Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΣ υπογράμμισε ότι ενώ η κυβέρνηση διώχνει από την πόρτα το ΔΝΤ, αποκαθιστώντας την οικονομική κυριαρχία και τη συλλογική αξιοπρέπεια της χώρας, κάποιοι άλλοι πασχίζουν να το επαναφέρουν από το παράθυρο. Οι θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης στο ΚΕΦΙΜ για διάλυση των εργασιακών σχέσεων, για μείωση του κατώτατου μισθού, για ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα α λα Πινοσέτ και δίδακτρα στην εκπαίδευση, ταυτίζονται με τις πιο ακραίες συνταγές του ΔΝΤ, οι οποίες όπου εφαρμόστηκαν οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση των ανισοτήτων και διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να το επιτρέψει.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ έχει διττή σημασία, γιατί αφενός, φεύγει ένα σημαντικό βάρος από τον προϋπολογισμό με δεδομένο ότι τα δάνεια αυτά έχουν υψηλό επιτόκιο, και αφετέρου, σηματοδοτεί τον οριστικό απεγκλωβισμό της χώρας από το ΔΝΤ και την ασφυκτική επιτροπεία που άσκησε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η πλήρης διαλεύκανση όλων των υποθέσεων διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος – και η Νοβάρτις είναι μια από τις μεγαλύτερες – είναι πάνδημο αίτημα της κοινωνίας. Για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και να προστατευθεί η δημοκρατία. Η κυβέρνηση, σημείωσε, κάνει ό,τι περνά θεσμικά από το χέρι της για να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη και επιπλέον θωρακίζει το θεσμικό πλαίσιο, καταργώντας το επαίσχυντο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, ακριβώς για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες εκφυλιστικές καταστάσεις.