Πολιτική

Τα τρία στοιχεία που φοβίζουν τους ειδικούς, το lockdown και το μοντέλο Μακρόν

Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα μελλούμενα, όχι μόνο λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και για τρεις ακόμα λόγους, ενώ η σκιά του lockdown έχει ήδη πέσει πάνω από τη χώρα…

Τη χθεσινή μέρα θα την θυμούνται στο Μέγαρο Μαξίμου ως την πιο δύσκολη – μέχρι σήμερα – από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα, τον περασμένο Φεβρουάριο. Από νωρίς το μεσημέρι είχαν ενημερωθεί ότι τα κρούσματα θα ξεπερνούσαν τα 1.000 και ενδεχομένως αρκετά, όπως και έγινε.

Βεβαίως δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, στη βάση των μαθηματικών μοντέλων που χρησιμοποιούνται, ανέμεναν εκθετική αύξηση του ιού.

Αυτό το οποίο και για ψυχολογικούς λόγους προκάλεσε αίσθηση ήταν η είδηση ότι είναι θετική στον κορονoϊό η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Πρόκειται για το πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που προσβάλλεται από τον ιό και πλέον είναι διάχυτη η ανησυχία ποιος η ποιοι θα είναι οι επόμενοι.

«Ο κλοιός σφίγγει. Πλέον, όλοι νιώθουμε την ανάσα του αόρατου εχθρού στον σβέρκο μας», έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, παραδεχόμενο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πιθανότατα θα γίνει δυσκολότερη τους επόμενους μήνες.

Αυτό το μήνυμα, άλλωστε, ήθελε να εκπέμψει με τον πλέον δραματικό τρόπο η κυβέρνηση με την επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα, του καθηγητή που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών συνέδεσε με την επιτυχή προσπάθεια αναχαίτισης του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, όπως και τα περισσότερα μέλη της δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα μελλούμενα, όχι μόνο λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και για τρεις ακόμα λόγους:

  • Για την πορεία του δείκτη θετικότητας, ο οποίος δείχνει τον βαθμό της «επιθετικότητας» του ιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το τελευταίο επταήμερο ο μέσος δείκτης θετικότητας στα τεστ που διεξάγονταν ήταν 4,4%. Την Δευτέρα, ο δείκτης ανέβηκε στο 5,97% και χθες έφθασε στο 6,29%. «Οι ενδείξεις μιλάνε καθαρά για επιθετική αύξηση προ των πυλών», σημείωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
  • Για τη σταθερή αύξηση και του αριθμού των διασωληνωμένων, όπως και των νοσηλειών. Χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων έφθασε στους 102 και η πίεση στις ΜΕΘ και στο σύστημα υγείας, ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα είναι ήδη ορατή.
  • Για τη μεταβολή του καιρού, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ενισχύουν κατά τουλάχιστον 20% την μεταδοτικότητα του ιού, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ήδη παρατηρείται έξαρση της πανδημίας στην Βόρεια Ελλάδα.

Παρά την κατάσταση συναγερμού, από την κυβέρνηση συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι στα σχέδια ένα γενικό lockdown, όταν τον περασμένο Μάρτιο. Αντ’ αυτού, πιθανότατα θα προστεθούν τις επόμενες ημέρες και άλλα μέτρα, όπως το κλείσιμο της εστίασης, πιο νωρίς από τα μεσάνυκτα, η επαναφορά του sms για τους άνω των 65, η απαγόρευση εισόδου και εξόδους προς και από «κόκκινους νομούς».

Άπαντες αντιλαμβάνονται, ωστόσο, έστω κι αν δεν το ομολογούν, ότι η σκιά του lockdown έχει πέσει ήδη πάνω από τη χώρα. Άλλωστε, και στη Γαλλία το ξόρκιζαν, αλλά πιθανότατα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα το επιβάλλει για δεύτερη φορά, με απόφαση του προέδρου Μακρόν που θέλει να ακολουθήσει ένα επιθετικό μοντέλο, γιατί η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει..

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στέλιος Πέτσας στο iEidiseis: Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα των πολιτών, οι συσχετισμοί κρίνονται από τις λύσεις που δίνουμε σε αυτά
Έρχονται νέα μέτρα με απαγόρευση στις μετακινήσεις από νομό σε νομό
Chevron Right