Σάλος έχει προκλήθεί με τη ροζ ελληνική σημαία που εκτέθηκε στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο εικαστικής έκθεσης, αλλά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, πήρε αποστάσεις την Τρίτη (19/12) σε σχέση με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί το εν λόγω έκθεμα.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις τους στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1 FM», ο Δημήτρης Καιρίδης απάντησε ως εξής όταν ρωτήθηκε για το έκθεμα με τη ροζ ελληνική σημαία: «Δεν το έχω παρακολουθήσει αλλά θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε. Οι καλλιτέχνες έχουν μια ελευθερία και καλά την έχουνε».
Το χρονικό με τη ροζ ελληνική σημαία στο προξενείο της Νέας Υόρκης
Η ροζ ελληνική σημαία δημιουργήθηκε ως διαμαρτυρία για την ενδοοικογενειακή βία που βιώνουν χιλιάδες γυναίκες και τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες. Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα έργο της Γεωργίας Λαλέ και στην περιγραφή της έκθεσης αναφέρεται: «Το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες».
Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, ανέδειξε το θέμα κάνοντας λόγο για διακωμώδηση και παραποίηση εθνικού συμβόλου. Έτσι, στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρενέβη και ζήτησε την απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας.
Η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, επεσήμανε: «Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της».
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στο Χ, επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγραψε: «Η τέχνη επιτρέπεται να “παίζει” ακόμα και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα – από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία. Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα “υποκλινόμενη” – κυριολεκτικά και μεταφορικά – διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα. Η φωτογραφία από διάσημο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια. Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της».