Σοκ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αιφνιδιασμός. Για το πολιτικό σύστημα. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το «τιμόνι» το κράτησε για 15 χρόνια. «Κράτησε» από το χεράκι τον ΣΥΡΙΖΑ του μονοψήφιου ποσοστού και τον έφτασε στην κορυφή. Πρωθυπουργός, κυβέρνηση, «πρώτη φορά Αριστερά». Πολιτική και εκλογική εκτόξευση – era Τσίπρα.
Η ιστορία, όμως, έχει και βαριές ήττες. Αποκορύφωμα η πρόσφατη δεύτερη εκλογική κάλπη. Το αποτέλεσμα, περίπου, αναμενόμενο. Το πλήγμα, ωστόσο, συντριπτικό. Και για τον ίδιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το «κλείσιμο ενός μεγάλου ιστορικού κύκλου» όπως το περιέγραψε. Αναμφισβήτητο γεγονός πάντως αποτελεί πως πρωταγωνιστής για πάνω από μια δεκαετία στην ελληνική πολιτική σκηνή ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Γένεση
Ενός ΣΥΡΙΖΑ η ιστορία του οποίου αρχίζει τον μακρινό Απρίλιο του 1989 με την «γέννηση» ενός νέου πολιτικού φορέα της εποχής. Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου. Το ΚΚΕ και η ΕΑΡ, τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της Αριστεράς, μαζί και άλλοι μικρότεροι φορείς της Αριστεράς συζητούν, αποφασίζουν και ενώνουν τις δυνάμεις τους μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου του ίδιου έτους. Το «τιμόνι» βαστάνε δυο βαριά ονόματα: Πρόεδρος ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας του κόμματος ο Λεωνίδας Κύρκος. Συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, συμμετοχή στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, πτωτική πορεία των εκλογικών ποσοστών.
Δαμανάκη και εκτός Βουλής
Μετά από πρόταση του Χαρίλαου Φλωράκη το «τιμόνι» του κόμματος περνά στα χέρια της Μαρίας Δαμανάκη. Κατόπιν έρχονται τα τραυματικά γεγονότα του Ιουνίου του 1991, ρήξη, διάσπαση, διάλυση του ενιαίου ΣΥΝ. Ο Συνασπισμός μετατρέπεται σε ενιαίο πολιτικό κόμμα με το ιδρυτικό συνέδριο να πραγματοποιείται το 1992 και να εκλέγει την Μαρία Δαμανάκη ως πρόεδρο του κόμματος. Ακολουθεί η εκλογική αναμέτρηση του 1993 κατά την οποία ο Συνασπισμός αποτυγχάνει, δεν περνάει το κατώφλι της Βουλής με την Μαρία Δαμανάκη να παραιτείται.
Το «τιμόνι» στον Κωνσταντόπουλο
Ακολουθεί το δεύτερο συνέδριο του κόμματος για την εκλογή ηγεσίας κατά το οποίο αναδεικνύεται νέος πρόεδρος του κόμματος ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Βάζει τον Συνασπισμό στη Βουλή στην εκλογική αναμέτρηση του 1996, διπλασιάζοντας το ποσοστό του κόμματος. Περνά το κατώφλι της Βουλής και στις εθνικές εκλογές του 2000 ενώ επανεκλέγεται στο συνέδριο του κόμματος την ίδια χρονιά.
Και εγένετο ΣΥΡΙΖΑ
Στον δρόμο για τις βουλευτικές κάλπες του 2004 ο Συνασπισμός «έσυρε τον χορό» για την εκλογική σύμπραξη των δυνάμεων του αριστερού χώρου στο σχήμα «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), του οποίου αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συνιστώσα. Πρώτος επικεφαλής της εκλογικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με το εγχείρημα, εντέλει, να κατορθώνει να επιτυγχάνει την είσοδο του στη Βουλή.
Στην ηγεσία ο Αλαβάνος
Με στάσιμα τα εκλογικά ποσοστά, παρόλο που το κόμμα εισήλθε στο κοινοβούλιο, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ανακοινώνει πως δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Το συνέδριο που ακολουθεί τον Δεκέμβριο του 2004 εκλέγει νέο πρόεδρο του Συνασπισμού τον Αλέκο Αλαβάνο. Σε αυτό το πλαίσιο, επόμενο σκαλοπάτι ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006. Στον πολιτικό χάρτη μπαίνει ο Αλέξης Τσίπρας καθώς η υποψηφιότητα του για την δημαρχία της Αθήνας συγκεντρώνει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τις συνήθεις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΝ σε εθνικές κάλπες. Στην εκλογική αναμέτρηση μάλιστα του 2007 ο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνει σημαντική άνοδο με τον Αλέκο Αλαβάνο στο τιμόνι του κόμματος.
Era Τσίπρα
Τον Φεβρουάριο του 2008, ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και των Κινημάτων Οικολογίας (ΣΥΝ), της μεγαλύτερης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ. Τις εξελίξεις είχε δρομολογήσει ο Αλέκος Αλαβάνος με την επιλογή της υποψηφιότητας του 32χρονου τότε Αλέξη Τσίπρα για την ηγεσία του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Αθηνών στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και ανέλαβε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 2012 ξεκίνησε η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα και ολοκληρώθηκε με την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Ιουλίου του 2013. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται δεύτερη πολιτική δύναμη. Από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Δεκέμβριο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας διετέλεσε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 φέρνουν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ με 36,34%, ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πρωθυπουργός της χώρας σε κυβέρνηση συνεργασίας τους ΑΝΕΛΛ. Παραμένει στο αξίωμα έως τον Αύγουστο του 2015 και αφού έχει μεσολαβήσει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Μετά από μια νέα εκλογική αναμέτρηση, τον Σεπτέμβριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται εκ νέου πρώτη δύναμη και ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται και πάλι πρωθυπουργός.
Στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε από τη ΝΔ λαμβάνοντας 31,53% και πέρασε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον Απρίλιο του 2022, πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος. Τον Μάιο του 2022 ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πρώτη φορά από τη βάση του κόμματος με 150.853 ψήφους.