Πολιτική

Υποκλοπές: Πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν στη Βουλή την Αδειλίνη για το πόρισμα του Αρείου Πάγου

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ επιδιώκουν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών για τις υποκλοπές.

Στον ίδιο δρόμο, με φόντο το πόρισμα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις παρακολουθήσεις, βαδίζουν τα κόμματα της προοδευτικής πτέρυγας της Βουλής. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ με σχετικά αιτήματα επιδιώκουν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητώντας τη διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές και όλης της δικογραφίας, όπως επίσης και την κλήση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν συνεννοήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης Ελευθερίας από νωρίς σήμερα το πρωί.

Γνωστοποιώντας ότι είχε επικοινωνία με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Αλέξη Χαρίτση, Στέφανο Κασσελάκη και και Δημήτρη Κουτσούμπα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της από το περιστύλιο της Βουλής τόνισε: «Μετά την πρόταση μου χθες στην Ολομέλεια της Βουλής να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να διαβιβαστούν στην Επιτροπή το πόρισμα των εισαγγελικών λειτουργών του Αρείου Πάγου, τα στοιχεία της δικογραφίας που αναφέρονται στο πόρισμα, οι μαρτυρίες και κάθε σχετικό αποδεικτικό μέσο, εκφράστηκε και στην Ολομέλεια η ομόθυμη υποστήριξη από τα κόμματα που υποστηρίζουν τη δημοκρατία και τη διαφάνεια».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας συνέχισε λέγοντας πως «επικοινώνησα με τους κ.κ. Ανδρουλάκη, Χαρίτση, Κασσελάκη και  Κουτσούμπα, κι όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η εξέταση του σκανδάλου. Ως εκ τούτου, μετά από αυτήν την επικοινωνία κατατίθενται αυτή τη στιγμή και μέχρι τη λήξη της ημέρας από τις πέντε ΚΟ αιτήματα προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών προκειμένου να συγκληθεί η Επιτροπή, να διαβιβαστεί στην Επιτροπή το πόρισμα, να διαβιβαστεί ολόκληρη η δικογραφία, να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Αδειλίνη, και να εξεταστεί από τα μέλη της Επιτροπής» και σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να μην παίξουν καθυστερήσεις, αφού, όπως είπε, έχει γνωστοποιήσει και ο Κώστας Τασούλας η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Παρασκευή.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για τη σύγκληση σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» και οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής:

1) Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρτική εξέταση, 2), τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης», 3) Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.

Το αίτημα του ΚΚΕ

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών ζητά ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάση Μπούρα. «Το ΚΚΕ ζητά τη διαβίβαση στη βουλή του Πορίσματος του Αρείου Πάγου, των στοιχείων της σχετικής δικογραφίας και την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να συζητηθούν και να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της υπόθεσης» σημειώνεται στο σχετικό αίτημα.

«Η έκδοση του Πορίσματος και η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα για την έρευνα που διεξήχθη, τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε και τελικά για τη βασιμότητα των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε. Αποτελεί πολύ σοβαρή εξέλιξη που παραπέμπει σε συγκάλυψη των κυβερνητικών και κρατικών ευθυνών για αυτή την δυσώδη υπόθεση» αναφέρει ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην επιστολή του προς τον προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Το αίτημα της Νέας Αριστεράς

Η Νέα Αριστερά κατέθεσε αίτημα έκτακτης συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σύμφωνα με το άρθρο 43Α του ΚτΒ, προκειμένου να συζητηθεί το πόρισμα του Αρείου Πάγου σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και να κληθούν οι αρμόδιοι ανώτατοι δικαστικοί προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη της Επιτροπής για το πλήρες περιεχόμενο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η χθεσινή διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης».

Όπως επισημαίνεται στο αίτημα «σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, στην αρμοδιότητα της Επιτροπής ανήκει “o κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)”, ενώ επιπλέον “η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους […] του Αρείου Πάγου για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις βάζει από του χρόνου πάλι τα καλοκαιρινά του
ΚΚΕ για υποκλοπές: Να διαβιβαστεί στη Βουλή το πόρισμα του Άρειου Πάγου και αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών
Chevron Right