Πολιτική

Οι καθημερινές προκλήσεις Ερντογάν φέρνουν θερινό «καύσωνα» στο Μαξίμου

Στο «κόκκινο» η Αθήνα από τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν

Εντείνεται μέρα με τη μέρα η ανησυχία στην κυβέρνηση για το επόμενο βήμα της τουρκικής ηγεσίας, καθώς μετά το «σήμα» Ερντογάν, ο ένας μετά τον άλλον οι κορυφαίοι υπουργοί του κλιμακώνουν την επιθετική ρητορική, εξαπολύοντας ευθείες απειλές προς την Ελλάδα, όπως έπραξε χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου.

Παρ ότι ανάλογη κλιμάκωση, μετά απειλών, είχε καταγραφεί και το 2020 μετά τα επεισόδια στον Έβρο, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν παραγνωρίζουν ότι ο Ερντογάν του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με εκείνον προ δύο ετών. Τώρα έχει μπροστά του κρίσιμες για την πολιτική του επιβίωση εκλογές, η οικονομία της χώρας του καταρρέει, οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ παραμένουν στο ναδίρ, ενώ επιπρόσθετα, δέχεται ασφυκτικό πρέσινγκ από την τουρκική ακροδεξιά. Το τελευταίο, μάλιστα, αρκετοί το θεωρούν «κομβικό» στην προσπάθεια ανάλυσης της τακτικής του Τούρκου προέδρου.

«Δεν είναι καινούργια αυτά που λένε, αλλά η επιμονή και η ένταση με τα οποία τα αρθρώνουν, δημιουργούν εύλογη ανησυχία» σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, ενώ κάποιοι παραδέχονται ότι οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματος παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όταν η Άγκυρα, είχε οδηγήσει την ένταση στα άκρα.

Η τουρκική προκλητικότητα στη Σύνοδο Κορυφής 

Εκτός από την στρατιωτική εγρήγορση, η οποία υφίσταται στο Αιγαίο και τον Εβρο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να διεθνοποιήσει ακόμα περισσότερο την τουρκική στάση – την οποία ανέδειξε ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πνεύμα και παρά το γεγονός ότι η επερχόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής έχει στην ατζέντα της τα ζητήματα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός προτίθεται να θέσει για μία ακόμη φορά την τουρκική προκλητικότητα και τους κινδύνους που αυτή ελοχεύει για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Χθες, εξάλλου, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ κ. Μαρία Θεοφίλη επέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ελληνική επιστολή, με την οποία, σύμφωνα με διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές, απορρίπτονται ως νομικά, ιστορικά και επί πραγματικών γεγονότων αβάσιμοι οι τουρκικοί περί δήθεν υποχρέωσης αποστρατικοποίησης νησιών Αιγαίου.

Πάντως, στις κατ ιδίαν συζητήσεις, άπαντες στην κυβερνητική πλειοψηφία παραδέχονται ότι η αντίδραση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ήταν πολύ «χλιαρή» σε σχέση με το θερμό κλίμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΕ, ενώ ακόμα πιο απογοητευτική ήταν η αντίδραση της Ε.Ε στο «κρεσέντο» προκλητικότητας του κ. Ερντογάν. Αναγνωρίζουν, δε, ότι η διεθνοποίηση του θέματος είναι μάλλον το μοναδικό «όπλο» στη φαρέτρα της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στη Νορβηγία μέσω Θεσσαλονίκης ο 6χρονος και ο πατέρας του - «Γρίφος» η επιμέλειά του
Σύνταξη με πλασματικά έτη: Ευκολότερα αλλά όχι νωρίτερα…
Chevron Right