Πολιτική

Χαρίτσης για Βασιλικό: Θα τον διαβάζουμε, θα τον θυμόμαστε και θα επιστρέφουμε πάντα στο έργο του

«Στο έργο του κινήθηκε με άνεση από το πεδίο των πολιτικών αποφάσεων μέχρι τη ζωή στις λαϊκές γειτονιές, συνομιλώντας από τον Καμύ και τον Ζιντ μέχρι τη λαϊκή τέχνη και τον Στέλιο Καζαντζίδη», ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Αλέξης Χαρίτσης αποχαιρέτησε κι αυτός από την πλευρά του τον Βασίλη Βασιλικό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών. Ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της υπό σύσταση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας έγραψε το δικό του «αντίο» στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Ο Βασίλης Βασιλικός υπήρξε μια κορυφαία μορφή της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ως πολίτης του κόσμου και πολυγραφότατος δημιουργός, που συνέδεσε το όνομά του με προοδευτικές και αριστερές διεκδικήσεις πολλών χωρών, έγινε ένας από τους πιο πολυμεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

Στο έργο του κινήθηκε με άνεση από το πεδίο των πολιτικών αποφάσεων μέχρι τη ζωή στις λαϊκές γειτονιές, συνομιλώντας από τον Καμύ και τον Ζιντ μέχρι τη λαϊκή τέχνη και τον Στέλιο Καζαντζίδη. Με αυτόν τον τρόπο αποτελούσε πρότυπο διανοούμενου για τη σύγχρονη Αριστερά μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 2019 επιλέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να ενταχθεί, ως επικεφαλής, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Από το 1949 έγραφε ανελλιπώς. “Το φύλλο-Το πηγάδι-Τ’ αγγέλιασμα”, “Γλαύκος Θρασάκης”, “Εκτός των Τειχών” αποτελούν κορυφαίες συγγραφικές του στιγμές. Με το μυθιστόρημα “Ζ”, που αναφέρεται στη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, γνώρισε διεθνή επιτυχία. Το “Ζ”, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, αποτέλεσε σταθμό, όχι μόνο για τους δημιουργούς του, αλλά και την ιστορία του πολιτικού κινηματογράφου διεθνώς.

Ο Λίνος Πολίτης στην Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας δίνει με ακρίβεια το αποτύπωμά του: «Ο Βασιλικός εξέφρασε με καινούρια, μοντέρνα γλώσσα, μια γλώσσα πυκνή και πολυσήμαντη, τη διάλυση, τη σύγχυση, την απογοήτευση, τη διαμαρτυρία, τη φυγή – ό,τι χαρακτηρίζει και ό,τι αποτελεί την τέταρτη διάσταση της αινιγματικής εποχής του».

Θα τον διαβάζουμε, θα τον θυμόμαστε και θα επιστρέφουμε πάντα στο έργο του».

https://www.facebook.com/acharitsis/posts/pfbid026WUzceKFwNY86y8zePmu4RtrQWPTvxyg4ZVNNUDwNGLNyz1dNMjV9vGmQqqmeq7wl

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Χένρι Κίσινγκερ: Εμβληματικός διπλωμάτης αλλά και «ο μεγαλύτερος swinger της Ουάσιγκτον»
Ακριβά μου Χριστούγεννα: Πόσο θα κοστίσει το γιορτινό τραπέζι με τις νέες ανατιμήσεις
Chevron Right