Πολιτική

Το σήμα του Αβραμόπουλου που έρχεται Αθήνα

Η εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής για τις ευρωεκλογές σημαίνει επί της ουσίας και την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ελλάδα.

Ο κοινοτικός επίτροπος με αρκετά αναβαθμισμένο ρόλο στις Βρυξέλλες, λόγω και του διευρυμένου χαρτοφυλακίου που έχει και στο οποίο εντάσσεται και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, διαθέτει σημαντικά ερείσματα και πλέον έχει ενδυναμώσει αρκετά το προφίλ του στους ευρωπαϊκούς κύκλους.

Ο κύκλος αυτός όμως που άνοιξε το καλοκαίρι του 2014, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς άλλαξε την αρχική του απόφαση να προτείνει την Ντόρα Μπακογιάννη για επίτροπο ατην Ε.Ε., κλείνει και πλέον στρέφει την προσοχή του στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

«Από την ώρα που οι πολίτες κρίνουν ότι τους είμαι χρήσιμος για όποιο ρόλο και αποστολή μου αναθέσουν είμαι έτοιμος ν’ ανταποκριθώ, πάντοτε στις τάξεις της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Στηρίζω τον Μητσοτάκη αυτή την ώρα, διότι κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξει ένα δρόμο και μια προοπτική. Από την άλλη όμως κυριαρχεί πάντοτε το πατριωτικό μου καθήκον. Θα επιστρέψω. Τι θα κάνω όταν επιστρέψω;” είπε στο τηλεοπτικό δελτίο του Alpha το βράδυ της Δευτέρας και επανέλαβε -για μια ακόμη φορά- μια αγαπημένη του φράση: «Τίθεμαι στη διάθεση των γεγονότων». Αυτή η αναφορά προκάλεσε ποικίλα σχόλια στο εσωτερικό της ΝΔ για τις επιδιώξεις του Δ. Αβραμόπουλου.

Ως εκ τούτου πλέον ενεργοποιούνται τα σενάρια περί ενεργού ανάμειξής του στις προσεχείς εκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και μάλιστα στο Επικρατείας.

«Πάντα ολοκληρώνω τη θητεία μου και την αποστολή μου. Το ίδιο θα κάνω και ως Ευρωπαίος επίτροπος», απαντούσε μέχρι πρόσφατα σε συνομιλητές του, οι οποίοι του έθεταν το ερώτημα τι θα κάνει.

Αρκετά ξεκάθαρος ως προς την στρατηγική του σημειώνει σε συνομιλητές του ότι είχε την τιμή να του εμπιστευθεί η Ευρώπη τη διαχείριση δύο θεμάτων που εξελίχθηκαν στις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας. Και παράλληλα υπογραμμίζει σε σταθερούς συνομιλητές του ότι η ευθύνη που ανέλαβε ήταν σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη χώρα μας.

«Τα όσα λέγονται και γράφονται δεν με αφορούν. Η σκέψη και την καρδιά μου είναι προφανές ότι είναι πάντα στην Ελλάδα, αλλά μένω Βρυξέλλες» έλεγε εδώ και πάρα πολύ καιρό και υπογράμμιζε με έμφαση και με νόημα: «Πάντα ολοκληρώνω τη θητεία μου και την αποστολή μου. Το ίδιο θα κάνω και ως Ευρωπαίος επίτροπος».

Αυτό έγινε λοιπόν και τώρα η επιστροφή του αναζωπυρώνει τη συζήτηση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ευρύτερα στο χώρο της κεντροδεξιάς για το ρόλο που δύναται να διαδραματίσει μελλοντικά.

Ο κοινοτικός επίτροπος με ανεβασμένες τις πολιτικές του μετοχές στην Ε.Ε. επιμένει σε όλους τους τόνους, όπως το έκανε πάντα και εδώ είναι σε αντίθεση με την κεντρική κατεύθυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι πρέπει να υπάρχει πεδίο συναίνεσης σε μια σειρά ζητήματα και ειδικά σε όσα δεν χωρούν κομματικές διαφορές, όπως π.χ. είναι τα εθνικά θέματα, αλλά πάντα θέτει την προϋπόθεση της εθνικής συνεννόησης για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής».

Το κλίμα που εισπράττει στις Βρυξέλλες στις επαφές που έχει και το μεταφέρει και στην Αθήνα, μέσω των συνομιλιών του, είναι ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές, αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και θεωρεί πως αυτές ανταμείβονται, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει πως είναι κρίσιμο το στοιχείο της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος και το επόμενο διάστημα, θα συνεχίσει να κινείται, όπως υπογραμμίζει σε πολιτικούς του φίλους, αποκλειστικά με εθνικό και υπερκομματικό προφίλ. Και επιμένει ότι η παραμονή του στις Βρυξέλλες και στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. ήταν άκρως απαραίτητη και ιδιαίτερα χρήσιμη για την πατρίδα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Όλα τα χρόνια που ήταν στην Ε.Ε. δεν ενεπλάκη στα εσωκομματικά ζητήματα της κεντροδεξιάς, όπως δεν το είχε πράξει και στις εκλογές για την ηγεσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει άποψη για το μέλλον της παράταξης την επόμενη περίοδο.

Παρά το κλίμα που διαμορφώνουν διάφοροι παράγοντες και από το χώρο της κεντροδεξιάς που επιμένουν στην μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και στην εκτός ορίων πολεμική, ο ίδιος συμβουλεύει ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την χώρα, η εθνική συναίνεση είναι αναγκαία όσο ποτέ, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι το κάθε κόμμα θα υποστείλει και την σημαία της αντιπολίτευσης και της κριτικής. Απλά, ξορκίζει τον κοινωνικό και πολιτικό διχασμό.

Η επιστροφή του Δ. Αβραμόπουλου είναι το νέο δεδομένο που εκ των πραγμάτων αναπροσαρμόζει τη στρατηγική πολλών και ανοίγει έναν ενδιαφέροντα πολιτικό κύκλο στη ΝΔ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
13η σύνταξη: Σήμερα πληρώνονται 7.700 πρώην δημόσιοι υπάλληλοι
Δώρα στο Δημόσιο: Αγανάκτηση της ΑΔΕΔΥ για την απόφαση του ΣτΕ
Chevron Right