Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρακολουθεί στην πρώτη σειρά των καθισμάτων στο θέατρο «Παλλάς», ο Αντώνης Σαμαράς άφησε για το τέλος της ομιλίας του την «βόμβα» για τις υποκλοπές.
«Τελευταία, η πολιτική ζωή δοκιμάζεται από νόμιμες και παράνομες υποκλοπές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν αυτά θα επρόκειτο αδιαμφισβήτητα για μία δημοκρατική εκτροπή.
Γι αυτό πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις γιατί αυτό έχει σχέση με την ιστορία και με την ταυτότητά μας» είπε ο κ. Σαμαράς, προχωρώντας ουσιαστικά ένα βήμα παρακάτω από αυτό που είχε σηματοδοτήσει με την τοποθέτησή του στα Ανώγεια, ο επίσης παρών στην εκδήλωση πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.
Σημειώνεται ότι ο Κώστας Καραμανλής στα Ανώγεια, παίρνοντας καθαρή θέση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, κόντρα στη γραμμή του Μαξίμου περί απορρήτου, είχε πει πριν από 2,5 μήνες:
«Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ’ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα.
Φως λοιπόν! Άπλετο φως!» είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός και είχε σημειώσει χαρακτηριστικά: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο».
Καραμανλής – Μητσοτάκης σε απόσταση
Κώστας Καραμανλής και Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να βρέθηκαν στην ίδια εκδήλωση για τα επίσημα εγκαίνια του ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο ήταν σε απόσταση. Ο Αντώνης Σαμαράς, προτού ανέβει στο βήμα για την ομιλία του, κάθισε μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμο. Σε απόσταση δύο καθισμάτων από τον Κ. Μητσοτάκη κάθισε ο Κώστας Καραμανλής.
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, δίπλα στον κ. Μητσοτάκη ήταν η σύζυγος του κ. Σαμαρά, Γεωργία και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Παναγιώτης Ροϊλός, που προλόγισε τον πρώην πρωθυπουργό.
Η μόνη στιγμή που «έπιασαν» οι κάμερες να έρχονται κοντά Καραμανλής και Μητσοτάκης ήταν όταν αντάλλαξαν μια παγωμένη χειραψία.
Οι Τουρκικές προκλήσεις και τα εξοπλιστικά
Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την προμήθεια των γαλλικών Rafale και των φρεγατών Belhara. Παρόντος του Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας. Όπως είπε, «αφαιρούν από την Τουρκία ένα σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα που είχε μέχρι σήμερα. Και το πιστώνεται ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης» είπε και πρόσθεσε:
«Η Τουρκία, βέβαια, ετοιμάζει τον λαό της με θρασύ τρόπο, για σύγκρουση με την Ελλάδα. Η Άγκυρα επιδιώκει ανοιχτά να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα, την Ανατολική Ευρώπη. Εγώ, βέβαια, γαλάζια πατρίδα ξέρω μόνο την πατρίδα μας. Τα νησιά όλα, έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ και διεθνείς χάρτες καταχωρούν ολόκληρο το Καστελόριζο στην ελληνική ΑΟΖ. Και κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για να μοιράσουμε τα δικά μας. Σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν «Πρέσπες του Αιγαίου» Και αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε».
O κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί τη λύση για το ενεργειακό της Ευρώπης και πρέπει να το προβάλλουμε και να μην το ακυρώνουμε μόνοι μας. Σε λίγο η Ευρώπη θα πεινάει για ενέργεια κι εμείς θα μπορούμε να την ταΐζουμε, σημείωσε και πρόσθεσε:
«Έχουμε θετικά μηνύματα από Μενέντεζ, εξαιρετικές σχέσεις με τη Γαλλία, Ισραήλ και Αίγυπτο. Όταν μέσα στη θύελλα των μνημονίων ταξίδευα σε Ισραήλ και Κάιρο για να κλείσω τα δύο στρατηγικής σημασίας τρίγωνα, ήμουν πολύ μόνος. Ας ρωτήσουν κι εμάς πώς έγιναν. Η καρδούλα μας το ξέρει».
Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτενή αναφορά στην υπόθεση της Novartis και την εμπλοκή 10 πολιτικών, οι οποίοι εν τέλει αθωώθηκαν. «Όλοι ξέρετε τι έγινε με τη Novartis. Πόσο ταλαιπωρηθήκαμε. Και δικαιωθήκαμε.
Σήμερα παραδέχθηκε δημόσια μία από τους συνηγόρους ότι το γνώριζαν κι αυτοί εξαρχής. Κι όχι μόνο δεν ακούσαμε μία συγνώμη, αλλά η ιδιότητα των ψευδομαρτύρων παραμένει άγνωστη. Και αυτός που τους κατηγόρησε, η πολιτεία τον ανέχεται. Και αυτό το θεωρώ μη δημοκρατικό, το λιγότερο. Και οι ευθύνες όσων αναμείχθηκαν, θα έρθουν στο φως», όπως είπε.
Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού ήταν χρωματισμένη με έντονα ιδεολογικά στοιχεία αλλά και προσωπικές αναφορές στις κυβερνητικές ημέρες της τρικομματικής και εν συνεχεία της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Επαναλαμβάνοντας δεκάδες φορές τη λέξη πατρίδα, ο κ. Σαμαράς άσκησε έμμεση κριτική σε μία σειρά από ζητήματα και απόψεις που άφησε να εννοηθεί – χωρίς ευθείες αναφορές – ότι εμφιλοχωρούν και στην κυβερνητική παράταξη, με έμφαση στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα τα ελληνοτουρκικά.
Έμμεση κριτική άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός και στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης. Όπως είπε, «πρέπει ως έθνος να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας. Καλά είναι τα επιδόματα, απαραίτητα σε περιόδους κρίσης και πανδημίας, αλλά κοιτάζοντας από ψηλα την πραγματικότητα, λέω ότι αυτό δεν πρέπει να μας γίνει εθισμός. Πρότεινε, δε, να μη φορολογούνται οι επιχειρήσεις για πέντε χρόνια.
Διαφώνησε δε, με όσους συνδέουν το μεταναστευτικό με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου. «Χώρες που μαραζώνουν δημογραφικά, δεν πάνε πουθενά. Θεωρώ απαράδεκτη την άποψη ότι η λύση του δημογραφικού μπορεί να συνδέεται με το μεταναστευτικό. Απαιτείται εθνική πολιτική για να κάνουν οι Έλληνες παιδιά», είπε.
Δείτε βίντεο από την εκδήλωση με ομιλητή τον Αντώνη Σαμαρά: