Για την Ρωσία, η Ελλάδα είναι «φίλη» χώρα, αλλά η Τουρκία «εταίρος» που ανήκουν και οι δυο στο ΝΑΤΟ .
Την επισήμανση αυτή έκανε ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά την χτεσινή συνάντηση τους.
Γράφει ο Δήμος Βερύκιος
Παράλληλα, ο Σεργκέι Λαβρόφ προέτρεψε τις δυο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, να αποκτήσουν ένα δίαυλο επικοινωνίας και συνεννόησης, διότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για υδρογονάνθρακες και για τους δυο γείτονες στην Αν Μεσόγειο.
Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας παρατηρεί χαμογελαστός : «Εμείς μπορούμε αν θέλετε να μεσολαβήσουμε αλλά είναι αστείο αφού είστε δυο «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ».
Στην Μόσχα για το Ρωσικό εμβόλιο ο Τσίπρας, καλεσμένος του Πούτιν και του Λαβρόφ
Στο κατώφλι της ρώσικης πρεσβευτικής κατοικίας, επί της Ηρώδη Αττικού, ο Σεργκέι Λαβρόφ περίμενε να υποδεχτεί τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με το μικρό του όνομα: «Καλώς τον Αλέξη» και να τον ρωτήσει πώς περνάει τώρα που έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο ;
Από την αρχή ο επικεφαλής της Ρωσικής Διπλωματίας ευχαριστεί το Αλ. Τσίπρα για τις παρεμβάσεις του ως πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διαφοροποιούμενος για την επιβολή των μέτρων κατά της Ρωσίας.
Ο Λαβρόφ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί την Μόσχα και εκείνος την αποδέχτηκε, για να κάνει το Ρώσικο εμβόλιο.
Στις ράγες του 2018
Οι ελληνορωσικές σχέσεις εξακολουθούν να κινούνται στις ράγες που είχαν χαραχτεί το 2018.
Οι συζητήσεις με Δένδια – Μητσοτάκη κινήθηκαν στις ιδέες και τους άξονες περί οικονομικής συνεργασίας που είχαν συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του ´18 κατά την συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα στη Μόσχα.
Για ελληνοτουρκικά ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι :
1) Η Ρωσία δεν ήταν ποτέ αντίθετη στην επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Είναι κυριαρχικό σας δικαίωμα, μπορείτε να το ασκήσετε. Όλα όσα λένε είναι για τα «σκουπίδια».
2) Ο Ερντογάν μπορεί να είναι ιδιόρρυθμος, αλλά για εμάς ήταν πιο καθαρός με S-400 και με Turkish stream από ό,τι η Άγκελα που έκανε πίσω στο Northstream2.
3) Στη Συρία φαίνεται ότι τα βρήκαν για απομάκρυνση εξτρεμιστών και αποχώρηση Τουρκικού στρατού από κρίσιμα παρατηρητήρια .
…Οι σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη Μόσχα κάθε άλλο παρά ειδυλλιακές ήταν. Χαρακτηρίζονται από έντονο παρασκήνιο και εντυπωσιακές ανατροπές.
Όταν στις 13 Δεκεμβρίου του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιούσε τους δανειστές ότι «είμαστε σκληρά καρύδια. Εμείς θα χτυπάμε το ζουρνά και οι αγορές θα χορεύουν», οι κομμουνιστογενείς του ΣΥΡΙΖΑ οραματίζονταν -αν όχι απλόχερη βοήθεια- τουλάχιστον στήριξη από την Ρωσία.
Όμως τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά.
Πέντε συναντήσεις και δέκα τηλεφωνικές συνομιλίες του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού βάζουν το στίγμα τους στην μετέπειτα πορεία της Ελλάδας.
Πριν την ιστορική συνάντηση της Αγίας Πετρούπολης, στις 19 Ιουνίου του 2015, έχουν προηγηθεί δυο τηλεφωνικές επικοινωνίες του Β. Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Πούτιν δείχνει να γουστάρει πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει το πήχη των προσδοκιών για την Ρωσία μόνο και μόνο για να πικάρει τους Ευρωπαίους…
Όμως τα πράγματα ξεκαθαρίζονται στις 19 Ιουνίου 2015 στην Αγία Πετρούπολη όπου οι δυο πολιτικοί άνδρες κάνουν μια ξεκάθαρη κουβέντα.
Ο Βλαδίμηρος κοιτάζει στα μάτια τον Αλέξη και του εξηγεί ότι δεν έχει ούτε πρόθεση αλλά ούτε οικονομική δυνατότητα να παρέμβει σε μια εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης !
Ο Αλέξης, όσο ακούει τον Πούτιν, ξεροκαταπίνει ως να τον έχει πιάσει ναυτία. Ωστόσο παίρνει μια βαθειά ανάσα και του απαντάει: Το κατανοώ ότι δεσμεύεσαι από το τσιγαρόχαρτο της Γιάλτας και την «Συμφωνία των Ποσοστών» όπου ο Στάλιν με τον Τσώρτσιλ διαιρέσαν την νοτιοανατολική Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής και ο Στάλιν έδωσε την Ελλάδα στην άλλη πλευρά…
Ο Τσιπρας συνεχίζει προς τον Πούτιν : Το σέβομαι αυτό και το καταλαβαίνω, αλλά θα το πάω μέχρι τέλους για να πάρω ότι περισσότερο μπορώ από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους.
Ο Πούτιν τον διακόπτει για να του αναπτύξει την θεωρεία του chicken game που ακολουθούσαν οι Σοβιετικοί πιλότοι στο Δεύτερο Παγκόσμιο.
Είναι το περιβόητο Παίγνιο του δειλού, του Φοβισμένου, του Υποχωρητικού, του Αναποφάσιστου…
Το συγκεκριμένο θεώρημα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο η υιοθέτηση μεικτών στρατηγικών, που οδηγούν σε μοναδική ισορροπία !
Ο Τσίπρας φεύγει ζεματισμένος από την συνάντηση. Μπορεί να μην έχει τα ρούβλια του Πούτιν, αλλά έχει την συμβουλή του, το chicken game που αποδείχτηκε σωτήριο για τους Σοβιετικούς πιλότους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…
Επιστρέφει στην Ελλάδα και οκτώ μέρες μετά, τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουνίου 2015, ανακοινώνει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου όπου το 62,15% του ελληνικού λαού τάσσεται κατά της αποδοχής του σχεδίου συμφωνίας των δανειστών !
2015: Μόσχα καλεί Μαξίμου
Την επόμενη, ενώ οι δανειστές έχουν ήδη κλείσει τις τράπεζες και όλοι οι Δυτικοί ηγέτες βυσσοδομούν κατά των Ελλήνων , χτυπάει το τηλέφωνο στο Μαξίμου.
Ο Πούτιν, ενθουσιασμένος τηλεφωνεί στον Τσίπρα για συγχαρητήρια ! «Εσύ και ο ελληνικός λαός γράψαμε ιστορία αντίστοιχη του έπους της Αντίστασης». Θα το πω και δημοσίως σε ανακοίνωση που θα εκδώσει σε λίγο το Κρεμλίνο.
Και ενώ ο Πούτιν τελειώνει τα επικά, του λέει ο Τσίπρας. «Εγώ έκανα ότι και οι Σοβιετικοί πιλότοι. Τώρα όμως τι κάνουμε;».
Ο Πούτιν του απαντάει : Τώρα ήρθε η ώρα να κάνεις συμφωνία με τους δανειστές. Δεν συμφέρει κανέναν η πρόσκρουση. Ούτε την Ευρώπη, ούτε εσάς, αλλά ούτε κι εμάς..
Ο Τσίπρας δεν εξεπλάγην αυτή την φορά από την συμβουλή του Βλαδίμηρου. Άλλωστε τα ίδια του είχε πει δέκα μέρες πριν στη Αγία Πετρούπολη.
Για το συγχαρητήριο τηλεφώνημα Πούτιν ,όπως και για την συνάντηση της Αγίας Πετρούπολης, ο Τσίπρας ενημερώνει όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνος που κατέρρευσε ψυχολογικά ήταν ο Λαφαζάνης. Μήνες μετά, όταν ο Τσιπρας περιέγραψε εκείνες τις στιγμές, έλεγε χαρακτηριστικά ότι : « Όταν ενημέρωσα τον Λαφαζάνη για την υπόδειξη Πούτιν, ήταν σαν να γκρεμίστηκε για δεύτερη φορά μέσα του ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Σα να ξανακατέβηκε το σφυροδρέπανο από τον τρούλο του Κρεμλίνου»…
Δυο χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη, που έμελλε να είναι καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της Ελλάδας, οι δυο ηγέτες συναντιόνται και πάλι στις 17 Μαΐου 2017 στο Πεκίνο. Έχει ήδη διαπιστωθεί σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και του αριθμού τουριστών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.
Οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται πολύ στενά για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Για τον σκοπό αυτό , Ελλάδα και Ρωσία προετοίμασαν τη νέα Σύνοδο Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Στην συνάντηση του Πεκίνου έγινε αναφορά και σε έναν μεγάλο επιχειρηματία ρωσικής προέλευσης που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Όταν ανέφερε το συγκεκριμένο όνομα ο Τσίπρας και αφού ο Πούτιν με την βοήθεια του Λαβρόφ κατάλαβε για ποιον πρόκειται, απευθύνθηκε στον Αλ.Τσίπρα : «Αφού έχει έρθει σε σας, βάλτε τον να δουλέψει». Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε…