Αν μία έννοια κυριάρχησε στη χθεσινή εκδήλωση για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης και επαναλήφθηκε δεκάδες φορές από τον Αλέξη Τσίπρα, αυτή ήταν οι «ανισότητες».
Ντύνοντας την επιχειρηματολογία του με βαθιά ιδεολογικά χαρακτηριστικά σε μία καλοστημένη, στα νέα πρότυπα που ακολουθεί η Κουμουνδούρου σκηνοθετικά εκδήλωση, ο κ. Τσίπρας αντιπαρέβαλε τα δύο αντιπαρατιθέμενα μοντέλα για την επόμενη μέρα, βάζοντας μία σαφή διαιρετική τομή: Ανάκαμψη για λίγους επιχειρηματικούς ομίλους στη βάση «αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων συνταγών που διευρύνουν τις ανισότητες» ή ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και διάχυση στη συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία, αυτή των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ώστε να αμβυλνθούν;
Πίσω από το ερώτημα αυτό, διαφαίνεται η εκτίμηση – παραδοχή της Κουμουνδούρου πως κάποια ανάκαμψη στους οικονομικούς δείκτες αναμένεται να σημειωθεί τα επόμενα χρόνια, με το μεγάλο ερώτημα ωστόσο να είναι εάν αυτή θα είναι συμπεριληπτική και θα αφορά το σύνολο της κοινωνίας ή θα ευημερούν οι δείκτες για λίγους την ώρα που η παραγωγική βάση της χώρας θα υποβαθμίζεται έτι περαιτέρω.
Επί της ουσίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέχεια του άρθρου του στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής με αφορμή την κεϋνσιανή μεταστροφή Μπάιντεν, επιχειρεί να ανοίξει ακόμα περισσότερο την συζήτηση για την επόμενη μέρα της πανδημίας, με την παραδοχή πως η κραταιά «κανονικότητα» του νεοφιλελευθερισμού ενταφιάστηκε από την πανδημία, όπου όλος ο πλανήτης αναγκάστηκε να προστρέξει στις αξίες του ισχυρού Δημοσίου και της κοινωνικής πολιτικής.
Ενδεικτικό της στόχευσης Τσίπρα ήταν το γεγονός ότι, θέλοντας να προβάλλει μετά το Νέο ΕΣΥ και την πρόταση για το ιδιωτικό χρέος, την πρόταση κυβερνησιμότητας και το θετικό αφήγημα για το Ταμείο Ανάκαμψης, απέφυγε να αναφερθεί παρά ελάχιστα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αρκούμενος να σκιαγραφήσει το μοντέλο πάνω στο οποίο πορεύεται την επομένη της πανδημίας: Περαιτέρω ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και μισθών, αθρόες ιδιωτικοποιήσεις από τις υποδομές μέχρι και την επικουρική ασφάλιση και τομείς της Παιδείας και της Υγείας, συρρίκνωση της ΜμΕ και των επιχειρήσεων «ζόμπι» στο πλαίσιο ριζικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας προς όφελος μεγάλων ομίλων και στα trickle down economics, δηλαδή τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων με τη μεταφορά φορολογικών βαρών στην κατανάλωση και παράλληλη μείωση του κοινωνικού κράτους.
«Τα παραπάνω είναι ακριβώς αυτά που χαρακτήρισε ως απόλυτη αποτυχία ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Και αν για τις ΗΠΑ τα trickle down economics, δε δούλεψαν ποτέ, όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, για την Ελλάδα όχι μόνο δε δούλεψαν αλλά μας οδήγησαν και στη χρεοκοπία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα».
Το σχέδιο «Ελλάδα+»
Η επιλογή του ονόματος «ΕΛΛΑΔΑ +» για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μία de facto αντιπαραβολή με την «Ελλάδα 2.0» που παρουσίασε η κυβέρνηση και η οποία, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, αφήνει εκτός ραντάρ τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.
Βασικοί στόχοι του σχεδίου «Ελλάδα+» είναι:
-Η αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας.
-Ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι του ανταγωνισμού στη βάση της μείωσης των μισθών.
-Η στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα.
-Η προστασία της εργασίας με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση των μισθών.
-Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών.
-Η ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους.
-Η δικαιότερη φορολογία, με αύξηση στα υψηλά κλιμάκια και ελαφρύνσεις για χαμηλά και μεσαία στρώματα, με παράλληλη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
– Ο συνολικός οικολογικός μετασχηματισμός της οικονομίας, την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την ενεργειακή δημοκρατία, με κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας και με στόχο την «αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση»
Η επιλογή έργων και μεταρρυθμίσεων στο Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +, βασίζεται κυρίως σε 5 κριτήρια:
- Διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία.
- Αποφυγή κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού.
- Αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας.
- Ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας.
- Δυναμική μετασχηματισμού.
Πέντε άξονες
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το σχέδιο Ελλάδα+ έχει πέντε άξονες Συγκεκριμένα:
1ος άξονας, η Δίκαιη, Πράσινη Μετάβαση.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «Ο δικός μας δρόμος εδράζεται στην έννοια της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης. Την παραγωγή και κατανάλωση, δηλαδή, ενέργειας από τα ίδια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Την αποκέντρωση της παραγωγής, στις συμμετοχικές επενδύσεις και στη διαχείριση παραγωγής ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων.»
2ος άξονας είναι ο Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση ΜμΕ και αυτοαπασχολουμένων.
«Κεντρικός μας στόχος στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας είναι η αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας, η σύνδεση δηλαδή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
3ος άξονας είναι Ψηφιακός Μετασχηματισμός
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα του ψηφιακού αποκλεισμού και ταυτόχρονα να έχει στόχο την προώθηση και υλοποίηση μιας συνολικής εθνικής ψηφιακής στρατηγικής.
Για το ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης και των κρατικών δομών και τη πλήρη γεωγραφική κάλυψη και δυνατότητα πρόσβασης για όλους, σε επικοινωνίες υψηλών ταχυτήτων και ενέργεια.»
4ος άξονας, η Κοινωνική Συνοχή και Ανθεκτικότητα
«Για να καταφέρει η ελληνική οικονομία να συμμετέχει σε μια διαδικασία επαναφοράς και προσανατολισμού προς ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο μείωσης των ανισοτήτων και ενίσχυσης των δαπανών για την υγεία και το κράτος πρόνοιας, για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό», παρατήρησε.
5ος άξονας είναι η Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Το Σχέδιό μας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τοπική και περιφερειακή διάσταση της αναπτυξιακής στρατηγικής, στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων και στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μέσω της αυτοδιοίκησης, για το σχεδιασμό και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων».