Πολιτική

Πρόταση μομφής: Τι χώρισε την κυβέρνηση στα εθνικά, τι ένωσε ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στον πτωχευτικό

Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών με επίκεντρο την πρώτη κατοικία πολλοί προεξόφλησαν ότι η όλη συζήτηση θα καλυπτόταν απόλυτα από την πυκνή επικαιρότητα των ημερών και δεν θα επέτρεπε να εξαχθεί κανένα πολιτικό συμπέρασμα.

Τελικά, όμως, η τριήμερη συζήτηση απέδωσε πολιτικούς καρπούς αφού κατόρθωσε να αναδείξει διαφορές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, να διαμορφώσει κοινή στάση στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και να φέρει στο φως συγκεκριμένε αδυναμίες ως προς τη λειτουργία της Βουλής.

«Δύο γραμμές για τις κόκκινες γραμμές» στην κυβέρνηση

Οι τοποθετήσεις για τα ελληνο-τουρκικά στη συζήτηση της πρότασης μομφής κατέστησαν σαφείς τις διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσον αφορά τις «κόκκινες γραμμές» της εξωτερικής πολιτικής. Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιώργου Γεραπετρίτη που έθεσε την «κόκκινη γραμμή» της χώρας στα έξι ναυτικά μίλια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αξιοποίησε το βήμα της πρότασης μομφής για να χαρακτηρίσει «εθνικισμό» την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Τον κ. Χρυσοχοΐδη «άδειασαν» από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος και τελικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και με εύσχημο τρόπο. Άπαντες διαβεβαίωσαν ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.

Το γεγονός, όμως, ότι ένας ακόμη υπουργός και στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη διαφοροποιείται τόσο ηχηρά από την επίσημη θέση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει τις διαφορετικές οπτικές που επικρατούν στο εσωτερικό της και προκαλεί ερωτήματα για το μέλλον.

Η κοινή ψήφος Τσίπρα – Γεννηματά κατά του πτωχευτικού κώδικα

Η πρόταση μομφής κατόρθωσε να ενώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ έναντι της χαλάρωσης της προστασίας της προστασίας της πρώτης κατοικίας που φέρνει ο πτωχευτικός κώδικας. Παρά τις φραστικές επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, υπερψήφισε για πρώτη φορά μετά από καιρό μια κεντρική πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερη συμβολική αξία είχε, όμως, και το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά επαίνεσε δημοσίως το έργο του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, στο χώρο της Υγείας ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε τη συμβολή υπουργών του ΠΑΣΟΚ «σε νόμους που προστατεύουν την κοινωνική συνοχή».

Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν εάν η χθεσινή «συνάντηση» των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης αποδειχθεί πρόσκαιρη ή στρατηγική.

Ο αιφνιδιασμός του Προεδρείου της Βουλής

Η συζήτηση της πρότασης μομφής φαίνεται ότι βρήκε απροετοίμαστο το Προεδρείο της Βουλής το οποίο δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί την κορυφαία διαδικασία στο επίπεδο άλλων κοινοβουλευτικών περιόδων.

Πιο συγκεκριμένα, αντίθετα με τα κοινοβουλευτικά ειωθότα, επετράπη να συνεχιστεί η συζήτηση του πτωχευτικού κώδικα για αρκετή ώρα μετά την επίσημη κατάθεση της πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Επιπλέον, για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δεν τήρησε την κοινοβουλευτική παράδοση που θέλει τη συζήτηση της πρότασης μομφής να λήγει τα μεσάνυχτα.

Το αποτέλεσμα ήταν να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των ομιλητών νωρίς το απόγευμα προκαλώντας εύλογη δυσαρέσκεια στους βουλευτές που θα προλάβαιναν να τοποθετηθούν εάν είχε επικρατήσει εποικοδομητικό πνεύμα. Κατά πολλούς η στάση αυτή αποτελεί «προειδοποιητικό καμπανάκι» για το τί μπορεί να συμβεί στο μέλλον όταν θα ανέβει περισσότερο η πολιτική θερμοκρασία στη Βουλή.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πώς λειτουργεί το εκλογικό σύστημα-λαβύρινθος των ΗΠΑ
Αλλάζει ο καιρός, έρχονται ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Chevron Right