Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2024 παραχώρησε στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής (8/9) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Σάββατο (7/9) ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ 45 παρεμβάσεις, τονίζοντας ωστόσο: «Δεν έχω μαζί μου σάκο με αλόγιστες παροχές».
Στη πρώτη ερώτηση, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει για τον στόχο που έχει η κυβέρνηση για τη θέση της χώρας σε τρία χρόνια και αν θα φτάσουμε σε επίπεδο να αρθούν μνημονιακά μέτρα. «Περιέγραψα με μεγάλη σαφήνεια έναν οδικό χάρτη. Έθεσα στόχους για το πώς οραματίζομαι την Ελλάδα το 2027. Οι κυβερνήσεις κρίνονται σε ορίζοντα τετραετίας και η δική μας θα κριθεί σε τρία χρόνια από τώρα. Η Ελλάδα το 2010 πρακτικά χρεοκόπησε. Ποτέ δεν πρόκειται να γυρίσουμε σε πραγματικότητα μεγάλων ελλειμμάτων. Η Ελλάδα η οποία οραματίζομαι θα πατάει σε στέρεες βάσεις με ανεργία κάτω από 8% , μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, τον κατώτατο στα 950 ευρώ, με πιο ψηφιοποιημένο δημόσιο, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Η Ελλάδα του 2027 δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010. Αυτό σημαίνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Η Ελλάδα του 2027 θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα και οι Έλληνες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερη ζωή. Οι συγκρίσεις με τις εποχές προ χρεοκοπίας είναι τελείως άστοχες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Ηταν ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών. Εχουμε κερδίσει σε 5 εκλογικές αναμετρήσεις και κερδίσαμε με πάνω από 14%. Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Κάναμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος και σε μία πιο χαλαρή κάλπη ενδεχομένως να αποτυπωθούν».
Τα σενάρια για μετακόμιση Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες
Ερωτηθείς σχετικά με το πολιτικό του μέλλον και τα σενάρια περί μεταπήδησης στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρχικά με χιούμορ: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη; Εχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023. Θα φάνταζε αλαζονικό με το τι θα γίνει το 2027. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως δεν έχω κάποιο σχέδιο μεταπήδησης σε ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός έως την άνοιξη 2027 και σκοπεύω να τις εξαντλήσω. Θα διαψευστούν και πάλι όσοι μιλούν για πρόωρες εκλογές. Η ΝΔ προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει».
«Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας»
Μιλώντας για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το πρώτο θέμα που μας λένε οι πολίτες και όλες οι κυβερνήσεις καλούνται να διαχειριστούν μία δύσκολη πραγματικότητα. Τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε απότομη αύξηση τιμών λόγω πληθωρισμού. Η Ελλάδα όμως ξεκίνησε από το 2019 με χαμηλά εισοδήματα και οι αυξήσεις σε μισθούς και μειώσεις φόρων απορροφήθηκε από την ακρίβεια». Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο θέμα της στέγης ως «παράγοντα που αυξάνει τον πληθωρισμό» και στην ανάγκη ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Προέβλεψε ακόμη ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα βαίνει μειούμενος. «Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας, αλλά από δω και στο εξής θα έχουμε σημαντική κάμψη στην αύξηση των τιμών», τόνισε επίσης.
Οι στόχοι της τετραετίας
Σε ερώτηση για τους στόχους της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης ως πρώτο έθεσε την αύξηση των μισθών, που θα οδηγεί σε γρήγορη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως δεύτερο στόχο προέταξε το ΕΣΥ, αναγνωρίζοντας τον προβληματισμό των πολιτών και την ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων, με περισσότερα Κέντρα Υγείας και περισσότερους γιατρούς έως το 2027, καθώς και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων.
«Θα ήθελα να κριθώ από το αν η χώρα θα έχει πραγματικά ένα νέο ΕΣΥ το 2027», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, μίλησε για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027, κατώτατα στα 950 ευρώ και εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οπιία οδήγησε στο να πληρώνονται οι υπερωρίες.
Σε ερώτηση σχετικά για τους μισθούς νέων εργαζόμενων, είπε ότι το 2019 το πρώτο ζήτημα που έθεταν οι πολίτες ήταν η ανεργία η οποία ήταν 17% και σήμερα είναι στο 9%. «Η κυβέρνηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δημιούργησε 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει το ανάποδο πρόβλημα αφού δεν βρίσκουν εργαζομένους και πρέπει να δώσουν καλύτερους μισθούς».
Είπε ότι όλα αυτά θα γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονται επενδύσεις στη χώρα. Προσέθεσε ότι η κάρτα εργασίας οδήγησε στην αύξηση των δηλωμένων υπερωριών, ενώ τόνισε ότι τα επιδόματα ανεργίας δεν θα δίνουν κίνητρο να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε επιδοματική πολιτική.
Τέλος σημείωσε ότι θα δοθεί έκτακτο βοήθημα στους αδύναμους συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα οι οποίοι όπως είπε είναι πάντα προτεραιότητα της κυβέρνησης.
«Δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα στο ΕΣΥ»
Κληθείς να επανέλθει στο ζήτημα με το ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός ανέφερε αρχικά ότι το Σύστημα κατάφερε να ανταποκριθεί στην πανδημία, ωστόσο εκ των πραγμάτων ορισμένες παρεμβάσεις πήγαν πίσω. «Οταν μιλάμε για το ΕΣΥ και βλέπουμε ορίζοντα 5ετίας, τα 2,5 χρόνια ήταν χρόνια πανδημίας και ανταποκρίθηκε και το οφείλουμε στην τεράστια προσπάθεια των υγειονομικών», είπε και συνέχισε:
«Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί τα τελευταία 3 χρόνια και ανακοίνωσα χθες την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, ανακοινώσαμε ένα πλαίσιο κινήτρων για να προσελκύσουμε γιατρούς σε παραμεθόρια σημεία. Ταυτόχρονα έχουμε κάνει προσλήψεις στο ΕΣΥ Ομως υπάρχουν ακόμα προβλήματα όπως στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Θα δείτε αλλαγές τους επόμενες μήνες και πρόοδο».
«Σε 12 μήνες από τώρα θα δούμε τη μεγάλη επανάσταση στην περίθαλψη όσων πηγαίνουν στα επείγοντα περιστατικά», δεσμεύθηκε.
«Καλά κάνουν τα μέσα ενημέρωσης και αναδεικνύουν τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά δεν αναδεικνύονται εξίσου και τα θετικά», σημείωσε ακόμη. «Δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα στο ΕΣΥ», είπε.
Τι είπε για τον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία
Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης διαφώνησε με όσους λένε ότι με το υπάρχον εκλογικό σύστημα η αυτοδυναμία το 2027 είναι ανέφικτη.
«Όλοι έλεγαν πως δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία αλλά η ΝΔ πήρε 41%, δεν ήταν ανέφικτη η αυτοδυναμία. Στην κάλπη της απλής αναλογικής η ΝΔ θα είχε πάνω από 170 βουλευτές. Θα συνιστούσα λίγη υπομονή για όσους λένε ότι θα είναι πάλι άπιαστη. Αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά που είχε πει, θα είναι μία καλή κυβέρνηση. Περιμένατε να δούμε τι θα κάνουμε τα επόμενα 3 χρόνια», είπε.
Το σχόλιο για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Ερωτηθείς για την κατάσταση στην αντιπολίτευση, είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, «βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας», αλλά ούτε και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως υποστήριξε, έχει υιοθετήσει την στάση του «όχι σε όλα».
Το ΠΑΣΟΚ, δύναμη προοδευτική, καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις τους 12 πρώτους μήνες. Αρα το ΟΧΙ σε όλα και η περιγραφή μιας χώρας που όλοι οι πολίτες είναι πάμφτωχοι δεν ταιριάζει. Η παρουσίαση μία μαύρης εικόνας για τη χώρα αδικεί την αντιπολίτευση», πρόσθεσε.
Για στέγαση, ενοίκια και AIRBNB
Μιλώντας ξανά για το πρόβλημα της στέγασης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», για το οποίο το ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 50 έτη, ενώ τα κριτήρια για τη χορήγησή του θα είναι πιο χαλαρά, όπως περιέγραψε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι να μπει «φρένο» στη βραχυχρόνια μίσθωση, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όποιες άλλες περιοχές χρειαστεί. «Στόχος είναι να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά», είπε, για να πέσουν τα ενοίκια.
«Είναι προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη, δεν είμαστε η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα. Εφόσον χρειαστεί να είμαστε πιο δραστικοί, δεν θα διστάσουμε» είπε.
Τι είπε για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Κληθείς να αναφερθεί στα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι λυπάται για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης.
«Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο και έως τότε δεν θα πω τίποτα. Σέβομαι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είναι άδικο και για την ίδια και για το θεσμό ότι ανακυκλώνεται το ζήτημα για το όνομα. Να σεβαστούμε τον θεσμό», είπε.
«Θα στείλω επιστολή στην Κομισιόν για το ακριβό ρεύμα»
Σχετικά με την ακρίβεια στο ρεύμα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε εκ νέου για την ανάγκη της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, την οποία περιέγραψε ως πιο φτηνή. «Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ,είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο», είπε.
Συνεχίζοντας, μίλησε για για στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της ανατολικής Ευρώπης, λέγοντας ότι θα στείλει για το ζήτημα αυτό επιστολή στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Θα πάρουμε τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας και θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές […] Τα χρωματιστά τιμολόγια βοήθησαν. Θα δώσω αγώνα για να διορθωθεί το πρόβλημα», είπε.
Για ανομία και παραβατικότητα
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανομίας και της παραβατικότητας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η νομιμότητα παντού είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Οι νόμοι ισχύουν για όλους», ανέφερε, και «η κυβέρνηση μπορεί και θέλει να τους επιβάλλει».
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχουμε πλέον παραπάνω εργαλεία για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. «Οι αλλαγές στον ΚΟΚ. Εχω ζητήσει πρόταση για το πώς θα βάλουμε 1.000 κάμερες στην Αθήνα για έλεγχο παραβατικότητας και θα πηγαίνει απευθείας η κλήση στον παραβάτη. Αν αισθάνονται οι πολίτες ότι υπάρχει τάξη θα μειωθεί η παραβατικότητα», είπε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, ανέφερε ως παράδειγμα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, την εφαρμογή «My Coast», ενώ μίλησε και για τις ενέργειες που έγιναν στην κατεύθυνση της ασφάλειας στα γήπεδα. Μίλησε για το «MyData», το οποίο αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις αυθαιρεσίας, ενώ προσέθεσε: «Θα βρούμε όσους χτίζουν σήμερα αυθαίρετα και θα τους βάλουμε να τα γκρεμίσουν», είπε.
«Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις κάθε μέρα»
Ερωτηθείς για το αν σκέφτεται να αλλάξει πολιτική ειδκά ως προς τη μεσαία τάξη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν κοιτάει τις δημοσκοπήσεις κάθε μέρα. «Κάναμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες, ίσως κάποια στενοχώρησαν τους παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους», είπε και συνέχισε:
«Απορροφούμε το πολιτικό κόστος από τις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να είναι δυσάρεστες. Σε ορίζοντα 4ετίας η ΝΔ θα κάνει αυτά για τα οποία εκλέχθηκε. Πιστεύω στη λογοδοσία και επειδή έχουμε ένα στέρεο και αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα».
«Ευρωπαϊκό φαινόμενο η άνοδος της ακροδεξιάς, δεν έχουμε τέτοια στην Ελλάδα»
Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόκειται για «ευρωπαϊκό φαινόμενο, το οποίο ωστόσο δεν αποτυπώθηκε στον βαθμό που πολλοί περίμεναν στις πρόσφατες ευρωεκλογές».
«Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Είναι διαφορετικό να διαφωνεί κάποιος με την κυβέρνηση και άλλο να διακινεί θεωρίες συνωμοσίας. Είναι ένα ανομοιόμορφο κοινό. Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Ευρώπη έχει να κάνει με την παράνομη μετανάστευση. Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο θωρακισμένη από ότι ήταν το 2019» είπε.
Οι υποσχέσεις για τη Θεσσαλονίκη
Σε ερώτηση για τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αλλαγές στην πόλη ξεκινούν με την έναρξη της λειτουργίας του μετρό στις 30 Νοεμβρίου.
«Η δεύτερη τετραετία είναι αυτή της υλοποίησης των έργων για τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η πρώτη ήταν αυτή του σχεδιασμού. Επίσης, μίλησε για τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της πόλης, καθώς και για το FlyOver, αναγνωρίζοντας την αναστάτωση που έχει προκαλέσει και ξεκαθαρίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να το εγκαινιάσει πριν τις εθνικές εκλογές του 2027.
«Η Θεσσαλονίκη θα γίνει μία άλλη πόλη και το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει και θα δικαιώσει και τους Θεσσαλονικείς», υπογράμμισε.
Τι είπε για τα σχολεία
Αναφερόμενος στην Παιδεία και τη συγχώνευση των τάξεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, είπε ότι οι συγχωνεύσεις αφορούν μόνο 1.000 τμήματα επί συνόλου 61.000. «Εξορθολογισμός και όχι εξοικονόμηση. Αλλα είναι τα προβλήματα», είπε.
«Αποδίδω μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, κάνουμε επανάσταση με την είσοδο της τεχνολογίας στα σχολεία», σημείωσε.
«Δεν γίνεται να έχουμε κτήρια που πέφτουν οι σοβάδες» τόνισε και συνέχισε: «Θέλουμε τα κινητά να είναι στις τσάντες. Το smartphone δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα παιδιά μας κινδυνεύουν από τον απόλυτο εθισμό στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».
«Να υπάρχει ευρωπαϊκή ρύθμιση για τους αλγόριθμους των πλατφορμών και η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν μπορούν να βγάζουν χρήματα στις πλάτες των παιδιών και των εφήβων. Θέλουμε τους γονείς και τους δασκάλους συμμάχους σε αυτό», πρόσθεσε.
«Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία προσέγγισης με την Τουρκία»
Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικείμενη συνάντηση με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία προσέγγισης με την Τουρκία. Την προσέγγισα με ρεαλισμό κρατώντας τα θετικά. Το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, η καλύτερη συνεργασία για το μεταναστευτικό και τη βίζα για Τούρκους επισκέπτες».
«Η Γαλάζια Πατρίδα όμως παραμένει στο τραπέζι και αυτό το θέτω στον πρόεδρο Ερντογαν και είναι βασική αιτία και δυσκολία για την συζήτηση της υφαλοκρηπίδας. Αν τα είχαμε λύση δεν θα επενδύαμε τόσο στις ένοπλες δυνάμεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Μπορούμε να εξοπλίζουμε τις φρεγάτες μας με αντι-drone συστήματα που είναι ελληνικά. Θέλουμε ελληνική προστιθέμενη αξία», συμπλήρωσε.
Για την απουσία Σαμαρά και Καραμανλή από την ομιλία του στη ΔΕΘ
Σε ερώτηση για την απουσία των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά από την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη.
«Εχω ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου. Είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό και δεν επιβάλει μονοφωνία απόψεων. Οσοι ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ θα τους συνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους χώρους. Η ΝΔ μια χαρά είναι, ψάξτε σε άλλα κόμματα τέτοια προβλήματα», είπε.
Η απάντηση για τα Airbnb
Κληθείς να αναφερθεί στα ζητήματα με τη βραχυχρόνια μίσθωση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν δαιμονοποιούμε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Να θυμίσω ότι υπάρχει και μεγάλη φορολογική διαφάνεια από την οικονομική δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ο αριθμός των διαμερισμάτων είναι μικρός σε σχέση με τα κλειστά διαμερίσματα».
Σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή δεν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά θα γίνουν, αν χρειαστεί.
«Ξέφυγε μία φωτιά, του χρόνου ελπίζω να μην ξεφύγει καμία»
Ερωτηθείς για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Οφείλουμε να δούμε την μεγάλη εικόνα. Φέτος μέχρι σήμερα έχουμε σημαντικά μειωμένο αριθμό καμμένων εκτάσεων με τις χειρότερες κλιματικές αλλαγές και τις μεγαλύτερες φωτιές. Πριν από τις 10 Αυγούστου θα λέγαμε ότι είχε γίνει εξαιρετική δουλειά. Αλλά υπήρξε μία μεγάλη αστοχία, η φωτιά που πέρασε στον αστικό ιστό και αυτό ακυρώνει μία τεράστια προσπάθεια».
«Ξέφυγε μία φωτιά, του χρόνου ελπίζω να μην ξεφύγει καμία, γινόμαστε καλύτεροι», υπογράμμισε. «Η πρώτη προσβολή λειτούργησε, τα drones λειτούργησαν, καθαρίστηκαν οικόπεδα και ξέφυγε μία φωτιά που έκανε μεγάλη ζημιά», είπε.
«Ο ΒΟΑΚ είναι το πιο δύσκολο και πολυσύνθετο έργο που έχω κληθεί να διαχειριστώ»
Σε ερώτηση για την Κρήτη, την οδική ασφάλεια και τον ΒΟΑΚ, δήλωσε συντετριμμένος για το πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα με τρεις νέους νεκρούς.
«Ο ΒΟΑΚ ήταν το πιο δύσκολο έργο που έχω διαχειριστεί και πλέον είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο και πιστεύω ότι πριν το τέλος του χρόνου οι υπογραφές για τη σύνδεση Χανιά-Ηράκλειο», είπε προσθέτοντας ότι «είναι επιβεβλημένο στον ΒΟΑΚ να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις. Εχω ζητήσει από τον υπουργό να μελετήσει και να υλοποιήσει παρεμβάσεις πριν το καλοκαίρι».
«Είμαστε στα τελευταία στάδια ψήφισης του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», είπε, προαναγγέλλοντας υψηλά πρόστιμα για όσους δεν φοράνε κράνος.
Τι είπε για τη λειψυδρία
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της λειψυδρίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι η πιο έντονη εκδήλωση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης και ότι δεν πρέπει να έχουμε αχρείαστες απώλειες από το νερό που διαθέτουμε ήδη».
Επίσης, αναγνώρισε το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά, κυρίως των Κυκλάδων, και προανήγγειλε στενότερη συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την υλοποίηση έργων.
Όσον αφορά στην Αττική, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ένωθεί ο ταμιευτήρας του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. «Θα χρειαστεί τρία-τέσσερα χρόνια, για να υλοποιηθεί το έργο αυτό, με ελάχιστη, αμελητέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς νερού», πρόσθεσε.
Για τη φοροδιαφυγή
Ερωτηθείς για τη φοροδιαφυγή, είπε: «Κάναμε μία παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Θα κάνουμε κάποιες βελτιώσεις. Δεν μπορεί η προσδοκία του ελεύθερου επαγγελματία να είναι να κερδίζει όσο ένας υπάλληλος με τον κατώτατο μισθό. Θα πρέπει όλοι να φορολογούνται για το πραγματικό τους εισόδημα, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί».
Πότε ανοίγει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση
Σχετικά με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι η συζήτηση θα ανοίξει στις αρχές του 2025.
«Οραματίζομαι μία πιο ευρεία Συνταγματική αναθεώρηση και να έχουμε ευρύτερες συναίνεσης και μακάρι όταν η αντιπολίτευση βρει το δρόμο της να έρθει στη συζήτηση αυτή. Τα θέματα Κράτους Εκκλησίας δεν είναι στις προθέσεις μας για τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε.
Το σχόλιο για τον Τζιτζικώστα
Ερωτηθείς για την επιλογή του να προτείνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα ως τον νέο επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν, ο πρωθυπουργός είπε: «Η χώρα θα έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και στο πρόσωπό του δείχνω την εκτίμηση μου στην Μακεδονία αλλά στέλνω και ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι δεν είναι απαραίτητο στην Ευρώπη να πάει κάποιος τεχνοκράτης. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Απόστολο και θα είναι ένας εξαιρετικός Επιτροπής, θα εργαστεί για την Ευρώπη και την Ελλάδα».
Πρόοδο στην πάταξη της οπαδικής βίας «βλέπει» ο Μητσοτάκης
Σε ερώτηση για την οπαδική βία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο».
«Και κάμερες μπήκαν στα γήπεδα και οι ταυτοποιήσεις με τους κατόχους εισιτηρίων έγιναν πράξη. Εχουμε και ένα αυτοματοποιημένο ποινολόγιο». «Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι ο τελικός του Κυπέλλου το 2025 με ένα γεμάτο ΟΑΚΑ με φιλάθλους και από τις δύο ομάδες», είπε.
Στα 20 ευρώ το τέλος στην κρουαζιέρα
Σε ερώτηση για τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τη διαφωνία για τα περί υπερτουρισμού στη χώρα και υπογράμμισε ότι «θέλουμε περισσότερους τουρίστες με περισσότερα χρήματα και, αν αυτό γίνεται με λιγότερες αφίξεις, είναι ευπρόσδεκτο».
«Η Ελλάδα έχει σημειακό πρόβλημα, όπως η κρουαζιέρα σε Μύκονο και Σαντορίνη. Το τέλος θα είναι 20 ευρώ και ένα μέρος θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για υποδομές», είπε.
«Δεν γίνεται να βγαίνει κάποιος (από κρουαζιερόπλοιο) για 3-4 ώρες με αμφίβολο οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα» προανήγγειλε.
«Η δίκη για τα Τέμπη πρέπει να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους»
Σε ερώτηση για την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «όλες οι θεωρίες περί συγκάλυψης είναι απαράδεκτες. Εμείς έχουμε πει ότι μόνο η Δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες».
«Η δίκη αυτή πρέπει να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους. Δεν αφορά αυτό το ζήτημα την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τη Δικαιοσύνη. Εμείς μόνο διευκόλυνση μπορούμε να κάνουμε, για να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε.
Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμπράξεις ξένων πανεπιστημίων με τα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Στηρίζω τη μεγάλη μεταρρύθμιση, που μπορεί να στηρίξει και το δημόσιο πανεπιστήμιο».
«Για την πανεπιστημιακή αστυνομία δεν δούλεψε έτσι όπως είχε σχεδιαστεί. Ομως όταν πλέον οι πρυτάνεις κρίνουν ότι πρέπει να παρέμβει η αστυνομία γίνεται αυτό και δεν θα ανεχτούμε περιστατικά ανομίας μέσα στα πανεπιστήμια», πρόσθεσε.
«Όσο αναπτύσσεται η οικονομία, θα δαπανούμε περισσότερους πόρους»
Μιλώντας ξανά για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το δημοσιονομικό πλαίσιο βάζει οροφές στις δαπάνες. Όσο αναπτύσσεται η οικονομία, θα δαπανούμε περισσότερους πόρους».
«Η χώρα δεν θα ξαναζήσει εποχές εποπτείας ή και παρακολούθησης για τη μη επίτευξη δημοσιονομικών στόχων» συμπλήρωσε.
Για τραγωδίες σε λούνα παρκ και κατασκήνωση
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες τραγωδίες, ο πρωθυπουργός είπε: «Όλοι σοκαριστήκαμε. Και μακάρι κάποιος να μπορούσε να πει: Ποτέ ξανά! Γνωρίζουμε τι έγινε, πού είναι η ευθύνη και άλλοι δήμοι υλοποίησαν πολύ σωστά τον νόμο για τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων. Όσοι δεν το έκαναν, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να περιορίσουμε τη λογική της τσαπατσουλιάς. Υπάρχουν πλαίσια νομικά και δεν νοείται καμία έκπτωση, όπως γίνεται με τα αεροπλάνα».
«Τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες πρέπει να τηρούνται», είπε.
Τι είπε για το μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Υπάρχει μία ικανοποιητική συνεργασία με την Τουρκία. Η χώρα έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα να προστατεύει τα σύνορά της. Αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, γι’ αυτό πρέπει να γίνει το Σύμφωνο μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Οι παρεμβάσεις στη Θεσσαλία
Μιλώντας για τις παρεμβάσεις στη Θεσσαλία και τη βόρεια Εύβοια, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Τα έργα στη βόρεια Εύβοια απέδωσαν και πάτησε στα πόδια της μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Για τη Θεσσαλία γίνονται παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα. Από την Περιφέρεια γίνονται καθαρισμοί ήδη. Μετά, γίνονται έργα σε χειμάρρους στα βουνά και είναι αποδοτικά, έχουμε 200 εκατ. ευρώ στη διαθεσή μας. Τρίτον, για τα μεγάλα έργα υποδομής, γίνονται φράγματα στο Μουζάκι, στην Πύλη, να μελετήσουμε τη διώρυγα της Γυρτώνης και να δούμε και τη λίμνη Κάρλα. Αυτή η κυβέρνηση θα σχεδιάσει και θα αρχίσει να υλοποιεί τα έργα αυτά, για ν’ αρχίσουμε να λύνουμε το πρόβλημα της άρδευσης της Θεσσαλίας».
Για το ενεργειακό κόστος και τη διασύνδεση Ελλαδας – Κύπρου
Σχετικά με το ενεργειακό κόστος και τη διασύνδεση Ελλαδας – Κύπρου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θέλουμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας για το ενεργειακό κόστος, αλλά πρώτη προτεραιότητα είναι τα νοικοκυριά».
«Αυτή η έξαρση των τιμών από τον Οκτώβριο θα αρχίσει να ισορροπεί», υπογράμμισε και συνέχισε:
«Το καλώδιο διασύνδεσης είναι ένα έργο σημαντικό για την Κύπρο. Αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα, το έργο θα γίνει και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν».
Για τις αυξήσεις μισθών των ένστολων
Για τους ένστολους και την αύξηση στους μισθούς τους, σημείωσε: «Είπα ότι είναι μια συμβολική κίνηση, αλλά μετά από πάρα πολύ καιρό γίνεται μια αύξηση στα νυχτερινά. Δεν είναι μια αύξηση που κάποιοι προσδοκούσαν, αλλά είναι μια αρχή».