Την έντονη διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έφερε η απόφαση της «γαλάζιας» κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή να μην κληθούν πολιτικά πρόσωπα για τις «Λίστες Πέτσα» και την κρατική χρηματοδότηση της Opinion Poll.
Γεγονός που έφερε για ακόμη μια φορά την πλευρά της ΝΔ να βρεθεί πολιτικά απομονωμένη στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αφορμή την μεθόδευση έτσι ώστε να μην εξεταστούν υπουργοί ως μάρτυρες. Ενώ, σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ΝΔ για μια «εξεταστική Πέτσα» χωρίς τον Στέλιο Πέτσα ως μάρτυρα, αλλά και την μη κλήση κανενός άλλου πολιτικού προσώπου στην Εξεταστική Επιτροπή φέρνει «πιο κοντά» τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μια αντιπολίτευση, η οποία ψάχνει τον θεσμικό τρόπο αντίδρασης, ενδεχομένως και από κοινού, μπροστά στην «γαλάζια» μεθόδευση εντός των κοινοβουλευτικών τειχών. Ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.
Έντονες αντιδράσεις
«Η Επιτροπή είναι πολιτική επιτροπή και αναζητά πολιτικές ευθύνες, δεν μπορούν να κληθούν υπηρεσιακοί παράγοντες που δεν έχουν πολιτική ευθύνη. Δεν συνάδει με το πνεύμα του Συντάγματος», υποστήριξε η Όλγα Γεροβασίλη σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.
«Η ΝΔ ή δεν ήξερε τι ψηφίζει ή το μετάνιωσε γιατί κάτι φοβάται» τόνισε χαρακτηριστικά η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. «Δημιουργεί ένα άτυπο δεδικασμένο για τις εξεταστικές του μέλλοντος» πρόσθεσε η Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι επί της ουσίας αφαιρείται η δυνατότητα από την Εξεταστική να ασκήσει πολιτικό έλεγχο.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες διαμαρτυρίες υπήρξαν και από άλλους βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ να φέρεται να λέει «να μου πείτε αν πάτε να κάνετε μια επιτροπή μαϊμού ή light», ενώ ανάλογες φέρονται και οι ενστάσεις των εκπροσώπων του Κινήματος Αλλαγής και του ΜέΡΑ 25.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής επιχειρηματολόγησαν για το γεγονός ότι με τα όσα διαδραματίστηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή ακυρώνεται στην ουσία το άρθρο 68 παρ. 2 του Συντάγματος που δίνει την δυνατότητα στην αντιπολίτευση να προτείνει και να ψηφίζει με 120 θετικές ψήφους την συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών.
Από την πλευρά του Προέδρου της Βουλής η απάντηση στις διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν πως δεν «μπορεί να γίνει εξεταστική για την εξεταστική», σημειώνοντας πως η Διάσκεψη των Προέδρων δεν είναι αρμόδια για το τι θα γίνει στην Εξεταστική Επιτροπή. Η εκτίμηση του Κώστα Τασούλα ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως όλα έγιναν με βάση όσα προβλέπονται και τον Κανονισμό της Βουλής και από το Σύνταγμα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, έγινε δέκτης των διαμαρτυριών όχι μόνο για τις μεθοδεύσεις της ΝΔ προκειμένου να μην κληθούν πολιτικά πρόσωπα στην Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και για το ζήτημα της συγκρότησης μονοκομματικού προεδρείου στην Εξεταστική.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, «γαλάζιο» στέλεχος εντός της Διάσκεψης των Προέδρων, φέρεται να είπε πως «οι υπουργοί δεν είναι ύποπτοι» για να κληθούν στην Εξεταστική, λαμβάνοντας την απάντηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης πως στις προανακριτικές καλούνται ύποπτοι και όχι στις εξεταστικές.