Ένα πρώτο «ζέσταμα» εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 15-16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά, θα έχουν αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα, πρωθυπουργοί και κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην άτυπη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Στην Αθήνα, η αγωνία για τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο έχει χτυπήσει «κόκκινο», εν όψει της 13ης Δεκεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Αν υλοποιηθεί, τότε το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ (Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) και την αυξημένη ζήτηση λόγω του χειμώνα, θα εκτινάξουν τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς.
Και αυτό, την ίδια στιγμή, που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, επί μήνες, αδυνατούν να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου, επίσης βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Στην άτυπη συνάντηση του ΕΛΚ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή σε παραλιακό ξενοδοχείο της Αθήνας, πλην του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, θα παρευρεθούν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ε.Ε. Οι ηγέτες θα επιχειρήσουν να προλειάνουν το έδαφος, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής να βρεθεί επιτέλους ένας κοινός τόπος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που λυγίζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ως απόρροια της προσπάθειας απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.
Στο μεσοδιάστημα, θα προηγηθεί η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, οι οποίοι, επίσης θα επιχειρήσουν να μειώσουν τις αντιδράσεις ως προς την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
«Μικρό καλάθι» από την κυβέρνηση
Στο κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, κρατούν πολύ μικρό καλάθι γιατί ακόμα κι αν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες καταφέρουν να συμφωνήσουν, οι όποιες αποφάσεις δεν προλαβαίνουν να εφαρμοστούν τον φετινό, προεκλογικό χειμώνα. Που σημαίνει, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σηκώσει μόνη το βάρος της συνέχισης στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η χθεσινή επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 9% (από 9,5% τον Οκτώβριο), έδωσε μία μικρή ανάσα στην κυβέρνηση. Το διεθνές ενεργειακό περιβάλλον, ωστόσο, παραμένει τόσο ρευστό που ουδείς μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια πόσα κονδύλια ακόμα θα απαιτηθούν για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης στην ενέργεια.
«Επανακατευθύνουμε σημαντικούς πόρους για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε την τιμή της ενέργειας σε ανεκτά επίπεδα. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή. Και υποστηρίζω εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως πριν» σημείωσε μεταξύ άλλων χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι από τον Μάρτιο ακόμη υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρξει αποφασιστική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιβληθούν κανόνες «σε μια αγορά που δεν λειτουργεί πλέον σωστά».