Η πρώτη τροχιοδεικτική βολή στην εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη πως την προσεχή εβδομάδα παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ήρθε χθες από την Κουμουνδούρου, όπου, μεταξύ άλλων, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως ο πρωθυπουργός: «Προβάρει από το Βήμα της Βουλής την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αθετώντας τις Συνταγματικές προβλέψεις. Η προσβολή του Συντάγματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολιτευτική περίοδο».
Η αντίδραση που παρήγαγε η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων έχει σημείο αναφοράς τις δηλώσεις του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη αναφορικά με το ενδεχόμενο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ζήτημα που έχει απορρίψει κατηγορηματικά. Δυο στοιχεία, πάντως, αξίζει να επισημανθούν μέχρι την ώρα που θα δουν το φως της δημοσιότητας οι διατάξεις για τα μη κρατικά ΑΕΙ.
Αφενός, έχει καταγραφεί ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την εξέλιξη του δημόσιου πανεπιστήμιου στην Ελλάδα. Αφετέρου, καταγράφεται η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μέρα με την ημέρα, βήμα-βήμα, να προσπαθεί να «τινάξει» από πάνω του την «σκόνη» ενός δογματικού «όχι σε όλα». Τη στροφή αυτή από το δογματικό «όχι» στο ρεαλιστικό «ναι» υπό προϋποθέσεις σηματοδότησε το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στις αμυντικές δαπάνες, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2024.
Η θέση του Στ. Κασσελάκη για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια
Σε κάθε περίπτωση, η θέση του Στέφανου Κασσελάκη έχει καταγραφεί στον δημόσιο διάλογο. «Δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δεν θέλω στη χώρα μας να είναι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δύο ταχυτήτων. Θέλω να έχω συμπράξεις με ξένα Πανεπιστήμια. Αυτό θέλω να έχω» είχε δηλώσει στην συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο του Star στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να επενδύσουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτώμενος αν δέχεται ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο να έχει μια σύμπραξη με ένα ιδιωτικό ξένο πανεπιστήμιο απάντησε: «Όχι μόνο το δέχομαι, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κιόλας. Οι δωρεές αντί να πάνε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά, ας πάνε στο Δημόσιο, να δημιουργηθούν βραχίονες, να προσθέσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτό πρέπει να κάνουμε πρώτα».
Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη εβδομάδα στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤnews ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για «τη δυνατότητα για βραχίονες οι οποίοι να είναι ημιαυτόνομοι από τη διοίκηση του υπόλοιπου πανεπιστημίου, να ανήκουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά να μπορούν να προσφέρουν ακαδημαϊκό υλικό προστιθέμενης αξίας».
Εξηγώντας σημείωσε πως «παραδείγματος χάρη, αν μια μεγάλη οικογένεια θέλει να προσφέρει έναν βραχίονα για τεχνητή νοημοσύνη στο Μετσόβιο, με μεγάλη χαρά να το κάνει. Να βρούμε ένα τρόπο ώστε να μην αισθάνεται ότι τα κονδύλια θα μπλέξουν στη γραφειοκρατία του κράτους και στα θέματα της Συγκλήτου με νεποτισμό, τα οποία είναι γνωστά σε όλους μας. Ας βρούμε ένα τρόπο να υπάρχει μια αυτόνομη διοίκηση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε λέγοντας να «μην πάμε να κάνουμε εκπαίδευση δυο και τριών ταχυτήτων. Ας λύσουμε το πρόβλημα και ας επενδύσουμε στη δημόσια Παιδεία. Διότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και εκεί υστερούμε, με σχεδόν 2,5 εκατομμύρια απόκλιση από τον μέσο όρο».