Πολιτική

«Ανένδοτος» Τσίπρα για πρώτη κατοικία, εργασιακά, ΕΣΥ και συγκοινωνίες

Ο αστεϊσμός του κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό προς τον κ. Βρούτση ότι «εσύ θα είσαι η επόμενη πρόταση μομφής» δεν θα απείχε πολύ από την πραγματικότητα της Κουμουνδούρου.

Στο διπλό ταμπλό της κοινωνικής αντεπίθεσης και της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης κινείται πλέον και επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επικεντρώνει τα αντιπολιτευτικά πυρά του σε τρία επίπεδα: Πρωτίστως στην διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και τις δραματικές εξελίξεις που φέρνουν τη χώρα ένα βήμα πριν ένα νέο lockdown, στον ψηφισμένο πλέον πτωχευτικό νόμο για την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και των μισθολογικών περικοπών.

Ανένδοτος για τον πτωχευτικό

Η Κουμουνδούρου δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αφήσει τον πτωχευτικό να ξεχαστεί, παρά την περιπετειώδη υπερψήφισή του από τους 158 βουλευτές της ΝΔ μετά και την πρόταση δυσπιστίας. Αντίθετα, βούλησή της είναι να μετατραπεί ως αντικείμενο ενός νέου «ανένδοτου» με απώτερο στόχο την de facto αναστολή εφαρμογής του αλλά και την εμβάθυνση της κοινωνικής γείωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με νέες κοινωνικές συμμαχίες.

Το θέμα αυτό, μαζί με την – θετική- αποτίμηση της πενθήμερης συζήτησης στη Βουλή τέθηκε επί τάπητος από τον διευρυμένο πρωινό καφέ του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μαζί με τις κατά τόπους νομαρχιακές να εντείνουν τον ευρύ διάλογο για τις «καταστροφικές» επιπτώσεις του νέου πτωχευτικού με κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς (εμπορικοί σύλλογοι, δικηγορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια κλπ), ειδικά εν μέσω της πρωτοφανούς ύφεσης και της νέας έκρηξης του ιδιωτικού χρέους που φέρνει αυτή για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

«Κόκκινο πανί» ο «εργασιακός οδοστρωτήρας»

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του νέου νομοσχεδίου του κ. Βρούτση, που χαρακτηρίστηκε ήδη «οδοστρωτήρας» από την αρμόδια τομεάρχη, κα Ξενογιαννακοπούλου, με αφορμή τις διατάξεις για απελευθέρωση της δεκάωρης εργασίας, καθιέρωση των απλήρωτων υπερωριών και αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο, συνέπεσε με την σκέψη της Κουμουνδούρου να δώσει συνέχεια στο κοινοβουλευτικό πρέσινγκ στον κ. Μητσοτάκη με αιχμή του δόρατος τα εργασιακά, τις de facto μειώσεις μισθών από την επιδότηση της αναστολής εργασίας, την έκρηξη της ανεργίας με 130.000 χαμένες θέσεις εργασίας στο τελευταίο εννιάμηνο (χωρίς να συνυπολογίζονται όσοι έχουν βγει σε αναστολή) και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ο αστεϊσμός του κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό προς τον κ. Βρούτση ότι «εσύ θα είσαι η επόμενη πρόταση μομφής» δεν θα απείχε πολύ από την πραγματικότητα της Κουμουνδούρου, εάν το χαρτί της δυσπιστίας δεν είχε αξιοποιηθεί για την πρώτη κατοικία.

Το επίμαχο σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να έρθει – ενδεχομένως και εν μέσω lockdown – προς ψήφιση στη Βουλή είναι δεδομένο πως θα αποτελέσει κόκκινο πανί για την αξιωματική αντιπολίτευση, που το βλέπει ως μία ακόμη προσπάθεια επιβολής μνημονιακών ρυθμίσεων που δεν κατάφερε ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιβάλλει την περίοδο 2010-2018.

Παράλληλα πάντως, από το σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να περνά «στα ψιλά» ότι εν μέσω πανδημίας μετά το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία η κυβέρνηση φέρνει ένα ακόμη σχέδιο νόμου που όπως φαίνεται την απομονώνει εκ νέου σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση ήδη αντιδρά με σφοδρότητα.

Φόβοι για καταστάσεις «Μπέργκαμο»

Στο πεδίο της πανδημίας πάντως, η δραματική έκκληση του κ. Τσίπρα στο μήνυμά του την Παρασκευή, επιβεβαιώνει πως οι πληροφορίες που φθάνουν στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν καταστάσεις «Μπέργκαμο» τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα, αφού είναι κοινή παραδοχή πλέον ακόμα και της Επιτροπής πως το ΕΣΥ θα πιεστεί σημαντικά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ΜΕΘ σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν ήδη εξαντληθεί, με το μακάβριο ενδεχόμενο διαλογής ασθενών για το ποιος θα νοσηλευθεί να μην αποτελεί πλέον δυσοίωνη πρόβλεψη αλλά σοβαρή πιθανότητα τις προσεχείς ημέρες.

Το διάγγελμα του κ. Τσίπρα σε ιδιαίτερα ανήσυχο ύφος, προειδοποιώντας για «δραματικές μέρες που έρχονται», έρχεται μετά τη πολύωρη σύσκεψη που είχε την Πέμπτη στην Κουμουνδούρου μαζί με τους υπεύθυνους του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και επιδημιολόγους για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Η κριτική του επικεντρώνεται τόσο στην αδράνεια ενίσχυσης του ΕΣΥ τους 8 μήνες που μεσολάβησαν από την έλευση της πανδημίας στη χώρα, όσο και στις «τριτοκοσμικές», όπως χαρακτηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, εικόνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ειδικά για το θέμα των ΜΜΜ, η αποκάλυψη ότι 270 οχήματα παραμένουν εδώ και μήνες στα αμαξοστάσια ενώ με μικροδιορθώσεις θα μπορούσαν να ενταχθούν στα δρομολόγια, καθώς και ότι 15 οδηγοί είναι αποσπασμένοι σε υπουργικά γραφεία, προϊδεάζουν για περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπολίτευσης στο επίμαχο ζήτημα, αφού εξελίσσεται πέρα από καθημερινό πρόβλημα 1,5 εκατ. πολιτών και σε ανοιχτή πληγή του Μεγάρου Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό, από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι από τις αρχές Αυγούστου ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε επίσκεψή του στο Υπουργείο Υποδομών είχε δεσμευθεί για αύξηση των δρομολογίων…

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την πίεση για «έστω και στο και πέντε άμεσα μέτρα» με επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ, προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, μαζική συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ για τους πολίτες, άμεση ενίσχυση των δημοσίων συγκοινωνιών και ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων, ειδικά στις περιοχές που τίθενται εκ νέου σε δεύτερο lockdown.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Καπόπουλος: Η απρόβλεπτη μεταβλητή
Κλείνει η εστίαση, lockdown σε θέατρα και κινηματογράφους
Chevron Right