Πολιτική

Μητσοτάκης στο LSE: Η Τουρκία προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες – Τι είπε για εκλογές

Όσα είπε ο πρωθυπουργός από το LSE για την Τουρκία και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Στην εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, με αφορή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσκεκλημένος του καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Παρατηρητηρίου, Kevin Featherstone.

Στην έναρξη της συζήτησης και ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο στο Κάστρο του Γουίνδσορ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Πρόσθεσε, ωστόσο, «μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο».

Απαντώντας σε ερώτηση «αν οι Βρετανοί έδιναν τα Γλυπτά, θα γινόσασταν πρωθυπουργός της Βρετανίας;», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η επανένωση των Γλυπτών είναι στην καρδιά του και όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν να το πετύχει η κυβέρνηση. Είπε ωστόσο ότι δεν θέλει να τοποθετηθεί δημόσια για τις συζητήσεις που έχουν γίνει, αλλά «υπάρχει μομέντουμ, η βρετανική κοινή γνώμη υποστηρίζει την επανένωση».

Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας 

Σε άλλη ερώτηση, για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία, έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε: «Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας».

Aναφερόμενος, δε, στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας, προσθέτοντας ότι καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο. 

Αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές

Αναφερόμενος στις εκλογές, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι, με την απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, απαιτείται ένα ποσοστό 45%-46% για την αυτοδυναμία -κάτι το οποίο, όπως τόνισε, είναι «πρακτικά αδύνατο». Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι στις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους στο πρώτο κόμμα, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ είναι εφικτός με ένα ποσοστό 37%-38%.

«Οι συνασπισμοί στην Ελλάδα είναι ένα περίπλοκο σενάριο. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που πρέπει να πάρει αποφάσεις. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιστρατεύουμε ταλέντο από άλλους πολιτικούς χώρους» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την Κιβωτό του Κόσμου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έρευνα προχωράει γρήγορα και ότι το νέο Δ.Σ αποτελείται από ανθρώπους με κύρος, που μπορούν να βοηθήσουν.

Σε άλλη ερώτηση, για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε πολιτική ανοικτών θυρών. «Για εμάς δεν είναι αποδεκτό, έχουμε σύνορα και πρέπει να προστατευτούν. Στη θάλασσα, αν έρχεται ένα σκάφος είμαστε σε θέση να το σταματήσομε και να καλέσουμε την τουρκική ακτοφυλακή να τους μαζέψει», είπε και πρόσθεσε: «Η Μόρια, όμως, δεν υπάρχει, αντικαταστάθηκε από μια σύγχρονη δομή που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ. Το ίδιο έγινε και στη Σάμο. Και, βεβαίως, είναι κλειδί να επεξεργαστούμε γρήγορα τα αιτήματα ασύλου» σημείωσε, για να σχολιάσει πως «τα διεθνή ΜΜΕ όμως δεν είναι πάντα αντικειμενικά με την Ελλάδα» (σ.σ. αναφερόμενος στην υπόθεση των 38 προσφύγων στον Έβρο και το πώς την παρουσίασε ο ξένος Τύπος).

«Το Spiegel, όταν τους δώσαμε τα στοιχεία, κατέβασαν το άρθρο, αλλά δεν είχαν τα κότσια να απολογηθούν. Επιτρέψτε μου συνεπώς να είμαι σκεπτικός με τα διεθνή ΜΜΕ και επίσης είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος σε επίπεδο πληροφοριών από μεριάς Τουρκίας. Συνεπώς, θέλω να πω στα διεθνή ΜΜΕ ότι πρέπει να τσεκάρουν τα γεγονότα» σχολίασε επίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέος τρόπος χρέωσης στο ρεύμα από 1/1 - Για ποιους χτυπά «καμπάνα»
Maestro: Δεν υπάρχουν αδιέξοδα για τους δύο μεγάλους έρωτες της σειράς
Chevron Right