Αφορμή στάθηκε η επίμονη άρνηση της ΝΔ, και παρά το γεγονός ότι η συνταγματική πρόβλεψη για σύσταση Εξεταστικής μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης αποτελούσε πρωτοβουλία της ΝΔ κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ να υπάρξει διακομματική εκπροσώπηση στο προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής.
Η πλευρά της «γαλάζιας» πλειοψηφίας τόνισε σε όλους τους τόνους πως δεν προβλέπεται η ύπαρξη διακομματικού προεδρείου ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «ουσιαστικό σεβασμό» του άρθρου του Συντάγματος που δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να προτείνει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
«Δεν περιμέναμε ότι θα επιδείξετε τέτοια αντανακλαστικά χειραγώγησης της Επιτροπής» σημείωσε ο Γ. Ραγκούσης, υποστηρίζοντας πως η πρακτική της συμπολίτευσης «είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της». Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως η ΝΔ είχε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι πράγματι συνεπής στο γεγονός πως αυτή η Εξεταστική λειτουργεί με βάση το αίτημα της μειοψηφίας.
«Το μόνο που υπάρχει είναι το έλλειμμα πολιτικής βούλησης της ΝΔ. Η ΝΔ να αναλάβει την ευθύνη της και να πει: “Δεν θέλω διακομματικό προεδρείο’» σημείωσε ο Γ. Ραγκούσης, προσθέτοντας πως τυπικός λόγος απόρριψης του αιτήματος για διακομματικό προεδρείο δεν υπάρχει.
Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο η Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα υποστήριξε πως είναι αυτή η σημερινή πλειοψηφία έδωσε την δυνατότητα να υπάρχει ο έλεγχος της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση. «Δεν θα αναλωθούμε σε κανονιστικούς και νομικούς ακροβατισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακούς χειρισμούς και τακτικισμούς» της μειοψηφίας που δεν μπορεί να αποδεχτεί η πλειοψηφία.
Αντί για αίτημα διεύρυνσης… «θεσμική προσέγγιση»
Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός πως στην συνεδρίαση της Εξεταστικής δεν κατατέθηκε αίτημα για την διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα της διερεύνησης στο ζήτημα των δημοσκοπήσεων, κόντρα σε όσα είχαν υποστηρίξει ο Χάρης Θεοχάρης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την συζήτηση, πριν από λίγες ημέρες, στην Ολομέλεια για την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής.
«Θα ακολουθήσουμε θεσμική προσέγγιση για να μπορέσει η μειοψηφία να ασκήσει το δικαίωμα ελέγχου της κυβέρνησης, το οποίο προέκυψε μετά από πρωτοβουλία της ΝΔ στη συνταγματική αναθεώρηση», τόνισε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες «γαλάζιο» στέλεχος της Εξεταστικής.
«Ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής»
«Η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να ελέγξει τον τρόπο ελέγχου της από την αντιπολίτευση» τονίζουν σε ανακοίνωση τους οι βουλευτές-μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική.
«Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε με το καλημέρα, κατά την εκλογή του προεδρείου, τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε αυτό, με προφάσεις και προσχήματα, τη στιγμή που ούτε ο κανονισμός της βουλής το απαγορεύει αλλά και το αναθεωρημένο Σύνταγμα το επιτάσσει. Απομονωμένη πολιτικά η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για διακομματικό προεδρείο. Με άλλα λόγια, η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να ελέγξει τον τρόπο ελέγχου της από την αντιπολίτευση! Ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής για τον έλεγχο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και την χειραγώγηση των ΜΜΕ με αδιαφάνεια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Κυνήγι μαγισσών για επικοινωνιακούς λόγους»
Σε σχόλιο της η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα αναφέρει πως ο «η Νέα Δημοκρατία μένει πιστή στην τήρηση των νόμων, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος. Προτάσσει την αναζήτηση και τη διερεύνηση των πραγματικών γεγονότων προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως. Δεν αναλώνεται σε κυνήγι μαγισσών για επικοινωνιακούς λόγους. Εξάλλου, με πρόταση της κυβέρνησης έχει δοθεί η δυνατότητα στην κοινοβουλευτική μειοψηφία, να συγκροτεί Εξεταστική Επιτροπή».
«Όσο για τον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί φόβου για έλεγχο και για αδιαφάνεια, θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που αρνήθηκε να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, όπως είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής» καταλήγει το σχόλιο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.
Σημειώνεται ότι Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής εξελέγη ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, αντιπρόεδρος ο Βασίλης Υψηλάντης και γραμματέας ο Παναγιώτης Μελάς, βουλευτές και οι τρεις από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.