Άμυνα δια της επιθέσεως, με εμφανή αμηχανία και νευρικότητα, επιχείρησε στην πρωτολογία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χωρίς να πει ούτε μία λέξη για τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις που συνδέουν τις παρακολουθήσεις από τα παράνομα λογισμικά με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, επιτέθηκε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.
Με επικλήσεις, μάλιστα, σε λεγόμενα του Τζον Λε Καρέ, του Περίανδρου και του Τόμας Τζέφερσον, προσπάθησε να πετάξει το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να διασπάσει τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ επί του νομοσχεδίου, καλώντας τον κ. Ανδρουλάκη να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.
Δεν τοποθετήθηκε, ωστόσο, σε κανένα από τα μείζονα ερωτήματα που τίθενται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ. Ούτε καν για το αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργούς και μέλη της κυβέρνησης από την ΕΥΠ, όπως έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Με φόντο και τη χθεσινή ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά ότι το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία (σε συνέχεια της παρέμβασης του Κ. Καραμανλή), ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε, με γενικολογίες να υπερασπιστεί τη διάταξη που προβλέπει το δικαίωμα του παρακολουθούμενου μόνον τρία χρόνια μετά την παρακολούθησή του και αφού συμφωνήσουν οι δύο αρχές και ο πρόεδρος της Βουλής.
Επέλεξε τη προσφιλή μέθοδο της άμυνας δια της επιθέσεως, κατηγορώντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πέντε μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 άλλαξε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και της κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών.
«Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα και σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίσουν την δράση τους; Κάποια στιγμή κ. Τσίπρα θα απολογηθείτε γι’ αυτό τον ποινικό κώδικα. Στις ευρωεκλογές κρατήσατε την Βουλή ανοιχτή για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Τον ποινικό κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες ξεπλύνατε κ. Τσίπρα; Τι θα βρούμε»; είπε.
Ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, ένα θεσμικό πλαίσιο που, όπως είπε, καθιστά τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη. Πλέον, ο διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός, ενώ ιδρύεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας, είναι δυο από τις συνολικά επτά αλλαγές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον», είπε και ανακοίνωσε ότι η χρήση λογισμικών όπως το Pretador γίνεται κακούργημα και μπορεί να επιφέρει έως και 10 χρόνια κάθειρξη, υποστήριξε.
Έμεινε, δε, πιστός στην επιχειρηματολογία της λάσπης, κάνοντας λόγο για «εβδομαδιαίο σήριαλ αθλιότητας χωρίς κανένα στοιχείο» και χαρακτηρίζοντας τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη ως «εθνικό συκοφάντη».
Αναφερόμενος στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, περιέγραψε επτά τομές, όπως τις χαρακτήρισε.
• Ο διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Κατά συνέπεια, ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα θα μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ, είπε, προσθέτοντας ότι συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για την επιμόρφωση των στελεχών της ΕΥΠ και μονάδα εσωτερικού ελέγχου.
• Γίνεται πιο αυστηρός και σφιχτός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι εκείνος που συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αλλά και σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας
• Επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου θα μπορεί να την ζητούν μόνο η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική. Το αίτημα θα είναι σαφές και θα πρέπει να συμφωνούν δυο και όχι ένας εισαγγελέας. Όταν η άρση του απορρήτου θα αφορά αιρετούς θα πρέπει να εγκρίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής.
• Η ενημέρωση όποιου τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση θα γίνεται μετά την παρέλευση 3 ετών.
• Το πρωτόκολλο που καταργεί την ισχύουσα αλλά χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού. Τα αρχεία θα καταστρέφονται έξι μήνες μετά αλλά το αρχείο 10 χρόνια μετά.
• Απαγορεύεται πλήρως η χρήση κακόβουλου λογισμικού και πλέον θα συνιστά κακούργημα και θα επισύρει έως 10 έτη κάθειρξη. Και η εμπορία και η κατοχή που εξοβελίστηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019 θα τιμωρείται επίσης.
• Ο χυρώνεται η κυβερνοασφάλεια με δυο τομές. Συνενώνονται όλες οι δομές που είναι διάσπαρτες και ενσωματώνονται 12 κατευθύνσεις που ενισχύουν την ιδιωτικότητα».
Κλείνοντας, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και «θα τις κερδίσουμε».
«Μην σύρετε άλλο στον βούρκο την δημοκρατία μας για να διασωθείτε, κύριε Τσίπρα», είπε.
«Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός κ. Τσίπρα»
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, χωρίς να δώσει για μία ακόμη φορά καμία απάντηση στα ερωτήματα που του τέθηκαν από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, επιχείρησε να αντιστρέψει την εικόνα από τις εντυπώσεις που προκάλεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζοντάς του νωρίτερα ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ τάχθηκαν ανοιχτά κατά του απορρήτου.
“Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός κ. Τσίπρα, είναι ένα επίτευγμα. Να σας πω όμως ότι η εμμονή σας να παρουσιάζετε την παράταξη μας διχασμένη πέφτει στο κενό» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε για μία ακόμη φορά τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση για να διαπιστώσει, όπως υποστήριξε, “πόσο ομοιογενής είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Έχει παρέλθει το εξάμηνο, από την τελευταία πρόταση δυσπιστίας, που κάνατε για έναν χιονιά», πρόσθεσε.
Απαντώντας στην αιχμηρή κριτική Τσίπρα για την απόφασή του να θέσει την ΕΥΠ υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ορθότητα της επιλογής του, λέγοντας ότι είναι σωστή επιλογή να υπάγεται η λειτουργία της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί πρέπει να στρέφει τις δυνάμεις της εκτός Ελλάδος, σε κινδύνους που υπάρχουν εκτός της χώρας».
«Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική οργάνωση, είμαστε μία χώρα, που αντιμετωπίζει σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους και θεωρούμε πως η ισορροπία που έχουμε επιτύχει ανάμεσα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αποτελεσματικής λειτουργίας της ΕΥΠ», πρόσθεσε.
Για παρακολουθήσεις
Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει με ρητορική ερώτηση στην ερώτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αν παρακολουθούσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργούς της κυβέρνησής του.
“Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας! Δεν ντρέπεσαι λίγο ; Ότι παρακολουθούσα τον κ. Φλώρο; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Παρακολουθούσα τον Χατζηδάκη γιατί; Για να μάθω πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις;”, είπε και πρόσθεσε :
“Έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Είχε ήδη επιλεγεί από εσάς να γίνει αρχηγός του στρατού. Τιμά το εθνόσημο. Μόνο και μόνο ότι διακινούνται άρθρα ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον αρχηγό του στρατού θα κάνει κάποιους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου να χαίρονται πάρα πολύ».
Για δημοκρατική εκτροπή
Με προφανή ένταση, λόγω της χθεσινής παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης, κάλεσε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι προσεκτικός ότι μιλάει για συνταγματική επιτροπή, καθώς όπως είπε, “είστε ο άνθρωπος που διόρισε πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 τα χαράματα Είστε ο άνθρωπος που έκανε δημοψήφισμα σε μια εβδομάδα. Και έχει δυο υπουργούς του στο Ειδικό Δικαστήριο τους κυρίους Παππά και Παπαγγελόπουλο για παράβαση καθήκοντος. Να είστε πιο προσεκτικός», είπε.
Μνημονεύοντας τη φράση του κ. Τσίπρα με αφορμή τον βαρύτατο τραυματισμό 16χρονου Ρομά από πυρά αστυνομικού, ότι αν κλέψεις σπίτια γίνεσαι βουλευτής και αν κλέψεις 20 ευρώ δέχεσαι μια σφαίρα, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε σε όλους να μην στοχοποιούν την αστυνομία, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα του είπε “και να ξέρετε ότι δεν θα επαναλάβετε όσα εσείς οργανώσατε το 2008.
Μητσοτάκης στην τριτολογία: Δεν θα επιτρέψουμε ένα θέατρο του παραλόγου
«Είστε ψεύτης ότι το Predator ήταν στο γραφείο μου. Aν έχετε στοιχεία, ανεβείτε στο βήμα και πείτε τα. Ότι εγώ καθόμουν σε έναν υπολογιστή και άκουγα εγώ τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Φλώρο, τη Γραμματέα μου. Κι αν εσείς γνωρίζετε ότι ήμουν αποδέκτης τέτοιων πληροφοριών, από που το ξέρετε; Πήγατε στον κ. Ντογιάκο. Αποδείξατε στοιχεία; Για τον μόνον που δεν ισχύει το απόρρητο είναι ο κ. Ντογιάκος. Μπορεί να ψάξει την περίοδο της ΝΔ, την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Και εφόσον κρίνει ότι έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, θα την προστατεύσουμε Αλλά δεν θα επιτρέψουμε ένα θέατρο του παραλόγου», είπε στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Επειδή λέτε ότι με τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν παίζουμε, εσείς τί κάνετε; Εγώ θα το αποδείξω; Εσείς να το αποδείξετε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Εάν κρίνετε, κύριε Τσίπρα, ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παρασκευόπουλος, η κυρία Κωνσταντοπούλου, γιατί δεν κάνετε εσείς μήνυση στον κ. Κοντονή και ζητάτε από μένα να κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους», πρόσθεσε.