό τύπο.

Είναι Εισηγητής και μέλος του Μητρώου Κύριου Διδακτικού Προσωπικού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στις θεματικές ενότητες “Ευρωπαϊκά θέματα”, “Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης”, “Ευρωπαϊκή Ένωση – Θεσμοί και Πολιτικές”. Μιλάει Αγγλικά.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Ποιος είναι ο Ιάσων Φωτήλας

fotilas_03cc2.jpg

Ο Ιάσονας Φωτήλας γεννήθηκε στην Πάτρα στις 25 Σεπτεμβρίου 1969. Γιος του Ασημάκη Φωτήλα και της Αλίκης Κακούρη, προέρχεται από μια οικογένεια με έντονη πολιτική δράση ήδη από τον προπάππο του Ασημάκη Φωτήλα (οπλαρχηγό του 1821) και τον παππού του Αριστοτέλη Φωτήλα. Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Ρουμελιώτη και πατέρας δύο παιδιών, του Ασημάκη και της Αλίκης.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ρώμης, La Sapienza, με άριστα. Υλοποίησε ειδική διατριβή με θέμα «Σχέσεις εκκλησίας και κράτους- Δικαιοδοσία της εκκλησίας στο ελληνικό κατεστημένο», καθώς και ειδικά σεμινάρια ενημέρωσης και εξειδίκευσης σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου. Έχει πολύ καλή γνώση αγγλικών και άριστη ιταλικών.

Ασκεί την ελεύθερη δικηγορία από το 1999 και ειδικεύεται στο Ποινικό Δίκαιο. Ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Επίσης, συνεργάστηκε ως δικηγόρος με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από το 2001. Ακόμη, διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου «Αγίου Αντρέα» Πάτρας. Πριν την κτήση του πτυχίου της νομικής, είχε εργαστεί ως μάνατζερ και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων καθώς και ως εμπορικός αντιπρόσωπος και προμηθευτής ενδυμάτων σε καταστήματα της νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Διαθέτει έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Συνεργάστηκε με το σύνολο των ομογενειακών ενώσεων και φορέων προσφέροντας βοήθεια και νομική υποστήριξη σε πλήθος συμπατριωτών μας στην Ιταλία. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας καθώς και μέλος του ΔΣ της Κοινοφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πατρινού Καρναβαλιού. Έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο όπου έχει επανειλημμένα διακριθεί, κερδίζοντας το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ερασιτεχνικού θεάτρου.

Το 2010 κατέβηκε ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Εκλογικής Περιφέρειας Κέντρου της Πόλης με τον κ. Δημήτριο Κατσικόπουλο.

Εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Αχαΐας τον Ιανουάριο 2015 με το κόμμα «Ποτάμι». Τον Οκτώβριο 2016 διεγράφη από το κόμμα «Ποτάμι» και ανεξαρτοποιήθηκε. Τον Ιανουάριο 2017 προσχώρησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νέας Δημοκρατίας». Από τον Απρίλιο 2017 είναι αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Επανεξελέγη τον Ιούλιο του 2019 με το κόμμα «Νέα Δημοκρατία».

Είναι Γραμματέας της ∆ιαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικών Υποθέσεων.

Ποιος είναι ο Χρήστος Κέλλας

kellas_01aae.jpg

Ο Χρήστος Κέλλας γεννήθηκε το 1958 στη Καρδίτσα και είναι ιατρός- αναισθησιολόγος. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε εξειδίκευση στην Αναισθησιολογία και Εντατική Ιατρική στις πανεπιστημιακές κλινικές του Μύνστερ και της Κολωνίας στην Γερμανία.

Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής Νοσηλευτικής Σχολής ΤΕΙ Λάρισας, αιρετός εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (1998 – 2001), αιρετός εκπρόσωπος στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας (2001 – 2013) και αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας (2010 – 2013).

Επί χρόνια ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπηρετώντας στις εξής θέσεις:

  • 2006 – 2014: Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαρισαίων.
  • 2007: Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων.
  • 2008 – 2010: Αντιδήμαρχος Διοίκησης, ΚΕΠ, Κοινωνικής Πολιτικής, Δημοτικής Αστυνομίας και Οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων.
  • 11/2010: Εκλέγεται πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων.
  • 2011 – 5/2012: Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων.
  • 2011 – 2014: Αιρετός εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
  • 2010 – 2014: Εκπρόσωπος του Δήμου Λαρισαίων στο δίκτυο υγείας πόλεων.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λάρισας το 2012 και από τότε επανεκλέγεται. Ακολουθούν οι βασικότερες θέσεις που κατείχε στο πλαίσιο της πολιτικής και κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας:

  • 5/2012: Εξελέγη Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Ν. Λάρισας.
  • 6/2012: Εξελέγη Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Ν. Λάρισας,
  • Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας,
  • Μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, Βιετνάμ, Ιαπωνίας και Περού.
  • 1/2015: Εξελέγη Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Ν. Λάρισας,
  • Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας,
  • Αν. Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
  • 9/2015: Εξελέγη Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Ν. Λάρισας,
  • Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας,
  • Αν. Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας.
  • 7/2019: Εξελέγη Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Ν. Λάρισας,
  • Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων,
  • Επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου,
  • Αν. Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας,
  • Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας.

Μιλάει γαλλικά και γερμανικά. Είναι μέλος του Ελληνογερμανικού Συλλόγου και άλλων σωματείων με κοινωνική και φιλανθρωπική δράση. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Ποιος είναι ο Κώστας Γκιουλέκας

gioulekas_6c53d.jpg

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Προέρχεται από εμπορική οικογένεια, γιος του Πέτρου και της Μαγδαληνής Παπαδοπούλου – Γκιουλέκα. Έχει έναν γιο, τον 12χρονο Πέτρο – Γρηγόρη.

Άσκησε δικηγορία επί 20 χρόνια με ειδίκευση στο Ποινικό και Εμπορικό Δίκαιο και σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Μέλος τους Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Αρχικά, αποκτά το πτυχίο της Νομικής και, στη συνέχεια, το πτυχίο των Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Συνταγματικό Δίκαιο, στην έδρα της Πολιτικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου 2012, του Οκτωβρίου 2009, του Σεπτεμβρίου 2007 και του Μαρτίου 2004. Για πρώτη φορά πολιτεύθηκε στις εκλογές του Απριλίου 2000. Εξελέγη δεύτερος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, έχασε, όμως, την έδρα του στο εκλογοδικείο.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Επί 27 χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης, αρχισυντάκτης, διευθυντής ειδήσεων και αρθρογράφος, σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως ο «Ελληνικός Βορράς», η «Βραδυνή», η «Μακεδονία», η «Θεσσαλονίκη», τα «Σπορ του Βορρά», η ΕΡΤ, η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, το New Channel, το Extra Channel, ο FM100, o A103 FM κ.ά. Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Δίδαξε για πολλά χρόνια σε σχολές δημοσιογραφίας.

Διετέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Γραμματέας Προγράμματος και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ.

Υπήρξε αν. Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής, εκπρόσωπος της ΝΔ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αναπλ. μέλος της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

Ήταν, ακόμη, υπεύθυνος Τύπου Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, μέλος της Γραμματείας Ιδεολογικού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης και μέλος της Νομικής Υπηρεσίας της ΝΔ.

Είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη».

Είναι το τρίτο ιδρυτικό μέλος της νεολαίας της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα, μέλος της ΜΑΚΙ, της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καθώς και ιδρυτικό μέλος των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Δικηγόρων και Πολιτιστικών Φορέων της ΝΔ.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα – Μ.Α.Ζ.Ι.», η οποία ίδρυσε και λειτουργεί ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Θεσσαλονίκη.

Είναι μέλος σε πολλά Σωματεία και Φορείς. Σε κάποια από αυτά υπήρξε Πρόεδρος και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων τους.

Επί πολλά χρόνια ο Κώστας Γκιουλέκας συλλέγει ντοκουμέντα και κειμήλια από τους Εθνικούς μας Αγώνες. Η συλλογή περιλαμβάνει έγγραφα, εφημερίδες, ανέκδοτες φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, διαταγές, χάρτες, στολές και όπλα από το 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και το Έπος 1940-’41. Το 2004 παρεχώρησε τη συλλογή του με τα κειμήλια του Έπους 1940 – ‘41 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε μόνιμη και διαρκή έκθεση, με τίτλο «Έτσι Πολεμήσαμε 1940 – ‘41». Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τον Οκτώβριο του 2005.

Το 2008 έγραψε το δίτομο έργο «ΕΠΟΣ 1940 – ’41 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Ημέρα με την Ημέρα Από τις εφημερίδες της εποχής», βασισμένο στην προσωπική του συλλογή από εφημερίδες και ντοκουμέντα της εποχής, το οποίο βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο από το ίδρυμα δημοσιογραφίας «Αθ.Μπότση».

Ποιος είναι ο Βασίλης Οικονόμου

oikonomou_45161.jpg

Ο Βασίλης Οικονόμου γεννήθηκε το 1968, κατάγεται από το Καπανδρίτι Αττικής, με προσφυγικές Ποντιακές ρίζες καταγωγής (το γένος Μουτεσίδη). Είναι παντρεμένος έχει δύο αγόρια και κατοικεί στην Παλλήνη.

Στην εφηβική ηλικία του ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό (Πανελληνιονίκης στο τριπλούν και μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου). Έχει σπουδάσει Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διδάκτορας στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διατέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Υπήρξε Μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ (1990-1996)., συνεργάτης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (1997 – 2000) και Δημοτικός Σύμβουλος Ωρωπού (2011 – 2013).

Εξελέγη βουλευτής Περιφέρειας Αττικής (2000, 2004, 2007, 2009, 2012, 2012), Επικρατείας (2015,2015), Ανατολικής Αττικής (2019, 2023,2023) και Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων (2000).

  • Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (2019- 2023) και μέλος από το 2013.
  • Μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής (2012-2014,2019-2023).
  • Μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος(2019).
  • Μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου (2019-2021). Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Φάρμακο (2018-2019).
  • Μέλος της Υποεπιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση του ασφαλιστικού συστήματος ( 2018-2019).
  • Μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής (2004 – 2013).
  • Μέλος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων (2012-2014).
  • Μέλος της Υποεπιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (2009-2010).
  • Μέλος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής (2004-2009).
  • Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, της Βουλής (2009 – 2012).
  • Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Μαυροβούνιο της Βουλής(2019- 2023).
  • Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (2009-2010) στην οποία συμμετείχε από το 2007 έως το 2014.
  • Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και της Υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία (2009- 2010).
  • Υπήρξε μέλος της Προκαταρκτικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την «Λίστα Λαγκάρντ» (2012-2013).
  • Στις 6 Μαΐου του 2010 ήταν από τους πρώτους βουλευτές που αρνήθηκαν ψήφο στο πρώτο Μνημόνιο διαγραφόμενος από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Τον Ιανουάριο του 2012 συνεργάστηκε με τη Δημοκρατική Αριστερά και εξελέγη Βουλευτής, ενώ διατέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός της, κατά την περίοδο της Συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (2012-2014).
  • Τον Ιούνιο του 2014 υπήρξε για δεύτερη φορά ανεξάρτητος Βουλευτής.
  • Από τον Ιούλιο του 2014 είναι επικεφαλής της πολιτικής κίνησης του Κοινωνικού Κέντρου «Δημοκρατικός Σύνδεσμος».
  • Από τον Ιανουάριο του 2015 συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ως Βουλευτής Επικρατείας και επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και στις εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου 2023 ως βουλευτής Ανατολικής Αττικής.
  • Στην ΝΔ του ανατέθηκαν καταρχάς τα καθήκοντα του Τομεάρχη Εργασίας (2015-2016) και κατόπιν του Τομεάρχη Υγείας (2016 -2020).

Ποια είναι η Κατερίνα Παπακώστα

papakosta_9adba.jpg

Η Κατερίνα Παπακώστα γεννήθηκε στη Σουηδία και μεγάλωσε στα Τρίκαλα, αποφοιτώντας με άριστα από το 4o Γενικό Λύκειο Τρικάλων. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1998 ασκεί μάχιμη δικηγορία από το κέντρο των Τρικάλων, όπου και εδρεύει.

Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση – Δημόσιο Μάνατζμεντ» του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της σχολής Διοικητικών Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σε ηλικία 25 ετών κατήλθε για πρώτη φορά υποψήφια Νομαρχιακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Γεωργολιού.

Το 2002 εκλέχθηκε για πρώτη φορά νομαρχιακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Ηλία Βλαχογιάννη και ήταν η μοναδική γυναίκα στον περιφερειακό σχηματισμό.

Το 2004, 2007 και 2009 συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ως Υποψήφια στις Βουλευτικές Εκλογές για τον Νομό Τρικάλων, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει και τις τρεις φορές μεγάλο αριθμό ψήφων.

Το 2019 εκλέγεται για πρώτη φορά Βουλευτής, στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και γίνεται η μοναδική γυναίκα Βουλευτής στο Νομό Τρικάλων.

Το 2023, κατερχόμενη για μία ακόμη φορά ως υποψήφια στο συνδυασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξελέγη εκ νέου Βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Ποιος είναι ο Στέφανος Γκίκας

gkikas_e009f.jpg

Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Στέφανος Γκίκας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1960. Είναι γιος του Στρατηγού Σωτήρη Γκίκα, πρ. Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, εκλεγμένου τέσσερις φορές από τον Κερκυραϊκό λαό την περίοδο 1981 – 1993.

Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων το 1977 και εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Κρήτης αλλά επέλεξε την καριέρα του Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, αποφοιτώντας το 1981 με βαθμό «Άριστα».

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (Master of Science in Electrical Engineering) από το Πανεπιστήμιο Monterey των ΗΠΑ όπου φοίτησε με υποτροφία την περίοδο 1988-1990 καθώς επίσης Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Στρατηγικές & Αμυντικές Σπουδές (ΣΕΕΘΑ, 2005) και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική με βαθμό «Άριστα» (ΝΣΠ 1996). Είναι επίσης Απόφοιτος του Επιχειρησιακού Κέντρου Εκπαιδεύσεως του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο San Diego των ΗΠΑ.

Την περίοδο 1991-92 υπηρέτησε στη Φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» και έλαβε μέρος στην σημαντική αποστολή του πλοίου στον Περσικό κόλπο.

Διετέλεσε Κυβερνήτης στην Πυραυλάκατο «ΑΝΝΙΝΟΣ», 1995-1996, συμμετέχοντας σε πληθώρα αποστολών υψηλής εθνικής σημαντικότητος (εποχή της κρίσης στα ΙΜΙΑ). Την περίοδο 2000-2003 επελέγη από το Υπ. Εθνικής Άμυνας να υπηρετήσει σε διπλωματική θέση στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Από την θέση του Εθνικού Εκπροσώπου σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας διαπραγματεύτηκε με ιδιαίτερη επιτυχία πολλές υποθέσεις κυρίαρχου εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το πλέγμα σχέσεων ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιμετώπιση της τουρκικής στάσης.

Από τον Ιούλιο του 2003 έως το 2004 διετέλεσε Κυβερνήτης της Φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ», Ναυαρχίδας του Ελληνικού Στόλου και υπό την Διοίκησή του το πλοίο έλαβε σημαντικές διακρίσεις τόσο σε Εθνικό, όσο και σε Συμμαχικό επίπεδο. Έχει τιμηθεί με τα ανώτατα παράσημα και διαμνημονεύσεις που προβλέπονται στον βαθμό του.

Υπήρξε στενός συνεργάτης και υπεύθυνος επικοινωνίας δυο Υπουργών Εθνικής Άμυνας στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, του κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, όντας Εκπρόσωπος Τύπου και Διευθυντής Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ την τριετία 2004-2007. Από την θέση αυτή χειρίσθηκε ευαίσθητα εθνικά θέματα και υποστήριξε τόσο στα Ελληνικά όσο και στα διεθνή ΜΜΕ το έργο της Κυβέρνησης στον τομέα της Άμυνας, ενώ οργάνωσε τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ενημέρωσης σε αποδοτικότερη βάση.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, κατήλθε ως υπ. Βουλευτής της Ν.Δ. στην Κέρκυρα. Έλαβε 8000 σταυρούς προτίμησης, αλλά απώλεσε την Βουλευτική έδρα λόγω του ισχύοντος Εκλογικού Νόμου, αφού η Ν.Δ. απώλεσε έδρα σε σχέση με τις Εκλογές του 2004. Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 ήταν ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στην Κέρκυρα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 ήταν ο Α’ επιλαχών Βουλευτής Κερκύρας.

Από τον Μάρτιο 2010 έως τον Ιανουάριο του 2011 ήταν Ειδικός Σύμβουλος του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ., Βουλευτή Σερρών Θεόφιλου Λεονταρίδη.

Με απόφαση του Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, τον Ιανουάριο του 2011, τοποθετήθηκε ως Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ., θέση που διατήρησε για 4 χρόνια.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, κατήλθε εκ νέου ως υποψήφιος Βουλευτής με την ΝΔ στην Κέρκυρα, αλλά σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Κέρκυρας κατετάγη δεύτερος με διαφορά 43 ψήφων από τον πρώτο. Απόφαση που αμφισβήτησε. Προσέφυγε στο Εκλογοδικείο, αλλά η ένστασή του δεν εξετάστηκε. Στις εκλογές με Λίστα του Ιουνίου του 2012 ήταν και πάλι Α΄ Επιλαχών Βουλευτής Κερκύρας.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη Βουλευτής Κερκύρας (ΝΔ) λαμβάνοντας το 60% των ψήφων της Παράταξης στην Κέρκυρα.

Την περίοδο Φεβρουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015, ως Βουλευτής Κερκύρας, διετέλεσε: Αν. Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, μέλος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, καθώς και μέλος της Υποεπιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων του Κοινοβουλίου. Επέδειξε έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα και με πάνω από 60 κατατεθειμένες Ερωτήσεις, 10 Ομιλίες και πολλές Παρεμβάσεις ανέδειξε τα προβλήματα του Ν. Κερκύρας, αλλά και τα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στις τελευταίες εκλογές με Λίστα του Σεπτεμβρίου του 2015, η Κέρκυρα αναπάντεχα έχασε – για πρώτη φορά από το 1974 – την Έδρα της Νέας Δημοκρατίας, μετά από ένα άσχημο παιγνίδι της μοίρας και του εκλογικού νόμου.

Παρά την απώλεια της Έδρας του, συνέχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά στην Κέρκυρα, διατηρώντας πολιτικά γραφεία τόσο στην Κέρκυρα όσο και στην Αθήνα.

Στις εκλογές του Ιουλίου 2019, επανεξελέγη πανηγυρικά Βουλευτής Κερκύρας με την ΝΔ λαμβάνοντας πάνω από το 60% των σταυρών της Παράταξης, ήτοι 10.400 σταυρούς.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, καθώς και Γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών του Κοινοβουλίου. Επίσης είναι μέλος της Αντιπροσωπείας της Βουλής στην Διακοινοβουλευτική Ένωση και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ασκεί έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Αρθρογραφεί τακτικά στον Αθηναϊκό αλλά και στον τοπικό Κερκυραϊκό τύπο, καθώς και στα περιοδικά του ειδικού Αμυντικού και Διπλωματικού τύπου, ενώ παραχωρεί Διαλέξεις στις Σχολές Επιτελών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έχει συγγράψει πολλές αναλύσεις και μελέτες, ενώ την πενταετία 2010 – 14, ήταν τακτικός αμυντικός αναλυτής σε Αθηναϊκή εφημερίδα.

Μιλά Αγγλικά (επίπεδο διδασκαλίας) και Γαλλικά.

Ο Στέφανος Γκίκας έχει δύο κόρες 21 και 25 ετών.

Ποιος είναι ο Κώστας Καραγκούνης

karagkounis_dfb69.jpg

Ο Κώστας Καραγκούνης γεννήθηκε το 1975 και είναι υιός του αείμνηστου Ανδρέα Καραγκούνη και της Παναγιώτας Χριστοδούλου.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε stage μαθημάτων Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και Ευρωπαϊκού Συγκριτικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Francois Rabelais de Tours, κι είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου UEL, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα με ειδίκευση στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ειδικευόμενος στον τομέα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Παρακολούθησε το Πρόγραμμα Σπουδών «Global Change Agents Executive Εducation Program» του Πανεπιστημίου του Harvard το 2011 και έγινε πρόσφατα υποψήφιος Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κεντρικό θέμα τη Σύχρονη Προσέγγιση της Ηγεσίας. Είναι Δικηγόρος Αθηνών.

Το έτος 2005 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Έχει ασχοληθεί με την πολιτική από πολύ μικρή ηλικία και έχει διατελέσει μέλος της ONNEΔ – τη νεολαία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας – όπως και της ΔΑΠ – τη φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής το 2009. Επανεκλέχθηκε έκτοτε, το Μάιο του 2012, τον Ιούνιο του 2012, τον Ιανουάριο του 2015 και πιο πρόσφατα το Σεπτέμβριο του 2015.

Στις 21 Ιουνίου 2012 διορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Αντώνη Σαμαρά. Κατά τη διάρκεια της θητείας του- κατείχε τη θέση για ένα έτος- λειτούργησε καθοριστικά για να ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο που απαγορεύει το φυλετικό, θρησκευτικό, εθνικιστικό και ομοφοβικό διαχωρισμό στην Ελλάδα. Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η τιμωρία για Άρνηση του Ολοκαυτώματος, όπως και τιμωρία για ναζιστικό χαιρετισμό. Υπηρέτησε επίσης, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για περίπου έξι μήνες.

Στις 26 Ιουνίου 2015 διορίστηκε Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κατά την παραμονή του σε αυτή τη θέση, ήρθε αντιμέτωπος με τις πλέον κρίσιμες και ιστορικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, όπως το δημοψήφισμα για τη διάσωση της χώρας και η επιβολή ελέγχων κίνησης τραπεζικών κεφαλαίων. Αποχώρησε από αυτή θέση όταν αποφασίστηκε ότι θα διενεργηθούν οι εκλογές για την εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Καραγκούνης υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ. Από τη θέση αυτή ήταν σε θέση να διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των ενεργών μελών σε περίπου 70. Επισκέφθηκε επίσης τις ΗΠΑ το Μάρτιο του 2014, όπου και απευθύνθηκε σε ένα πλήθος 300 ατόμων κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από τη Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία του Κογκρέσου, υπό την κοινή προεδρία του Μέλους του Κογκρέσου Gus Bilirakis και Ted Deutch. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και συναντήσεις του Friends of Europe και του ΕΛΚ ώς Μέλος των Νέων Βουλευτών της Ευρώπης.

Ο κ. Καραγκούνης είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κίνηση στους δρόμους τώρα: Καθυστερήσεις σε Κηφισό, Κηφισίας, Αττική οδό
Συλλήψεις σε Καλλιθέα και Πετράλωνα από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ
Chevron Right