Πολιτική

«Τακτική» Τουρκίας από την Αλβανία: Όλα στο τραπέζι με την Ελλάδα

Η Αλβανία τα βάζει όλα στο τραπέζι για το συνυποσχετικό – Επίσκεψη Δένδια στα Τίρανα.

«Και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση να επιδιώξουν έναν συμβιβασμό που θα καθιστούσε δυνατή την παραπομπή της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο», είπε η Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάτσκα κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογο της Νίκο Δένδια.

Συμβιβασμός που θα καθιστούσε δυνατή την παραπομπή, σημαίνει ότι κάτι περιμένει η Αλβανική πλευρά να διευθετηθεί καθώς η Ελλάδα έχει δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι είναι έτοιμη να υπογράψει το συνυποσχετικό. Τα Τίρανα είναι αυτά που κωλυσιεργούν και δεν υπογράφουν μετά από δυο χρόνια σχεδόν το πολυπόθητο συνυποσχετικό.

Η δήλωση επιπρόσθετα της ΥΠΕΞ της Αλβανίας αναφέρει και τις υπόλοιπες διμερής διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών. Δηλαδή κατά την Όλτα Τζάτσκα, την ανάγκη κατάργησης του εμπόλεμου, τα ζητήματα σεβασμού και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου [κοινώς τσάμικο] τα ανοιχτά ζητήματα συνοριακού χαρακτήρα [οριοθέτηση των χερσαίων συνόρων], καθώς και η συμφωνία επίλυσης συνοριακών επεισοδίων.

Στο τραπέζι μπήκαν όλα από την αλβανική πλευρά για την υπογραφή του συνυποσχετικού και δεν αυτονομήθηκε ως ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί με διεθνή διαιτησία.

Αυτή η ρητορική θυμίζει σε πολλά σημεία τις τουρκικές αξιώσεις για διευθέτηση όλων των διμερών ζητημάτων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς οι σχέσεις Ράμα – Ερντογάν βρίσκονται στο απόγειο τους.

Η αποκάλυψη του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Αλβανίας και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα είναι ενδεικτική. Η Τουρκία που δεν ενδιαφέρθηκε για την θαλάσσια οριοθέτηση πριν την υπογραφή το 2009, παρενέβη δυναμικά μετά την υπογραφή της Συμφωνίας. Και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος η παρέμβαση αυτή, μέσω Ράμα είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση της.

Όμως ακόμα και τώρα που ο Ράμα συμφώνησε για την υπογραφή συνυποσχετικού, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία, υπογράφει την αγορά των Bayraktar εκθειάζοντας την και τις σχέσεις του ίδιου με τον Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ράμα αναφερόμενος στα Bayraktar είπε ότι θα είναι οπλισμένα και έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε πόλεμο. Αλήθεια πόλεμο με ποιους θα κάνει η Αλβανία; Με την Ιταλία; Το Μαυροβούνιο ή το Κοσσυφοπέδιο που είναι αλβανικό; Ούτε με την Βόρεια Μακεδονία όμως έχει κάποιες εμφανείς διαφορές ενώ το 25% των κατοίκων της χώρας είναι Αλβανοί. Με την Ελλάδα ίσως, λόγω του εμπόλεμου; Φαντάζει τρελό απέναντι σε μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αυτό όμως δεν αποκλείει τη χρήση τους, ενδεχομένως όχι πολεμικά, προς όφελος της Τουρκίας.

Στις απολογιστικές του δηλώσεις ο Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στα Τίρανα με την Τζάτσκα και το γεύμα με τον Ράμα είναι ενδεικτικές.

«Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή. Η επιλογή της είναι να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Όμως αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Καταλήγοντας άφησε το μήνυμα του, προφανώς ως απάντηση σε όσα του διημείφθησαν από Τζάτσκα και Ράμα. «Και να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή».

Το ερώτημα που γεννάται είναι, ο Τουρκικός αναθεωρητισμός, έχει στα σχέδια του και την Αλβανία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δένδιας από Αλβανία: Μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό
Γκουαρντιόλα: «Ο Μέσι είναι ο καλύτερος όλων των εποχών και χωρίς το Παγκόσμιο Κύπελλο»
Chevron Right