Πολιτική

Ο Πιερρακάκης στο επίκεντρο για να ξεφύγει από τη «μεταρρυθμιστική άπνοια» η κυβέρνηση

Ο Μητσοτάκης επενδύει στις αλλαγές στην Εκπαίδευση που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας.

Τον πλέον δημοφιλή υπουργό της κυβέρνησης και ταυτισμένο με το μεταρρυθμιστικό προφίλ της πρώτης γαλάζιας τετραετίας βγάζει μπροστά ο Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου  να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην «ομάδα» και κυρίως να βελτιωθεί η κυβερνητική εικόνα που σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνει σημάδια φθοράς. 

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο το νέο σχέδιο νόμου, με την ψήφιση του οποίου θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές που ξεκίνησαν την προηγούμενη τετραετία για την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. 

Το «μεγάλο» της νέας τετραετίας, όμως, είναι η υπέρβαση των συνταγματικών εμποδίων για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, την οποία η ΝΔ θεωρεί εμβληματική και έχει κατ’ επανάληψη δεσμευτεί ότι θα την υλοποιήσει. Είναι, άλλωστε και ένα πεδίο που προσφέρεται για ιδεολογική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποια ακόμα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει το σχέδιο νόμου να υπερψηφιστεί πριν το κλείσιμο της βουλής για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Γι’ αυτό, ο κ. Πιερρακάκης και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται ήδη το νομοσχέδιο, προκειμένου, στις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, θα τους γνωστοποιήσει και εν συνεχεία να το φέρει προς ψήφιση στη βουλή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, αν και η κυβέρνηση θα ζητήσει γνωμοδότηση για τη συνταγματικότητα των προβλέψεων του νομοσχεδίου από ειδικούς, ο υπουργός Παιδείας εμφανίζεται βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν συνταγματικά κωλύματα, καθώς αυτή είναι η άποψη που μεταφέρουν κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας. 

Το εγχείρημα, πάντως, δεν είναι απλό, καθώς μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την λειτουργία τους θα πρέπει να διασφαλιστούν, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον. Δηλαδή, αυστηρό πλαίσιο επιλογής διδασκόντων, υψηλές προδιαγραφές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις κλπ, καθώς και αξιολόγηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων με τα ίδια κριτήρια με τα δημόσια. Αυτά είναι και τα σημεία στα οποία αναμένεται να υπάρξει η μεγαλύτερη πίεση από την αντιπολίτευση. 

Για το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιον τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, η υλοποίηση της συγκεκριμένης προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ είναι πολιτικά κρίσιμη, καθώς, όπως προκύπτει και από τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν διενεργηθεί, οι ψηφοφόροι του λεγόμενου πολιτικού κέντρου τη βλέπουν θετικά, ενώ ταυτόχρονα και οι γαλάζιοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα τη στηρίζουν. 

«Χρειαζόμαστε μία πολιτική νίκη, γιατί μπορεί να μην έχουμε ισχυρό αντίπαλο αυτή την περίοδο, αλλά όλο και εδραιώνεται η εντύπωση ότι χάσαμε την ορμή και τον προσανατολισμό μας» λένε χαρακτηριστικά βουλευτές και στελέχη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Συναντήσεις Κασσελάκη σήμερα με Ράμμο, Μενουδάκο και Ανδρουλάκη
Κίνηση στους δρόμους: Τα δύσκολα σημεία σε Κηφισό και Αττική Οδό
Chevron Right