Γεγονός είναι η πρώτη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης) ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ στις 6 και 13 Οκτωβρίου. Η αρχική συνεδρίαση είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα και μια πρώτη καταγραφή των δεδομένων.
Η πρώτη απόφαση που ελήφθη από την ΕΔΕΚΑΠ ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και αφορά στην συλλογή υπογραφών.
Έτσι, οι 8 υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον, θα πρέπει να καταθέσουν το αργότερο μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2024 τις απαραίτητες υπογραφές υποστήριξης, για να θεωρείται έγκυρη η υποψηφιότητά τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 28 του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ «Στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο)».
Υπενθυμίζεται πως η ΕΔΕΚΑΠ κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, διευρύνεται με τους εκπροσώπους των υποψηφίων Προέδρων.