Πολιτική

Τι τρέχει με τους S-300: Οι ΗΠΑ τροφοδοτούν σενάρια για μεταφορά στην Ουκρανία

Το επικίνδυνο παιχνίδι με τους S-300 της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να καταλογιστεί «εχθρική ενέργεια» στη χώρα από τη Μόσχα.

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τους S-300 της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να δοθούν ως βοήθεια στην Ουκρανία, παρά τους μεγάλους κινδύνους που θα εγκυμονούσε μία τέτοια κίνηση που εμπλέκει περισσότερο τη χώρα στην ουκρανική σύρραξη.

Κι ενώ οι ΗΠΑ επισήμως ρίχνουν το «μπαλάκι» μίας τέτοιας απόφασης στην Ελλάδα, ταυτόχρονα εμφανίζονται πρόθυμες να προσφέρουν ανταλλάγματα ώστε να «διευκολύνουν» τις χώρες που επιθυμούν να προσφέρουν αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

«Κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προετοιμάσει και να παράσχει στην Ουκρανία. Και σίγουρα εκτιμούμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει δείξει την υποστήριξή της», ανέφερε αρχικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις το βράδυ της Δευτέρας (19/12).

Μάλιστα, ο Νεντ Πράις δεν παράλειψε να αναφερθεί και σε παράδειγμα χώρας που παραχώρησε S-300 στην Ουκρανία. «Υπήρξαν περιπτώσεις που μερικές φορές αναφερθήκαμε σε αυτές δημόσια. Ίσως θυμάστε ότι στις πρώτες μέρες αυτής της σύγκρουσης, η Σλοβακία πήρε την απόφαση να παράσχει το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία. Ήμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε την διευκόλυνση αυτής της συνεισφοράς, καλύπτοντας τις ανάγκες της Σλοβακίας. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου χώρες το κάνουν αυτό και δεν το συζητάμε δημοσίως, αλλά εξετάζουμε τρόπους μέσω της άμεσης παροχής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουμε παράσχει από την αρχή αυτή της κυβέρνησης ή σε ορισμένες περιπτώσεις τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να παρέχουμε σε άλλες χώρες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να μπορούν να παρέχουν τον (αμυντικό) εξοπλισμό και τις προμήθειες τους στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι στη Δύση υπάρχει ομοφωνία για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας.

Έτσι, από τη μία οι ΗΠΑ παραπέμπουν στις χώρες για την οποιαδήποτε συνεισφορά, κι από την άλλη μιλούν για τη βαθιά απειλή που αντιμετωπίζει η Ουκρανία από αέρος, υπενθυμίζοντας ότι αυτό «το αναγνωρίζουν και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα».

Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω δεν γίνεται να μην συμπεριληφθεί το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό προέκυψαν κατευθυνόμενα δημοσιεύματα από φιλοαμερικανικά ΜΜΕ, που με τον τρόπο τους πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή των S-300 στην Ουκρανία. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γραφτεί ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θέλουν οι S-300 να φύγουν από την Κρήτη για την Ουκρανία, με στόχο τη βαθμιαία απομάκρυνση όλων των ρωσικών όπλων από την Ελλάδα.

Και φυσικά, στα σενάρια αυτά δεν άργησε να αντιδράσει η Μόσχα, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να εκδίδει ανακοίνωση, προειδοποιώντας ότι τυχόν αποστολή των S-300 στην Ουκρανία θα εκληφθεί ως «εχθρική ενέργεια» από τη Μόσχα.

Για την ιστορία, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, 7 στους 10 Έλληνες είναι αντίθετοι στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στον ΣΥΡΙΖΑ η Αγγελική Αδαμοπούλου – Το καλωσόρισμα του Αλέξη Τσίπρα
Την παρέμβαση της ΠτΔ ζητά ο Πάνος Ρήγας αν όντως η ΕΥΠ παρακολουθούσε Φλώρο και Λαλούση
Chevron Right