«Σύννεφα» συγκεντρώθηκαν ξαφνικά στις ελληνορωσικές σχέσεις και ενώ έχει ανακοινωθεί το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα στις 8 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους!
Ένα «αγκάθι» η αμερικανική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη που «βλέπει» την βορειοανατολική Ευρώπη τα σύνορα με την Ρωσία.
Ένα άλλο «αγκάθι» που ξεφύτρωσε ξαφνικά στην Εσθονία είναι η ομιλία του έλληνα υπουργού Άμυνας στο ετήσιο Συνέδριο της Βαλτικής για την Άμυνα όπου με σκληρούς χαρακτηρισμούς στράφηκε ευθέως κατά της Ρωσίας αλλά και της Κίνας, ανατρέποντας την μέχρι σήμερα στρατηγική των ήπιων τόνων που διαχρονικά τηρούσε η Ελλάδα σε περιόδους εντάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Μόσχα και το Πεκίνο.
Ήδη ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την δυσαρέσκεια και την ανησυχία του στον έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, τόσο για την αμερικανική Βάση στην Αλεξανδρούπολη, όσο και για την «άδικη» -όπως την χαρακτήρισε- επιθετική ρητορική του Νίκου Παναγιωτόπουλου κατά της Ρωσίας στην Σύνοδο της Βαλτικής.
Η Μόσχα για πρώτη φορά δείχνει ανοιχτά την ενόχληση της για τα αμερικανικά σχέδια στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή την απόβαση 120 ελικοπτέρων και 1.000 στρατιωτικών οχημάτων με προορισμό την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Επί της ουσίας μετά την Σούδα , στην Αλεξανδρούπολη δημιουργείται η δεύτερη αμερικανική βάση και μετατρέπεται σε ορμητήριο της Βαλκανικής καθώς με την σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της, με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, να παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου. Το γεγονός αυτό εκνευρίζει την Τουρκία καθώς παρακάμπτονται τα Στενά αλλά και προκαλεί την αντίδραση της Ρωσίας.
Οι αντιδράσεις της Μόσχας κορυφώθηκαν
Οι αντιδράσεις της Μόσχας κορυφώθηκαν τις τελευταίες μέρες μετά τον κατάπλου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης του πλοίου μεταφοράς αμερικανών στρατιωτών και οχημάτων «USNS Yuma». Συγκεκριμένα αποβιβάστηκαν επιθετικά ελικόπτερα, και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άρματα μάχης, πυροβόλα, θωρακισμένα οχήματα και βαρύς οπλισμός. Επίσης αποβιβάστηκε στρατιωτικό προσωπικό που θα λάβει μέρος στη μεγάλη άσκηση.
Είναι η τρίτη φορά που το «USNS Yumma» που κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέσα σ ένα χρόνο. Πέρυσι και πρόπερσι ελικόπτερα και άρματα μάχης αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέποντας το σε ένα τεράστιο στρατόπεδο με αμερικανικό υλικό. Ωστόσο φέτος η «απόβαση» γίνεται βάσει της νέας πενταετούς διάρκειας ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (MDCA) που πρόσφατα ενέκρινε η Ελληνική Βουλή χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τεράστια αμερικανική δύναμη πυρός στην Αλεξανδρούπολη εντυπωσιάζει τον απερχόμενο πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος πρόσφατα έσπευσε να κάνει μια ασυνήθιστη για διπλωμάτη δήλωση: «Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Βλέπετε ότι κινούμαστε όλο και πιο δυνατά»!
Βάσει του αμερικανικού σχεδίου στο λιμάνι αλλά και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προβλέπεται η συναρμολόγηση επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι, ναυτικής συνεργασίας Romeo και Σικόρσκι και ελικοπτέρων Σινούκ, αρμάτων μάχης Μ1 Abrams, λαστιχοφόρων θωρακισμένων που έχουν τη δυνατότητα να εφοδιαστούν με μεσαία πυραυλικά συστήματα, γιγαντιαία φορτηγά αυτοκίνητα που μπορούν να μεταφερθούν σε τρένο και που θα μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό.
Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ μέσω της ανανεωμένης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας χρησιμοποιούν την Αλεξανδρούπολη ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για την ανάπτυξη αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και την Βαλκανική.
Η Αλεξανδρούπολη προσφέρει ένα ιδανικό στρατηγικό σημείο για να απλωθούν ταχύτατα αμερικανικά ή νατοϊκά στρατεύματα όχι μόνον προς τα Βαλκάνια , την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει ονομάσει την Αλεξανδρούπολη ως «Σούδα του Βορρά» την οποία επισκέπτεται συχνά ο αμερικανός πρέσβης.
Το κλίμα καχυποψίας
Ωστόσο την στιγμή προετοιμασίας της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην Ρωσία υπό την σκιά των αμερικανικής απόβασης στην Αλεξανδρούπολη, έπεσε άλλος ένας «κεραυνός» στις ελληνορωσικές σχέσεις από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο επιδεινώνοντας το κλίμα καχυποψίας.
Συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο της Βαλτικής για την Άμυνα ήταν λάβρος κατά της Ρωσίας ζητώντας από το ΝΑΤΟ να εξοπλιστεί για να αντιμετωπίσει μελλοντικό ρωσικό κίνδυνο !! !
Όπως είπε χαρακτηριστικά: « Στην Ανατολή, οι ενέργειες της Ρωσίας φαίνεται να υποτιμούν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη που το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ρητά ότι υπερασπίζεται. Φυσικά, η Ρωσία φαίνεται ότι τα έχει βάλει με έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να νικήσει και, μακροπρόθεσμα, η στρατιωτική υπερέκτασή της, σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομία, αυτό είναι πιθανό να υπονομεύσει τη θέση της μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μία από τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, η Μόσχα θα παραμείνει σημαντικός παράγοντας με τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Έτσι, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προετοιμαστεί για μακρύ αγώνα στις σχέσεις της με τη Ρωσία υιοθετώντας μια σταθερή διττή προσέγγιση. Από τη μία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους μας αποδοτικά για να δώσουμε μια αξιόπιστη, καλά ισορροπημένη, αναλογική και βιώσιμη απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, συνεπώς θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική και αμυντική στάση μας εφαρμόζοντας πλήρως όλα τα σχετικά δόγματα και αναπτύσσοντας τις απαιτούμενες δυνάμεις σε κάθε τομέα, συνεπώς η ανθεκτικότητα, η αποκρισιμότητα, η ετοιμότητα, και η ταχεία ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας, διανομής, και τήρησης αποθεμάτων καυσίμων στην Ανατολική Πτέρυγα, είναι τα κύρια προαπαιτούμενα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης της Συμμαχίας».
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το προχώρησε ακόμη παραπέρα υποστηρίζοντας την δημιουργία ενιαίας ΝΑΤΟικής αντιαεροπορικής – αντιπυραυλικής ομπρέλας για την αντιμετώπιση των μελλοντικών εχθρών , εννοώντας την Ρωσία αλλά και την Κίνα. «Απαιτείται -είπε- βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ . Το νέο Κέντρο Αριστείας Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, το IAMD CoE στη Σούδα της Κρήτης, θα ενισχύσει τις σχετικές σε βάθος γνώσεις μας προς όφελος των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ και των Εταίρων του».
Στο μεταξύ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θέτει και θέμα διαύλων επικοινωνίας με την Ρωσία « Η υλοποίηση της συμφωνηθείσας αμυντικής και αποτρεπτικής στάσης του ΝΑΤΟ – τόνισε- για την αντιμετώπιση των προσπαθειών στρατηγικής υλοποίησης της Ρωσίας θα πρέπει να συμπληρωθεί από έναν ουσιαστικό διάλογο με τη Μόσχα προς αποφυγή παρεξηγήσεων, κακών υπολογισμών, και ακούσιας κλιμάκωσης». Δηλαδή όπως λέει ο λαός: «Να σε κάψω Γιάννη να απ αλείψω λάδι» .
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας θέλοντας να παρουσιάσει το ψυχογράφημα της Ρωσίας επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις «επιθετικές» προθέσεις της! Όπως χαρακτηριστικά είπε: « Πραγματικά θέλω να βάζω τον εαυτό μου στη θέση της άλλης πλευράς όταν προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω τις προθέσεις της και πιθανόν τις ενέργειές της και πιστεύω ότι, καθώς η Ρωσία έχει απολέσει στρατηγικό έδαφος, ενώ το ΝΑΤΟ, οι δυτικές χώρες, η Ε.Ε. διευρύνθηκε, αυτό είχε την τάση να αυξήσει τις βασικές της ανασφάλειες, με αποτέλεσμα μια βασική δυσπιστία, η οποία συχνά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια συνεχώς πιο επιθετική και απειλητική στάση. Έτσι, θα πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερή δέσμευσή μας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών μας. Πρέπει να είμαστε σε επαφή με τη Μόσχα, αλλά και να καταστήσουμε σαφείς στη Μόσχα τις κόκκινες γραμμές μας».
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρακινεί ολόκληρο το ΝΑΤΟ ώστε : «Στο πλαίσιο, μιας συμφωνίας ελέγχου των εξοπλισμών της Ρωσίας για την αποφυγή παρανοήσεων και μοιραίων λαθών. Γενικά, κανένα σενάριο πάνω στη σχέση μας με τη Ρωσία δεν είναι αδύνατο ή αναπόφευκτο. Σε αυτήν την περίπτωση, αποστολή του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι να ακολουθήσει τη συμβουλή του γνωστού ρητού «να ελπίζεις για το καλύτερο, να προετοιμάζεσαι για το χειρότερο», στο οποίο εγώ θα προσθέσω «να είσαι επιφυλακτικός με όλους, αλλά και να έχεις καλές προθέσεις», ιδιαίτερα όσον αφορά τη συμμετοχή σε διάλογο ή το άνοιγμα ενός διαύλου επικοινωνίας.
Ο επιθετική ρητορική του Έλληνα υπουργού Άμυνας δεν περιορίστηκε μόνο στην Ρωσία αλλά επεκτάθηκε και στην Κίνα: «Η γεωπολιτική άνοδος της Κίνας, -είπε – το οικονομικό δυναμικό της και η ωμή στρατιωτική ισχύς της αποτελούν σαφή ένδειξη ότι η διεθνής ισορροπία ισχύος έχει μεταβληθεί με συνέπειες για τα συμφέροντα της Συμμαχίας.
Η Κίνα φαίνεται να αποβλέπει στο να αμφισβητήσει ευθέως την αμερικανική πρωτοκαθεδρία ως η κυρίαρχη υπερδύναμη, αρχικά σε περιφερειακό επίπεδο και στη συνέχεια, ποιος ξέρει, αύριο-μεθαύριο σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας, είναι μια άμεση αμφισβήτηση της κυρίαρχης στρατιωτικής υπερδύναμης της εποχής μας και αυτό θα πρέπει να μας αφορά όλους.
Το ζητούμενο είναι εάν τα όσα παραπάνω είπε ο υπουργός Άμυνας στην Σύνοδο της Βαλτικής κατά της Ρωσίας και της Κίνας, αποτελούν προσωπικές απόψεις του υπουργού Άμυνας ή αντικατοπτρίζουν την επίσημη κυβερνητική γραμμή, τροποποιώντας την εθνική στρατηγική που μέχρι τώρα απέφευγε την απόλυτη ευθυγράμμιση με την επιθετική στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας αλλά και της Κίνας.