Σε ότι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ο Πρωθυπουργός απάντησε στον Γιώργο Παπαδάκη, «μην βιάζεστε, θα ‘ρθει και αυτή η ώρα».
«Ξέρω ότι ενώ βγήκαμε από τα μνημόνια, οι δείκτες ευημερούν πιά, τα επιτόκια των ομολόγων μας είναι χαμηλά.. εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν έχουν δει αυτήν την ανάκαμψη στην ζωή τους και την καθημερινότητα τους. Δουλειά μας είναι τώρα να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών, σε ευημερία των ανθρώπων. Αυτό θα γίνει σιγά-σιγά», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι η άλλη πλευρά έχει στο νου της την ευημερία των λίγων, σημειώνοντας «εγώ δεν κρατώ κακία στον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική του καταγωγή, αλλά για την πολιτική του». Επιτέθηκε στον Πρόεδρο της ΝΔ που είχε πει ότι «η 13η σύνταξη είναι ανέφικτη», προσθέτοντας «εγώ πιστεύω ότι αυτό το 300άρι, το 400άρι ευρώ δεν θα πάει στον κουμπαρά, αλλά θα πάει στην αγορά, στην πραγματική οικονομία κι έτσι θα ενισχυθεί η οικονομία».
«Ήταν μια σπουδαία μεταρρύθμιση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφορικά με την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό με τον «νόμο Κατρούγκαλου», λέγοντας ότι σταδιακά διορθώθηκε μια σημαντική αδικία, σε ότι αφορά τις υψηλές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. «Περιορίσαμε την σπατάλη και εξορθολογίσαμε τις εισφορές. Είχαμε χαμηλότερες εισφορές για το 87% των ελ. επαγγελματιών και των αγροτών με το νέο σύστημα, απέφερε οφέλη το σύστημα με το οποίο έχουμε σημαντικό απόθεμα από το Ασφαλιστικό», είπε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες, παραδεχόμενος μεν ότι σημαντικό τμήμα των νέων θέσεων απασχόλησης αφορά θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.
«Εμείς καταφέραμε να γυρίσουμε σε ενάρετο κύκλο την οικονομία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αυτό το περίσσευμα “πως θα το μοιράσουμε; Θα το δώσουμε στους πολλούς ή σε λίγους κι εκλεκτούς;”. Αυτή είναι η διαφορά. Τι λέει ο κ. Μητσοτάκης; Να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων. Εντάξει, κι εμείς το λέμε αυτό και το κάνουμε σταδιακά, όμως υπάρχουν άλλες προτεραιότητες».
Σε ότι αφορά το αφορολόγητο και την συμφωνημένη μείωση του από την Πρωτοχρονιά του 2020, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η Κυβέρνηση κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωσε τους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα, μέτρο που αφορά την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Ακόμη, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ έχει και 30% σε κατηγορίες ιδιοκτητών, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζητά οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, το ίδιο για όλους».
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «την Κυριακή έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές. Τα μέτρα αυτά είναι «ψήφος εμπιστοσύνης». Αν το αποτέλεσμα της κάλπης δώσει στους Ευρωπαίους το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τα μέτρα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν εγγυάται ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα αυτά κι ότι θα διατηρηθούν»
«Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε αντιδράσεις από τους δανειστές, είναι ότι ξέρουν πως αν αντιδράσουν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 50% στις εκλογές. Η κάλπη αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα αυτά ή ψήφος ακύρωσης τους. Είναι ξεκάθαρο αυτό, το δείχνουν και οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εμμονικοί με την λιτότητα. Ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες για να κρατήσει όρθια την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα, τόσο στην οικονομία, όσο και στο Προσφυγικό, που κρατάμε όρθια την Ευρώπη», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις και τις προβλέψεις, ο κ. Τσίπρας είπε «Κυριακή κοντή γιορτή και θα δούμε το αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι «ευθύνη έχουν οι Κυβερνήσεις για την τετραετία τους, αλλά ευθύνη έχουν και οι πολίτες για την εντολή που θα δώσουν για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος».