Την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανέλαβε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και την τελετή παράδοσης – παραλαβής.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο υπουργός Παιδείας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως «αυτό θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό Υπουργείο, με απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών, που δεν θα σας ταλαιπωρεί».
«Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πάντα με ταχύτητα. Όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από την Προσχολική εκπαίδευση μέχρι το Πανεπιστήμιο. Και ειδικά για τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βασική μας έμφαση είναι σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, ασφαλές, λειτουργικό και ελεύθερο, ένα Πανεπιστήμιο το οποίο συνομιλεί με το μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.
«Από την παιδεία θα κριθεί το μέλλον της χώρας» τόνισε ο νέος Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την ομιλία του στην τελετή υπογραμμίζοντας ότι «το συγκεκριμένο είναι το κατ’ εξοχήν υπουργείο το οποίο αναφέρεται στο μέλλον, επενδύει στο μέλλον, χτίζει στο μέλλον-συνομιλεί με το μέλλον. Και ουσιαστικά εδώ στην παιδεία είναι που θα κριθούν όλα για τη χώρα μας για τις επόμενες 10ετίες».
Ακόμη ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο έργο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη τετραετία και ώθησε σε αλλαγές σε κάθε τομέα της εκπαίδευσης. «Η Νίκη Κεραμέως προώθησε αλλαγές απέναντι σε πολιτικές που κρατούν δέσμια τη χώρα, ενίσχυσε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον». Ο Υπουργός αφού εξήρε τη σημασία της δια βίου μάθησης σε ένα κόσμο που διαρκώς αλλάζει και στον οποίο το προσδόκιμο ζωής διαρκώς αυξάνεται, χαρακτήρισε την παιδεία ως τον «σημαντικότερο πυλώνα για το μέλλον της Ελλάδας που μας πηγαίνει συλλογικά μπροστά. Γιατί, ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός, η παιδεία πολύ περισσότερο από μνήμη παρελθόντος είναι και οφείλει να είναι μνήμη μέλλοντος». Καταλήγοντας ο Κυριάκος Πιερρακάκης, απηύθυνε κάλεσμα για συναίνεση στα θέματα της παιδείας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «καμία ιδέα δεν περισσεύει» και υπογράμμισε ότι οι πόρτες της πολιτικής ηγεσίας θα είναι ανοιχτές σε όλους για προτάσεις και ιδέες.
Από την άλλη πλευρά ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε για τη σημασία του αθλητισμού, καθώς απευθύνεται στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, και τη σύνδεσή του με τομείς όπως η παιδεία, η μόρφωση, η προαγωγή της υγείας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής τόνισε: «Πιστεύω περισσότερο στις πράξεις από τα λόγια… Ο αθλητισμός είναι δείκτης ποιότητας ζωής και ευημερίας… Πιστεύω βαθιά ότι είμαι υποχρεωμένος να ξεπεράσω και να βελτιώσω τον εαυτό μου, ώστε να προσφέρουμε στους αθλητές και τις αθλήτριές μας τις βέλτιστες συνθήκες, ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024… Η Ελλάδα, ως το λίκνο του αθλητισμού, έδωσε και έχει ακόμη πολλά να δώσει στον τομέα αυτό διεθνώς και χρειάζεται να κάνουμε το παν ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος».
Ο απερχόμενος Υπηρεσιακός Υπουργός Καθ. Χρήστος Κίττας, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ότι «ως υπηρέτης της, για πάνω από πενήντα χρόνια δεν έπαψα ποτέ να υποστηρίζω ότι μόνο μέσω της παιδείας μπορεί να επιτευχθεί η αναγέννηση της χώρας μας, αλλά και του πλανήτη.
Αλλά τι εννοούμε όταν λέμε παιδεία; Εννοούμε βεβαίως την ουσιαστική και τη χρήσιμη γνώση αλλά και την απόκτηση ισοβαρώς πολλών δεξιοτήτων. Πέρα όμως από αυτά , όταν μιλάμε για παιδεία εννοούμε και την πνευματική και την ψυχική διάπλαση, τη δημιουργία ενός σκεπτόμενου και ελεύθερου ανθρώπου με ήθος, σεβασμό των δικαιωμάτων και της προσωπικότητας των άλλων και κυρίως με ανθρωπισμό. Τη συνεχιζόμενη καλλιέργεια των συνανθρώπων μας, πτυχιούχων και μη».
Απευθυνόμενος στον νέο Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, ο Χρήστος Κίττας τόνισε ότι «εσείς περισσότερο από τον καθένα μας γνωρίζετε ότι με τις ραγδαίες εξελίξεις και με το πέρασμα από την Ψηφιακή εποχή στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, επέρχεται η σύνδεση του ανθρώπου με τις, τεράστιας δύναμης, υπολογιστικές μηχανές, τον ωκεανό των δεδομένων και την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ προχωρούμε με γρήγορα βήματα και στη χρήση της εικονικής πραγματικότητας σε καθημερινές μας λειτουργίες. Είναι λοιπόν αναπόφευκτο να ενσωματώσουμε όλα αυτά τα επιτεύγματα των επιστημών στη διδασκαλία των νέων μας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης».
Η Υφυπουργός Ζέττα Μακρή «υλοποιήσαμε και εφαρμόσαμε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση χάρις στον επαγγελματισμό και στην ευπρέπεια που επέδειξαν οι εκπαιδευτικοί μας. Αλλά επειδή η παιδεία είναι ένας δυναμικός τομέα και την επόμενη ημέρα χρειάζεται να κάνουμε ακόμα περισσότερα, πιο σύγχρονα και πιο καινοτόμα».
«Είμαστε εδώ με μεγάλη χαρά, αλλά με ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά, στους γονείς τους, στους δημόσιους λειτουργούς, αλλά και στους καθηγητές και τους δασκάλους» δήλωσε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου. «Γιατί τους οφείλουμε πολλά. Όχι μόνο για το αύριο της χώρας αλλά και για το σήμερα όλων. Γι’ αυτό, από σήμερα κιόλας, σηκώνουμε τα μανίκια και συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά».