Ως άλλος… αργοναύτης, ταξιδεύει ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, στα «πέρατα της Οικουμένης», όπως χαρακτήριζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα βόρεια παράλια της Μαύρης θάλασσας! Στο Σότσι, την αποκαλούμενη και «Νότια πρωτεύουσα» της Ρωσίας, γίνεται δεκτός από το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Στην περιοχή που βρίθει ελληνικού στοιχείου από την αρχαιότητα, το βυζαντινό μεσαίωνα μέχρι σήμερα, οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών προωθούν την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου, την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ των πρωθυπουργών, Μητσοτάκη-Μισούστιν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο περιθώριο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού!
Παρά τις όποιες προσπάθειες ιστορικής λήθης, ωστόσο στη Μόσχα εκτιμούν ότι η Αθήνα «αναγνωρίζει τον αποφασιστικό ρόλο της Ρωσίας στην απόκτηση της ανεξαρτησίας της», εκτιμά τη δράση του πρώτου κυβερνήτη (1828-1831), και επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ρωσικής αυτοκρατορίας (1816-1822), κόμη Ιωάννη Καποδίστρια!
Και φυσικά αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός η ρωσική νίκη στον πόλεμο με τους Οθωμανούς (1828-1829), που έφερε την υπογραφή της Συνθήκης της Ανδριανούπολης και την ανακήρυξη της ελληνικής ανεξαρτησίας!
Όπως δεν πρέπει να «ξεχνιέται» ότι η Ρωσία ήταν η πρώτη μεγάλη δύναμη της εποχής που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του νεοελληνικού κράτους (17/9/1828), με επίσημη νότα που επέδωσε στον Καποδίστρια ο ρώσος επιτετραμμένος ελληνικής καταγωγής, Μ. Βούλγαρης. Το Σεπτέμβριο 2018, και παρά τη θλιβερή ιστορία με τις απελάσεις(που λίγο καιρό αργότερα όλοι στην Αθήνα έκαναν τον… κωφάλαλο και «έκλαιγαν από ντροπή»κατά τους στίχους γνωστού τραγουδιού), στη Μόσχα τίμησαν με κάθε λαμπρότητα την επέτειο των 190 χρόνων σύναψης διπλωματικών σχέσεων…
Στο Σότσι, λοιπόν, ο Νίκος Δένδιας επιχειρεί να συντονίσει τα βήματα με τον Σεργκέι Λαβρόφ και να βρει τρόπους ξεπεράσματος της κάμψης στο διμερές ισοζύγιο εμπορικών ανταλλαγών κατά το διάστημα της πανδημίας.
Με δεδομένη τη γαιοπολιτική κατάσταση στη χώρα και τις απαγορευτικές υποχρεώσεις που επιβάλουν οι «σύμμαχοι μας» στη συνεργασία με τη Ρωσία, η εικόνα φαντάζει ιδιαίτερα… πενιχρή! Ωστόσο, η ρωσική πλευρά θυμίζει τις προσπάθειες ομίλων της χώρας να επενδύσουν στον τουρισμό, όπως ο όμιλος Miroum, στην Κρήτη, επένδυση που μπορεί να ανέλθει στα 400 εκ. ευρώ, το άνοιγμα πέντε μεγάλων καταστημάτων διατροφής στην ελληνική περιφέρεια, με την επωνυμία Mere, της ρωσικής αλυσίδας τροφίμων, Svetofor!
Η Ελλάδα επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές για τους Ρώσους τουρίστες μέσα στη σεζόν που ήδη ξεκίνησε, διακήρυξε πως θα αναγνωρίζει τους εμβολιασμένους με τα ρωσικά εμβόλια, ακόμα και αν αυτά δεν πιστοποιήθηκαν από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή (ΕΜΑ)! Η Ρωσία δεν έχει αντίρρηση σε μια τέτοια εξέλιξη, πλην όμως σε εμάς εναπόκειται το βάρος των πρωτοβουλιών έναρξης αυτής της διαδικασίας. Ευελπιστούμε ότι ως αποτέλεσμα της συνάντησης των δυο ΥΠΕΞ, στο Σότσι, θα δοθεί το… εναρκτήριο λάκτισμα!!!!
Αναζητώντας την… Ιφιγένεια!!!
Μετά τις συνομιλίες στο Σότσι, την πόλη που οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ, που παρακολουθούσαν τις εγκαταστάσεις για τη χειμερινή Ολυμπιάδα 2014, αποκάλεσαν τη μοναδική ίσως πόλη πάνω στη γη όπου μπορούν με επιτυχία να γίνουν και χειμερινοί και θερινοί Ολυμπιακοί αγώνες λόγω κλίματος, ο Έλληνας υπουργός θα μεταφερθεί 2.500 χρόνια πίσω! Εκεί όπου έστησαν πόλεις οι αρχαίοι Έλληνες. Τον 5ο π.χ. αιώνα, όταν η κλασική Αθήνα ζούσε το «χρυσό αιώνα» του Περικλέους… Η σημερινή Ανάπα, παραλιακή πόλη-θέρετρο που θα βρεθεί ο υπουργός, είναι η αρχαία Γοργύπια, η πόλη που έκτισαν Κορίνθιοι έμποροι, ακριβώς τότε. Μια πόλη που στη συνέχεια κάηκε και έμεινε σκεπασμένη με στάχτη επι… 800 χρόνια! Οι έποικοι που ήρθαν αργότερα, όταν ρωτήθηκαν γιατί πήγαν εκεί αφού το μέρος τους είναι άγνωστο, απάντησαν: – Μα εδώ ήρθαν οι αρχαίοι Έλληνες, δε μπορεί να μην είναι καλός τόπος!!!
Και, πενήντα χιλιόμετρα από τη… Γοργύπια, οι Έλληνες έχτισαν την αρχαία πόλη, Φαναγόρια, όπου γίνονται ανασκαφές και από τον πυθμένα της αβαθούς θάλασσας αναδείχνονται συνεχώς αρχαία ευρήματα! Να ένας κοινός τόπος συνεργίας Ρώσων και Ελλήνων αρχαιολόγων, ότι πιο αρμονικό στη διαλεκτική αλληλοσύνδεση της μακραίωνης κοινής πορείας! Και κάτι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό που αναδείχνει η βαθύτερη σοφία των αρχαίων Ελλήνων! Απέναντι από τη Φαναγόρια, στην άλλη όχθη του στομίου περάσματος από τη Μαύρη στην Αζοφική θάλασσα, έχτισαν το αρχαίο Ποντικάπαιο, πόλη που κυριάρχησε στα βόρεια παράλια της Μαύρης θάλασσας και έγινε το κέντρο του ελληνικού πολιτισμού! Και όσο τραβά κανείς στην ενδοχώρα, μετά το Ποντικάπαιο, ανακαλύπτει την οδική αρτηρία με την επωνυμία, Ταυρίδα που οδηγεί ως τη Σεβαστούπολη ή τη Γιάλτα και τη Συμφερούπολη!
Ταξιδέψτε με τα κείμενα των αρχαίων τραγωδών! Δείτε με τα δικά τους μάτια της τραγωδία της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι», που μετά τη θυσία της, «πέταξε» στη χώρα των Ταύρων,(Ιφιγένεια εν Ταύροις)! Αυτή είναι η χώρα των ταύρων, η Ταυρίδα, η Κριμαία!
Η σοφία των αρχαίων είναι ότι δείχνουν πως η θάλασσα δε χωρίζει κοινωνίες και λαούς, ενώνει!
Ας γίνει η επίσκεψη Δένδια στα ρωσικά παράλια της Μαύρης θάλασσας, η απαρχή μιας επικαιροποίησης και επαναπροσέγγισης των μακραίωνων ελληνορωσικών σχέσεων. Άλλωστε δε χρειάζεται να ανοιχτούν νέοι δρόμοι. Τους άνοιξαν οι αρχαίοι Έλληνες!