«Η κατασκευή της βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ αποτελεί το πρόσχημα για να επιβληθεί η παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ σχολιάζοντας τα επεισόδια που δημιουργήθηκα χθες έκανε λόγο για «απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ».
«Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο θέλει να επιβάλει την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, στέλνει τα ΜΑΤ, αξιοποιεί προβοκατόρικες ενέργειες, οι ασφαλίτες αλωνίζουν με συγκεκριμένο και διατεταγμένο ρόλο» υποστήριξε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ONE.
«Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την ενέργεια που έρχεται ως συνέχεια των προθέσεων της κυβέρνησης με το νέο νόμο – πλαίσιο, ο οποίος είναι σε βάρος των αναγκών των φοιτητών για ολοκληρωμένη μόρφωση και επί της ουσίας μετατρέπει τα Πανεπιστήμια σε σούπερ μάρκετ, υποβαθμίζει τα πτυχία ενώ υποτάσσει την έρευνα, η οποία εμπορευματοποιείται, στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι στις ανάγκες της επιστήμης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτό αλλοιώνει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα και μετατρέπει τα πανεπιστήμια όχι σε πυρήνες δημιουργίας νέας γνώσης, αλλά στο πώς αυτή η γνώση θα υποταχθεί και θα αξιοποιείται για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για την βελτίωση του βιοτικού επίπεδο και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».
Εξέφρασε, επίσης, την άποψη πως «η κατασκευή της βιβλιοθήκης αποτελεί το πρόσχημα για να επιβληθεί η παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα».
Ελληνοτουρκικά
Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε τις «απαράδεκτες προκλήσεις της Τουρκίας, ιδιαίτερα η υπερπτήση των τουρκικών αεροπλάνων πάνω από την Αλεξανδρούπολη», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό το σκηνικό έχει τροφοδοτηθεί από τα ανατολίτικα παζάρια που κάνει η Τουρκία με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για την ισχυροποίηση Νοτιοανατολικού πυλώνα του ΝΑΤΟ».
«Όσο η χώρα εμπλέκεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μετατρέπεται σε σημαιοφόρο και ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τόσο οι κίνδυνοι στην περιοχή θα δυναμώνουν και θα προωθείται το αμερικανονατοϊκό σχέδιο περί συνδιαχείρισης του Αιγαίου», δήλωσε.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στις σχετικές δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «αμέσως μετά το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη, περί επίλυσης των ζητημάτων του εναέριου χώρου με διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές», αλλά «και της ΕΕ που είπε ότι μέσα από το διάλογο πρέπει να αποφευχθούν οι ακραίες καταστάσεις και εντάσεις». «Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και σταθεροποίησης στην περιοχή, το αντίθετο ισχύει» υπογράμμισε.
Σημείωσε, τέλος, πως «την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων για συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την πληρώνει ήδη πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός, με τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς που δεν αφορούν την άμυνα της χώρας, με την ακρίβεια και τα υψηλά τιμολόγια στην Ενέργεια και ενδεχομένως να κληθεί να το πληρώσει με την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, στο όνομα της σταθερότητας στην περιοχή».