Πολιτική

Γενοκτονία των Ποντίων: Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Τα ψεύδη, η παραποίηση της ιστορίας και η χρήση εμπρηστικής ρητορικής δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας από χώρα, η οποία επιθυμεί να αποτελέσει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αναφέρει η Αθήνα σε απάντησή της για την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε  η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στο τουρκικό ΥΠΕΞ και την ανακοίνωση που είχε εκδώσει με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων.

«Με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπιστώνουμε να επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά η αδόκιμη απόπειρα μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας.

Τα ψεύδη, η παραποίηση της ιστορίας και η χρήση εμπρηστικής ρητορικής, δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας από χώρα, η οποία επιθυμεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

Η νηφάλια αναγνώριση των γεγονότων, από κάθε χώρα, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία, συνιστά αναγκαίο βήμα και εχέγγυο της δέσμευσης ότι ζοφερές στιγμές όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα επαναληφθούν», ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ. 

«Η αυτοκριτική, η συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού. Για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος και τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών. Για την εμπέδωση της ειρηνικής συμπόρευσής τους», κατέληξε η σχετική ανακοίνωση.

Στο δικό του μήνυμα για τη σημερινή επέτειο ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας σημείωσε:

«Δεν ξεχνούμε τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τιμούμε τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες, όπως και τη συμμετοχή τους σε όλους τους εθνικούς αγώνες».

Νωρίτερα σήμερα, από την πλευρά της Άγκυρας είχαν απορριφθεί ως «εντελώς αβάσιμες και παραληρητικές» οι «δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919», που «παραμορφώνουν εντελώς την ιστορία». 

Επιπλέον, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε την ελληνική ηγεσία «να αντιμετωπίσει τη δική της ιστορία, να θυμηθεί τις ελληνικές φρικαλεότητες που αντικατοπτρίζονται στις εκθέσεις της Επιτροπής Ερευνών και να αποδεχτούν τα ιστορικά γεγονότα, όπως καταγράφονται στο 59ο άρθρο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και είναι αντίθετα στις πρακτικές του πολέμου» (αναλυτικά εδώ).

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός - Σχολείο: Δέκα ημέρες καραντίνα για τους μαθητές - Η απάντηση Παρασκευή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια των 14 Αεροδρομίων διαχείρισης της Fraport Greece (LIVE EIKONA)
Chevron Right