Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε το δημογραφικό ως «εθνικό πρόβλημα», επισημαίνοντας την υλοποίηση 60 πολιτικών για τη στήριξη των οικογενειών και την ενίσχυση της συμμετοχής των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το πιο ουσιαστικό μέτρο είναι η στήριξη της οικογένειας, ώστε να διευκολυνθεί η απόκτηση παιδιών.
«Έχουμε ήδη κάνει κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση: Αυξήσαμε το επίδομα γέννας που θεσπίσαμε το 2019 με την αύξηση να είναι κλιμακωτή ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, έχουμε επιδοματική πολιτική για οικογένειες με παιδιά, έχουμε προγράμματα για τη στέγη που είναι κρίσιμο δεδομένο για να αποκτήσει κάποιος παιδιά.
Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν θέλουν παιδιά. Εγώ θα εστίαζα την προσοχή μου σε οικογένειες που έχουν ήδη παιδιά, που έχουν ένα παιδί και αντιμετωπίζουν δυσκολία να πάνε για δεύτερο παιδί. Αυτό έχω συζητήσει με το αρμόδιο υπουργείο για τις οικογένειες με ένα παιδί που θέλουν να κάνουν δεύτερο, με δύο παιδιά που θέλουν να πάνε για τρίτο.
Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κίνητρα σε επιχειρήσεις που παρέχουν υποστήριξη σε οικογένειες. θα μπορούσαμε να σκεφτούμε φορολογικά κίνητρα για περισσότερες παιδιατρικές εξετάσεις.
Σημασία έχουν επίσης οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και σε εταιρείες καθώς και το ολοήμερο σχολείο όχι στη λογική του πάρκινγκ».
Παράλληλα προανήγγειλε και άλλες πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές όσον αφορά τη στήριξη για την απόκτηση στέγης.
Στο τέλος της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους νέους ανθρώπους που σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί.
«Όποιος είναι γονιός, γνωρίζει ότι η χαρά του να φέρνεις μια νέα ζωή δεν συγκρίνεται με τίποτα. Τα νέα ζευγάρια που είναι 35-40 ετών και έχουν χτυπηθεί από την κρίση των προηγούμενων ετών είναι σημαντικό να νιώθουν ασφάλεια. Για αυτό και μέσα από μια σειρά πολιτικών θα κάνουμε την ανατροφή των παιδιών πιο εύκολη και λιγότερο επιβαρυντικά οικονομική», διαβεβαίωσε.