Την εκτίμησή του στη δημοκρατική συνείδηση του Δήμαρχου Κωνσταντινούπολης και το βαθύ σεβασμό που τρέφει για τη χώρα μας, εκφράζει με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Κώστας Μπακογιάννης. Ταυτόχρονα αναφέρει με νόημα πως «έχει μεγάλη αξία, φυσικά, οι θέσεις και οι προθέσεις μας, να αποδεικνύονται σε βάθος χρόνου και υπό όλες τις συνθήκες».
Αφορμή για τη συνέντευξη στάθηκε η ίδρυση του Δικτύου των Βαλκανικών Πόλεων, που ιδρύθηκε στις αρχές της εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη και στο οποίο, με επικεφαλής των Δήμαρχο Αθηναίων, από τη χώρα μας συμμετείχαν και οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Πατρέων και Μυτιλήνης.
To Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων. Επειδή σημαντικές πρωτοβουλίες υποβαθμίζονται στη χώρα μας, θα ήθελα να μας αναπτύξετε τι είναι το Δίκτυο και πού αποσκοπεί.
Κάναμε μια νέα αρχή στη γειτονιά μας, με το δίκτυο B40, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς, του πολιτισμού, της βιώσιμης ανάπτυξης, της οικονομίας και της καινοτομίας. Ουσιαστικά με τη δημιουργία του Δικτύου των Βαλκανικών Πόλεων επιδιώκουμε την ποιότητα της δημοκρατίας και την ποιότητα της ζωής των πολιτών.
Συνομιλούμε, συντονιζόμαστε, ανταλλάσουμε ιδέες και πρακτικές με στόχο να ανταποκριθούν οι πόλεις και οι κοινωνίες μας, στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Μιας εποχής συνεχών κρίσεων και πολλαπλών κινδύνων, με την κλιματική κρίση να είναι η πλέον προφανής. Δεν είναι όμως η μοναδική. Η αύξηση των ανισοτήτων -και δεν εννοώ μόνο τις οικονομικές-, αλλά ανισότητες όπως π.χ. η χρήση των δικτύων, γίνεται το έδαφος όπου φύονται νέου τύπου κρίσεις. Η απάντησή μας είναι πρόβλεψη, πρόληψη, και έπειτα αποτελεσματικό σχέδιο και συνεργασία.
Αυτός είναι ο στόχος του δικτύου. Σε μια περιοχή του κόσμου, με κακό ιστορικό παρελθόν διαιρέσεων και εντάσεων, που όμως μπορεί και πρέπει να έχει ένα μέλλον συγκλίσεων, προόδου και ευημερίας. Το γεγονός ότι οι ελληνικές πόλεις έχουν ισχυρή εκπροσώπηση στο δίκτυο Β40 μού δίνει μεγάλη χαρά. Με τους αγαπητούς συναδέλφους, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Δήμαρχο Πατρέων, και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, βρεθήκαμε πριν από λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη όπου υπογράψαμε την ιδρυτική διακήρυξη. Το πρώτο θεσμοθετημένο συνέδριο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων, όπως ανακοινώσαμε, θα διεξαχθεί στην Αθήνα.
Επισκεφτήκατε Τίρανα, Πρίστινα, Ισραήλ. Μπορεί τελικά να υπάρχει «διπλωματία των πόλεων»; Τι περιεχόμενο έχει και πού αποσκοπεί;
Μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι κάθε είδους εντάσεις ξεκινούν εκεί όπου σταματάει η διπλωματία. Η διπλωματία στοχεύει στην επικοινωνία, στην αλληλοκατανόηση, στην ενίσχυση των δεσμών, αλλά και στην επίλυση προβλημάτων, στη διευθέτηση παλαιών και νέων παρεξηγήσεων, στην εξεύρεση κοινών λύσεων σε κοινές προκλήσεις. Αυτό πολλές φορές το πετυχαίνει περισσότερο αποτελεσματικά και αθόρυβα, η «διπλωματία των πόλεων». Με την εμπειρία αυτών των συναντήσεων και της διαρκούς επαφής με τους ομολόγους μου, σάς λέω με βεβαιότητα, πως οι πόλεις μπορούν συχνά να προχωρούν, εκεί που οι κυβερνήσεις σταματούν. Και αυτό διότι οι πόλεις έχουν μια σχετική ανεξαρτησία και ευελιξία, αρκεί βεβαίως να λειτουργούμε συντεταγμένα και συμπληρωματικά με την εθνική πολιτική, όπως χαράσσεται από την κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο, οι πόλεις μπορούν να γίνουν «ιμάντες» συνεργασίας μεταξύ χωρών και λαών.
Συνηθίζω να λέω -διαπιστώνοντας ότι εφαρμόζεται σε πολλές πτυχές της πολιτικής λειτουργίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο- πως τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα και πιο ομαλά «από κάτω προς τα πάνω».
Με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου είστε …δίδυμο; Πώς τον κρίνετε;
Αυτό το «δίδυμο» το κάνετε να ακούγεται περίεργα! Αστειεύομαι. Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι πρώτα από όλα ένας έξυπνος, εργατικός και αποτελεσματικός Δήμαρχος. Αυτό τον καθιστά πολύτιμο για την Κωνσταντινούπολη και τους πολίτες της. Τολμώ να πω ότι μάς ενώνει μια φιλία. Εκτιμώ απεριόριστα τη δημοκρατική του συνείδηση και τον βαθύ σεβασμό που δείχνει στη χώρα μας. Πιστεύει και το δηλώνει δημόσια, το είπε πολλές φορές και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, πως είναι ζωτικής ανάγκης για τους λαούς μας η συνεχής βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες χωρίς αχρείαστες και επιζήμιες εντάσεις. Κανείς από τους δυο μας βεβαίως δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να αρθούμε πάνω από αυτές, για το καλό των λαών μας. Θα προσθέσω πως έχει μεγάλη αξία, φυσικά, οι θέσεις και οι προθέσεις μας, να αποδεικνύονται σε βάθος χρόνου και υπό όλες τις συνθήκες.
Μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο στη χώρα του ο Ιμάμογλου;
Κύριε Σκουρή, ήδη ο κ. Ιμάμογλου παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χώρα του. Είναι ένας αποτελεσματικός και ως εκ τούτου καλός και αγαπητός δήμαρχος σε μια απαιτητική, τεράστια πόλη, όπως είναι η
Κωνσταντινούπολη -λαμβάνοντας φυσικά υπόψη, ότι αυτό συμβαίνει, μέσα στο ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία.
Και ο Κώστας Μπακογιάννης στη δική του χώρα; Ξέρω, θα είστε εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος, για μετά λέω, γιατί προφανώς δεν θα ιδιωτεύσετε…
Το «μετά» είναι μια «απαγορευμένη» ζώνη χρόνου για κάθε νουνεχή άνθρωπο. Πριν από το «μετά» υπάρχει το «τώρα». Στο «τώρα», υπάρχει μια δημαρχιακή θητεία που πρέπει να ολοκληρωθεί. Το έργο που γίνεται κάθε μέρα, σε κάθε γειτονιά και αφορά κάθε πτυχή της ζωής της πόλης είναι εμφανές, μετρήσιμο και αποδεδειγμένο. Και όπως σωστά είπατε, ναι, ακολούθως, θα θέσω ξανά τον εαυτό μου, την ομάδα μου και πρωτίστως το έργο που κάναμε, στην κρίση των Αθηναίων.
Με την Τουρκία ακόμα και τώρα υπάρχουν περιθώρια για πρωτοβουλίες καλού κλίματος; Πέραν των διαφορών που υπάρχουν;
Τα περιθώρια για πρωτοβουλίες καλού κλίματος, τα ορίζουν οι πράξεις. Όταν οι πράξεις στοχεύουν σε όξυνση των προβλημάτων και των διαφορών, τα περιθώρια μικραίνουν. Όταν οι πράξεις στοχεύουν στην κατανόηση και στη συνεργασία, όπως συζητήσαμε νωρίτερα, τα περιθώρια διευρύνονται. Στο τέλος της ημέρας κρίνονται οι πράξεις και όχι οι προθέσεις ή οι πρωτοβουλίες γενικώς και αορίστως.