Πολιτική

Στη Βουλή η φωτιά που άναψε ο Σαμαράς – Τι θα γίνει με τη διάταξη για τους μετανάστες

Για κομματική πειθαρχία προσανατολίζεται το Μαξίμου, εξαιρώντας πάντως τον Αντώνη Σαμαρά.

Με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας σκέφτεται να υπερβεί το Μέγαρο Μαξίμου τις έντονες αντιδράσεις αρκετών βουλευτών για την τροπολογία που αφορά στη μονιμοποίηση των μεταναστών που έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια παραμονής στη χώρα.

Προφανώς, όπως ήδη αποσαφηνίζουν προκαταβολικά κυβερνητικές πηγές, η κομματική πειθαρχία, αν επιβληθεί τελικά, θα εξαιρεί τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος και εκδήλωσε με ασυνήθιστη σφοδρότητα την αντίθεσή του με την προωθούμενη ρύθμιση που εισάγεται σήμερα στη Βουλή, ενσωματωμένη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και θα ψηφιστεί την Τετάρτη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών, κυρίως αυτών που εκφράζουν τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ αλλά και άλλων που εκλέγονται σε περιφέρειες όπου τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά του κυβερνητικού κόμματος έχουν ισχυρή παρουσία ή σε περιοχές που δέχονται μεγάλα μεταναστευτικά κύματα – ιδιαίτερα μετά την ηχηρή παρέμβαση Σαμαρά – προσανατολίζονταν να καταδείξουν την αντίδρασή τους.

Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Γι αυτό, και υπό το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος θα υπερψηφίσει την τροπολογία – να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να αναδειχθεί η εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ, το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε να καταφύγει στην έσχατη λύση της επιβολής κομματικής πειθαρχίας. Μία διαχείριση, που επιβεβαιώνει το εσωκομματικό πρόβλημα και η οποία αν και εικάζεται βασίμως ότι θα πετύχει τον στόχο της, αυξάνει τη δυσαρέσκεια των γαλάζιων βουλευτών που, όπως δηλώνουν, είναι αιφνιδιασμένοι από την αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα της νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών, όπως τους χαρακτηρίζουν.

Δεν κάνει πίσω ο Σαμαράς

Το ενδιαφέρον, πλέον επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος στην πρώτη του παρέμβαση, ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και όταν κατάλαβε από τις πρώτες αντιδράσεις ότι δεν πρόκειται να το πράξει, επανήλθε για να υπενθυμίσει τί έλεγε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν από λίγο καιρό.

Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω στις ενστάσεις του. Οπότε, είτε θα απέχει από την ψηφοφορία, είτε θα την καταψηφίσει.

Ο,τι από τα δύο κι αν επιλέξει, δεν θα επηρεάσει την τροπή της ψηφοφορίας, διότι η κομματική πειθαρχία πιθανότατα θα αποτρέψει όλους τους υπόλοιπους βουλευτές. Εξέλιξη που θα καλλιεργήσει το έδαφος για να εμφανίσει το Μέγαρο Μαξίμου τον πρώην πρωθυπουργό ως απομονωμένο από την υπόλοιπη Κ.Ο.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, απλώς θα «επισημοποιήσει» το ρήγμα που εσχάτως έχει ανοίξει ανάμεσα στους προεδρικούς και τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, όχι μόνο για το ζήτημα των μεταναστών, αλλά για μία σειρά από θέματα που άπτονται της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος.

Χθες, άλλωστε, το ρήγμα αυτό καταγράφηκε ανάγλυφα, με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να μην κάνει την παραμικρή νύξη στους προβληματισμούς και τις παραινέσεις του Αντ. Σαμαρά – σα να τις αγνοεί πλήρως – και τον πρώην πρωθυπουργό να παρακολουθεί την ομιλία του κ. Μητσοτάκη από το γραφείο του και όχι από την αίθουσα της Ολομέλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιορτή σήμερα 18/12 - Τι λέει το εορτολόγιο
«Εβδομάδα Πιερρακάκη»
Chevron Right