Το σκηνικό της νέας κρίσης συμπίπτει μάλιστα και με τις ευρωεκλογές.
Σε κάθε περίπτωση Αθήνα και Λευκωσία έχουν συντονίσει τις κινήσεις τους μετά τη δέσμευση από τη Τουρκία της περιοχής 60 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου προκειμένου το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» να προχωρήσει σε έρευνες για 4 μήνες.
Την ίδια στιγμή το «Barbaros» θα κάνει σεισμογραφικές έρευνες νότια της Λεμεσού από την 1η Μαΐου έως την 31η Ιουλίου.
Η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να θέσει το θέμα σε ανώτατο επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στη Ρουμανία την Πέμπτη.
Ο Ερντογάν εξακολουθεί να έχει προβλήματα με τις ΗΠΑ.
Οι S-400 και τα αντίποινα που μπορεί να έχει η Άγκυρα από την αγορά τους θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη στάση που θα κρατήσει στην Ανατολική Μεσόγειο το επόμενο διάστημα.
Στο μεταξύ, κάλεσμα στην Τουρκία να ακυρώσει την απόφασή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας απηύθυνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σε ανακοίνωσή της συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους χαρακτήρισε τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα και εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις ενέργειες της Άγκυρας, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» ανέφερε η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.